Здраве и дълголетиеЗдравословно хранене

ВМ-НВХ и естествените животински храни

Милко ГеоргиевВсе по-модерно става да се говори за пълноценни, нерафинирани храни, представката “био” вече стои и върху кутията с прах за пране. Докато всеки търси пълнозърнест хляб и нерафинирана захар, то същия този всеки маха жълтъка на яйцето, яде филета и пие обезмаслено мляко. Двойният стандарт е причина за повечето грешки на този свят.

В този материал ще покажа как недвусмислено съвпадат концепцията на Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене и естествените животински храни. ВМ-НВХ говори за ограничаване на въглехидратите до 15% и увеличаване на мазнините до поне 65% от калориите в храната. При тази квота, въглехидратите е най-здравословно да са бързи, тоест да идват от сладко и алкохол.

Яйце

Мазнини 64% от калориите
Протеини 34% от калориите
Въглехидрати  2% от калориите

Яйцето съдържа пълен комплект от материали, необходими за изграждането на един цял жив организъм – пиле, крокодилче, костенурче и прочие. Изяждайки го, ние хората, като част от хищниците на Земята, получаваме наготово всички тези вещества, които влизат в строежа и енергийната система на нашето тяло. Яйчният протеин е златния стандарт за ценността на протеините.

Защо в яйцето има Холестерол?
Защото холестеролът е необходим за изграждането на клетките, хормоните, мозъкът на животинчето, което ще се излюпи. Човекът също претендира да има същите органи и особено мозък.

вметка: В отделен материали ще обясня за Холестерола, добрия, лошия и заблудения.

Свински бут

Мазнини 71% от калориите
Протеини 29% от калориите
Въглехидрати  0% от калориите

Свинският бут, със съпътстващата го сланина, представлява пълноценна, нерафинирана извадка от съдържанието на едно цяло животно. По принципа за пълноценната храна, изяждането на цялото животно е най-пълноценното хранене – месо, сланина, вътрешности, бульон от кости, костен мозък, мозък, очи и прочие. Така нашето тяло получава всичкия му необходим материал за преизграждане и енергия.

Хората нямат против да им се присаждат свински сърдечни клапи, да им се влива инсулин получен от свински, но смятат свинското за неподходяща храна. Ясен пример за двоен стандарт и грешка.

Защо месото има Холестерол?
Защото холестеролът изгражда клетките на органите на животното. Човекът също има органи и има нужда от същия холестерол.

Сирене

Мазнини 73% от калориите
Протеини 27% от калориите
Въглехидрати  0% от калориите

Узрялото сирене е най-съвършената форма на храна за човека, която представляват млечните. Критично важно е то да е напълно узряло, при което бактериите, които са ферментирали в него, да са изяли всички въглехидрати и да са го обогатили като аминокиселини.

Защо в млякото и млечните има Холестерол?
Защото холестеролът е важна съставка за всяко животно и кърмата го дава на малкия подрастващ организъм в концентриран вид, за да подпомогне растежа му. Човекът има нужда от изобилие на холестерол през целия си живот и особено в детството когато расте и в старостта когато му е по-трудно да усвоява необходимите му вещества.

9 thoughts on “ВМ-НВХ и естествените животински храни

 1. Много нагледно и ясно представяне на нещата.
  Милко, очаквам и продълженията, които си обещал.

 2. Напълно съм съгласен с написаното и от години се храня с тези храни и съм в супер форма.

 3. Милко, short&sweet 🙂 Благодаря.
  Аз обаче все по-често попадам на противоречиви мнения за млечните и затова си позвиолявам да пиша и тук. Твоето мнение ми е много ценно. Факт е, че никой хищник не консумира мляко след като е минал бебешката възраст. Защо тогава ние го правим? Твърди се, че не само, че организмът на възрастния индивид не е в състояние да преработва ензимите от млечните продукти, но и, че те са доста вредни – способстват за извличане на калция от костите например, а не както е масово разпространеното мнение – че са ценен източник на калций за организма.

 4. Мартина (Здрасти, Марти, сигурно се досети кой съм) поставя много сериозен въпрос за млечните, чийто отговор аз също нямам, а и предполагам и науката (обективната) все още няма еднозначен. Не е за изключване и факта, че все пак това е традиционна храна от векове (поне по нашите земи) за разлика от много други, които в момента се консумират и представят като “най-естественото нещо на света”. Нека внеса един такъв поглед на нещата – представяме си, че сме някакви хищници, а не човеци и намираме крава в полето, чието виме се оказва е пълно с мляко … Ще изядем цялата крава, както каза Милко, защото и карантия, и костен мозък и пр. е полезно за нашето здраве, но не мисля, че ще оставим вимето с млякото настрана…Може би ще си го изядем и него заедно със млякото вътре и много ще ни хареса. Нима в природата не се е случвало да бъдат изяждани животни по този начин ? Не вярвам някое животно да плюе млякото, ако яде някоя майка, която в момента има такова налично … Е, вярно е – един тигър няма да тръгне да дои сърната и да оставя млякото да вкисне, но пък и нали затова сме човеци – тигъра също няма да си направи омлет от яйцата (не знам дали тигрите ядат яйца, но доста животни ядат), които намери на някоя птица…

  Така, че според мен това, че животните за разлика от човека не си правят сирене и кашкавал от млякото на майки, които изяждат не значи, че не трябва ние да го правим (поне не е това най-основателната причина, защото има резон в нея не може да се отрече), защото в противен случай трябва да започнем да пием сурова кръв и да ядем сурово прясно заклано месо и да забравим за пържолите и луканките, тъй като никое животно не си прави луканки от жертвата си (както и кашкавал от млякото, което е намерило във вимето на жертвата си).

  Това по природно-традиционно-битовата част от нещата. В химико-биологичната вече специалистите да вземат отношение, но според мен въпроса с млечните не е никак еднозначен и златната среда, според мен е, която най-вероятно е установена от нашите деди (по примера на много други храни с метода проба-грешка-наблюдение) е да се консумират ферментирали млечни продукти под формата на сирене или кисело мляко. За маслото няма да се спирам, защото ще е още по-трудно да си представим някой хищник в природата да бие масло от млякото на жертвата си, ама и трудно си го представям същия да мята пържоли на скарата :))

 5. А как мога да разбера дали имам нетърпимост към млечните. Понеже ям по 100 -150 гр. домашно сирене всеки ден, ако имам непоносимост към него и ме стресира и ми вдига кортизола и немога да изчистя корема? По принцип като го ям не усещам нищо нередно да става.

 6. Не съм съгласна, че няма сирена в природата. Ако си вълк и убиеш теле, именно сирене ще намериш в корема му. Нали точно така прародителите ни са открили маята за сирене и кашкавал.

  Относно млечните, тук май става въпрос за лактозната непоносимост, която е едно 50% за БГ и едва 5% за скандинавците. Търсете в Уикипедия: Lactose Intolerance

  А сурова кръв са пили монголците, затова много са уважавали кобилите си. При липса на храна са смесвали кръв с млякото им и така са оживявали.

 7. Има ли място за соята в хранителната пирамида според вас?

 8. Ивелин,
  соята евентуално може да се използва за храна на добитъка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam Въпрос: