Заблуди и статистика за здравето на народите

230 хиляди липсващи столетници в Япония

Статията е актуализирана през 2021 година и новите данни потвърждават данните и написаното преди 10 години.


 • Японците лъжат за броя на столетниците си.
 • Япония, Китай и Корея са първенци по смърт от рак на стомаха.
 • Средиземноморската диета убива с рак.
 • Диабетът мори Германия, Китай и Дания.
 • Българите все още са извън сериозна опасност.

В обществените представи са залегнали доста митове на тема кои нации са дълголетни и здрави. Всеки е чувал приказките колко здрави и дълголетни били японците и китайците. Това води до лаишки  импровизации в храненето и лавинообразно влошаване в здравословността на храненето. Статистиката на световните здравни и социални организации говори точно обратното на тези масови заблуди.

Японците лъжат за броя на столетниците си

Огромен скандал разкри, че над 230 хиляди столетници в Япония, смятани за живи, всъщност са починали. Това е възможно, защото смятаните за честни и трудолюбиви японци лъжат, за да взимат пенсията на старците си.

Когато социални служители отишли да поздравят столетник за 111-ия му рожден ден, те открили само 30-годишните му останки. Става ясно, че социалната система бива експлоатирана от нечестни роднини.

Япония, Китай и Корея са първенци по смърт от рак на стомаха

Карта на разпространението на рак на стомаха по света
Карта на разпространението на рак на стомаха по света (globalcancermap.com)

За японците се смята, че са дълголетници, защото се хранят здравословно. Всъщност, оризът, който представлява 80% захар, пречи на тялото да усвоява минерала Цинк, който е важен за образуването на растежен хормон. Това е част от причините азиатците да са по-дребни. Оризът също възпалява клетките ни с фитичната киселина, която съдържа, а както знаем, всяко възпаление ражда и ракови клетки, а те се хранят точно със захар.

Страните с най-много случаи на рак на стомаха в света
World Cancer Research Fund

На горната таблица от 2018 година се вижда, че азиатците все още са първенци по заболеваемост от рак на стомаха. Този орган е пряко свързан с храната, която консумираме и нейното въздействие. Япония е на 3-то място, а преди 10 години, когато написах тази статия, беше на 1-во място. Днес на първо място е Южна Корея, която има много сходен начин на живот с този в Япония.

На 4-то място е Китай. Стотици пъти на хранителни лекции са ме питали “а защо китайците са толкова здрави като ядат ориз?”. Ето колко са здрави. Отделно имат сериозни проблеми с диабет и инсулт. Днес в биографията си имам 2 години живот в Китай с китайци и вече имам лично впечатление какво ядат и колко са здрави.

Интересен феномен е подмяната на традиционната монголска диета от месо към тестени. Съвременните монголци консумират всеки ден юфка и кнедли (noodle soup or dumplings). Това е внесено от Китай, който все повече затвърждава влиянието си в тази огромна и ниско-населена страна.

Средиземноморската диета убива с рак

Карта на разпространение на рак по света
Карта на разпространение на рак по света (globalcancermap.com)

На горната карта се вижда, че хората от средиземноморските страни Франция, Италия и Испания са сред страните с високо разпространение на рак. Особено Франция, която е на едно ниво със САЩ. Затова е редно да избягвате тестените изделия (пица, паста) и да намалите консумацията на лесно ставащите вредни растителни мазнини (зехтин), особено когато са нагрети.

Диабетът мори Германия, Китай и Дания

От картата горе, показваща рак, се вижда, че Германия е на водеща позиция, на едно ниво с Италия. Германия се оказва водеща и по разпространения на диабет с 10.4% болни от цялото възрастно население, на едно ниво с Индия.

Китай е първенец и тук с 9.2% болни от диабет от всички възрастни. Дания, въпреки най-високия си стандарт на живот, има 8.3% болни от диабет. Канада е със 7.6%.

България все още се държи на 6%, което е с 42% по-добър резултат от Германия.

Diabetes prevalence (% of population ages 20 to 79) – Country Ranking
 • Germany, India 10.4
 • Portugal 9.8
 • China 9.2
 • Denmark 8.3
 • Canada 7.6
 • Bulgaria 6.0

Мантрата за слабите китайци

Често на хранителна лекция или в други разговори се опитват да ме апострофират с мита за “слабите” китайци. Да, китайците са със слабо здраве. За двете си години работа в Китай съм видял 5 души с плочки, като имате предвид, че съм работил със олимпийски спортисти. Всички китайци са с шкембета, а китайките са кльощави и мазни.

Ето едно изследване за епидемията от диабет в Китай: Prevalence and Control of Diabetes in Chinese Adults.

Българите все още са извън сериозна опасност

Оказва се, че родните медии всяват страх с дезинформация за това колко много болен е българина. По-скоро, у нас има проблем с медицинската помощ и оттам със смъртността и продължителността на живота.

Най-важното умение е човек да бъде достатъчно информиран, адекватен и спокоен.

20 thoughts on “Заблуди и статистика за здравето на народите

 1. Тази сутрин бе разбит още един мит, в който вярвах. Тия дни наистина се чудех, защо на изток хората се хранят предимно с ориз и са здрави и младолики (това второто и то ми е втълпено от медиите предполагам). Сега разбрах, че фактите са други.

 2. Стана ми интересно за зехтина, наистина ли е вреден?

 3. Марин,

  Растителната мазнина е най-доброто от растенията. Тя е ненаситена химически и е подходяща за ядене само в сурово състояние. Окислява се лесно и е руска рулетка при производството, съхраняването и като попадне в кръвта. Затова е добре да се консумира в умерени количества и никога топлинно обработена.

 4. “Sugar” / “захар” обикновено означава захароза/сукроза, лактоза, фруктоза. Често, играта с термините за усвоимите от човешкото тяло въглехидрати се използва за заблуда, че видиш ли, няма толкова много захари/въглехидрати.

  Реално, например за ориза трябва да се извади само 1 пункт за фибри от неговите 80% въглехидрати. Следователно той има 79% “захар”.

 5. На мен пък ми направи впечатление, че Полша, където се ядат много, ама МНОГО картофи, е все на челните места…

 6. Здравей Милко,
  От време на време попадам на твои статии и интервюта и подкрепяните от теб тези са ми доста интересни (макар аз самата да живея и да се храня почти в пълна противоположност на това, което препоръчваш).

  Аз съм сертифициран хипохондрик (а и преди години имах проблеми с теглото), така че с интерес бих пробвала ВМ-НВХ, но за момента няма как да стане, тъй като имам бебче, което кърмя.

  Приложените тук статистики определено са повод за размисъл, но имам два въпроса?
  Първо – каква е средната продължителност на живота в различните страни “лидери”. Това, че някоя държава води по смъртност от определен тип рак, да кажем, не значи, че продължителността на живот е ниска. Конкретно визирам Япония (където живея от няколко години).
  Второ – ти свързваш посочените видове рак с храненето. Има много други фактори, които се смятат за карциногенни – например пушенето (отново имам предвид Япония, където мъжете на средна възраст, които предполагам са и най-честите жертви на рак, пушат, пият, преработват и недоспиват като за световно.) Има ли някаква конкретна причина, поради която даваш приоритет на храненето пред другите фактори в интерпретирането на тези данни?

 7. Даниела,

  продължителността на живота НЕ променя факта за появата на рак. Също така, когато някой преживее, например 10 години с раково образование и борба за живот, то подобна продължителност на живота е извън сферата на здравето и пълноценния живот.

  Карциногенните провокатори раждат ракови образувания, а храната след това определя дали и как те ще живеят. Затова пушенето НЕ гарантира рак, както и обратното. Докато, е научен факт, че захарите хранят рака.

  Относно бебето, ВМ-НВХ е най-правилното хранене за всички, особено при подрастващите.

 8. Здравейте г-н Георгиев! Гледах няколко предавания и останах силно изненадан от теорията и практиката която проповядвате. Да си призная звучите ми убедително, харесах Ви и почти съм готов да променя храненето си във вашата посока. Искам да Ви задам въпрос: Защо когато напише те наситени мазнини и излизат само статии които ги отричат почти напълно?
  С уважение
  Атанас

 9. Атанас,

  при търсене на “saturated fat” в Google, сред първите резултати излизат и материали от сорта на “7 Reasons to Eat More Saturated Fat” и “What if bad fat is actually good for you?”, което противоречи на твърдението ви. На всичкото отгоре, Google няма претенции да сортира сайтовете по истина.

 10. Бих искала да кажа на Даниела, че количеството на кърмата зависи от общото количество на храната, а ВМ НВХ дава най-много хранителни вещества на единица калория. Оризът е просто енергия, и не съдържа почти никакъв протеин, да не говорим за витамини и минерали.
  Аз също кърмих и кърмя, и не съм имала проблеми с кърмата, но на която приятелка съм препоръчала да мушне една мазна свинска пържола + две три яйца, в допълнение на това, което вече яде, всички са изненадани от ефекта, защото незнайно защо в днешно време се носи слух, че за да имаш кърма, трябва да ядеш овес, ядки, мляко, и прочие.
  Между другото, магнезият в диетата се отразява драстично на количеството кърма, така че добавка от магнезий или увеличаване на неща от сорта на – зелен лук, пресен чесън, джоджен, копър, магданоз, сминдух и прочие (всички зелени и миришещи неща имат доста магнезий) + УМЕРЕНО ядене на ядки и рибено масло, би трябвало да свършат работа също.

 11. Здравей, Милко! Искам да те попитам дали ще кача килограми, което ми е цел, ако се храня с предложените от теб храни, но не по 3-4 пъти на ден, а по 5-6 пъти и по повечко храна и дали това е добре?

 12. Мирослав,

  Хранене над 4 пъти на ден води до застъпване на храни в различен стадии на разграждане и оттам намаляване на успеваемостта в тънкото черво и до гниене в дебелото черво. Да, с ВМ-НВХ ще качиш активно тегло, особено в комбинация с високо-интензивни тренировки.

 13. 1. Може ли болен от ПОДАГРА да се храни по Вашата система? При това заболяване силно се ограничава белтъчния прием от животински и растителен вид, също силно се ограничават мазнините-особено тия от животински вид?
  2. Дали революционните открития за ролята на холестерола, могат да се приложат и за пикочната киселина и дали нейната вреда не е преувеличена?
  3. Как болният от ПОДАГРА може да контролира белтъчния си прием до 25% от общия калориен порцион, при положение, че продуктите съдържащи мазнини, в същото време съдържат и много белтъчини.
  Това са моите въпроси към Вас.
  Много бих желала да издадете своя книга.
  БЛАГОДАРЯ

 14. Милко, здравей! Гледах предавания с теб и ми хареса много. Говориш компетентно, ясно и разбрано. Моля те, препоръчай ми медикамент – колоидни минерали.
  Моето заболяване е гонартроза – износени коленни стави. Ще поставя цитат от статията на един американски лекар, относно лечение на моето заболяване:
  If that’s a little messy for you and you don’t want to pay those lawyer fees, you can go into any grocery store and get some Knox gelatin. Women know about Knox gelatin, because it’s good for your fingernails and your hair and your skin. It has the raw materials for chicken cartilage, it has the raw material for your cartilage, cause it is made out of beef cartilage and beef tendon, and if you take two of those little half oz. envelopes a day in your orange juice, and you take it with an oz. per body weight of colloidal minerals, next time I come by here in 3 months, you’re going to run up here on this stage and hug me and kiss me if you’ve got arthritis
  (www.kingmaker.net/DeadDoctorstxt.html#3.%20Arthritis)

  На кратко, това е една препоръка за лекуване със желатин и колоидни минерали. Питам за колоидните минерали, защото в аптеките, когато попитам, ме гледат, като паднала от Марс. Бих желала да зная и твоето мнение относно тази статия и този метод. Благодаря ти.

 15. Юлия,

  1) Болният от подагра е задължително да се храни ВМ-НВХ. Когато увеличи мазнините като източник на енергия ще обезсмисли нуждата от въглехидрати и ще спре превръщането на протеина в такива. Отделно ще намали възпалителните процеси в тялото. Важно е да се увеличи консумацията на твърда вода и да се намали консумацията на фруктоза и алкохол.
  2) За контрол на пикочната киселина е добре да се ограничи протеина и да се увеличи водата богата на Калций, Магнезий и карбонати (твърда вода).
  3) Когато животинската храна е в естествен вид, количеството мазнини и протеини е 65/35.

 16. Маргарита,

  Започни редовно да консумираш бульони от телешки кости, на които изяждай костния мозък. Яж хрущяла на ребрата, на ставите на бутчетата и прочие.
  Добавките с колоидни минерали имат спорна полза.

 17. Има ли проблем ако човек със синдром на Хашимото премине на вашия хранителен режим и физическо натоварване? Предварително се извинявам,ако въпросът ми не е публикуван в подходящата тема.

 18. Милена,

  всяко разстройство на щитовидната жлеза си има особености, които да се съобразяват при физическо натоварване. Важно е да се прави постепенно и разумно. Относно храненето, ВМ-НВХ отново е най-добрия вариант, най-малкото защото въглехидратите са основната причина за увреда на тази жлеза.

 19. Здравей Милко!
  В началото бях доста скептичен към твоята теория за хранене. Но се замислих за едно противоречие в теорията на традиционните диетолози – Хем казват че “бялата захар е бяла смърт”, а от друга страна съветват да ядем въглехидрати – ориз, картофи… И като ги попитам защо не ги причислявате и тях към захарта – отговора е -Eee ама те са бавни – да де бавни но нали в крайна сметка и те водят до същите ефекти !!!
  Второто голямо, което ми прави силно впечатление е /защото ходя редовно на фитнес и наблюдавам процесите при културистите състезатели/ – Когато са в основен период и трябва да качат маса /при това не само мускулна качват, а и стават и доста мазни/ – яко наблягат на въглехидратите, а когато искат да направят релеф преди състезание – минават на напълно безвъглехидратен режим !!! – ето леко доказателство за твоята теория.
  Третото нещо е, че досега “вегетарианец-дълголетник” не съм срещал, а и тези вегетарианци, които познавам имат доста нисък жизнен тонус!

 20. Георги,
  и трите ти бележки са верни наблюдения и са част от цялата картина на правилното хранене и заблудите около него.

Leave a Reply