Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

Милко ГеоргиевВМ-НВХ : 60% Мазнини 25% Протеини 15% ВъглехидратиТялото има нужда от енергия и градивни елементи. 75% от калориите в храната трябва да са под формата на енергия (мазнини и въглехидрати), а останалите 25% на градивни елементи (протеини).

I. Протеини

Пълноценните източници на протеини и полезни мазнини са месото, яйцата и сирената. На всяко хранене трябва да присъства животински протеин, за да е то пълноценно хранене според физиологията ни. За да се усвоят протеините е нужен пълен комплект минерали (Ca, Mg, Zn, Fe и др). Протеините на прах нямат усвояемост и стават в тялото на захар.

1. Месо

Под месо разбираме цялото животно – мускулите (червено и бяло месо) и всички останали органи. Рибата също е месо. В човешкото тяло има органи идентични с тези в животното и ние имаме нужда от концентрираните в тях вещества. Месото се приготвя алангле, за да се пази протеина.

ВНИМАНИЕ! Ако протеините са над 45% от калориите, тялото използва значима част от тях за производство на енергия. Това претоварва черния дроб, повишава киселинността и води до възпаления. 30% от месото да е сланинаЗатова месото с ниско съдържание на мазнини (филе) трябва да се допълни с мазнина (масло, сланина, мас, сметана).

Важни органи:

 1. Черен дроб – Vitamin A (Retinol, липсващ в растенията); много пълен комплект от минерали и витамини.
 2. Сърце – CoQ10 нужен за производство на енергия в клетките
 3. Главамозък – пълен набор от мастни киселини и холестерол, нужни за изграждане на всяка клетка, стероидни хормони и за още ключови за живота процеси; очи (Retinol).
 4. Кости – като бульон, който съдържа костен мозък и минерали.
 5. Хрущяли от ребра и стави.

Важни животни: по-дълго живели, обикновено по-едрите видове (свинско, говеждо, агнешко), имали време да акумулират повече микроелементи от бедните, индустриални фуражи. Свинята е най-близка структурно и химически до човека, което я прави пълноценен източник на хранителни вещества. Пилешкото месо е най-бедно, защото в индустрията пилето пораства само за 35 дни. Колбасите трябва да са сурово сушени и без течности.

2. Яйца

Жълтъкът е най-важното и ценно в яйцето, в него са 40% от протеина и всички минерали и витамини. От яйце се изгражда цял организъм с всички жизнени органи и системи и ние ги приемаме като храна за нашите органи. Яйцата може да съставляват 1-2 от дневните хранения.
Начин на приготвяне: рохки, за да се запазят веществата в жълтъка, или сурови (снесени преди не повече от 14 дни).

3. Сирена

Сирене е мляко ферментирало/зряло поне 90 дни. В млякото въглехидратите са 5% и при зреенето бактериите ги изяждат.
Белег за узряло сирене е съдържание на въглехидрати под 0.5%.

Хубавите сирена са плътни и мазни: саламурено, кашкавал, моцарела, чедър и гауда. За предпочитане са овчите. Избягвайте топени и пушени сирена, както и прясно мляко. Киселото мляко днес е загубило голяма част от своята полза.

Холестеролът присъства във всяка от трите изброени групи храни, защото той изгражда всяка една клетка от организма, стероидните хормони (тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол), участва в храносмилането, в усвояването на мастно разтворимите витамини и в много други важни процеси. Месото е изградено от клетки с холестерол, яйцето ще изгради клетки и хормони, млякото е храна, богата на градивен материал. Консумацията на храни богати на наситени мазнини и холестерол не води до повишаване нивата на холестерол в кръвта.

II. Мазнини

1. Наситени (животински масла)

Масло, мас, сметана. Полезните мазнини променят агрегатното си състояние. Те са единствените, които позволяват топлинна обработка и то само под формата на варене (в тенджера или тава до 175°C).

Забравете за пърженето!

2. Ненаситени (растителни олия)

От растителните олия използвайте само сурови, студено пресовани, в ограничени количества, до 5 супени лъжици на ден. Не гответе топлинно с тях, защото мазнините се окисляват и стават канцерогенни. Напълно изключете олиото, маргарина и други преработени ненаситени мазнини.

III. Въглехидрати

Въглехидратите са високо реактивно и агресивно гориво. Тялото се стреми да държи концентрацията на кръвната захар в интервала 3.7-4.7 ммол/л.

1. Бързи / прости / сладки въглехидрати

Бързите въглехидрати са с проста структура, започват да се разграждат още в слюнката и се усещат сладки на вкус – плодове, мед, шоколад и прочие. Те бързо влизат и бързо излизат от кръвта. В големи количества водят до напълняване и диабет. В малки количества (под 15% от дневните калории) и с разум водят само до вкусова наслада.

Плодове
За предпочитане са ароматните (малини, ягоди, къпини, боровинки), от които може да се консумира два пъти по-голямо количество в сравнение със сладките (грозде, банан, диня).

Алкохол
Алкохолът може да се счита за ултра бърз въглехидрат. Консумирайте разумно и с кеф. Избягвайте ликьорите, защото комбинират високо съдържание на алкохол и захар.

2. Бавни / сложни / нишестени въглехидрати

Бавните въглехидрати са със сложна структура и разграждането им отнема време. Те носят много енергия/калории и бързо изчерпват квотата от 15%. В повечето случаи неразградени части от тях достигат дебелото черво и ферментират в него, възпалявайки го.

3. Фибри

ВНИМАНИЕ! Фибрите в по-големи количества са вредни – неусвоими, възпрепятстват усвояването на протеина и минералите, дразнят и увреждат тънките черва, ферментират в дебелото черво и го възпаляват. За естествената дефекация са важни водата и мазнините от храната, които поддържат лигавицата на червата влажна и чиста.

Зеленчуци
Под формата на малка салата или гарнитура. Листни (марули, спанак), ряпа, зеле, краставици, домати, броколи, зелен фасул, карфиол. Може и гъби. Избягвайте нишестебобови и зърненикартофи, боб, ориз, зърно и всичко от брашно, леща, царевица, соя.

Ядки
Ядките имат черупки (орехи, бадеми, лешници). Да се ядат сурови и в малки количества, защото са богати на растителни мазнини.

IV. Вода

2.5-3.0 литра на ден. За оптимално хидратиране се пие в рамките на 500 мл на час. По време на хранене може да се приема до 500 мл течности и след това се чака 2 часа преди да се пие вода отново.

Време между храненията: Поне 5 ч. Хранете се 2-3 пъти на ден, за да има време храната да се разгради в стомаха и да е готова за усвояване в тънките черва, преди да е постъпила нова храна. В противен случай усвояването е недостатъчно и значимо количество храна попада в дебелото черво, където загнива.

Вечерята е най-важното хранене – дава на организма вещества за регенерацията, която е най-силна по време на дълбокия сън. Тя трябва да е 1-3 часа преди лягане за сън.

ВНИМАНИЕ! Никога не смесвайте протеин и въглехидрат (напр. месо и картофи). Десертът да е отделен от храненето на 3.5 часа след и 1 час преди него.

V. Хранителни добавки

Обработваемите земи са изтощени и бедни на микроелементи. Оттам са бедни фуража и хранените с него животни. Това налага използването на хранителни добавки – минерали и витамини.

VI. Дегенеративни заболявания

Възпаленията имат главно три причини

 1. Намаляване на pH към киселинно. Получава се при прекаляване с протеините и пиене на прекалено малко вода.
 2. Окислени растителни олия. Ненаситените мазнини лесно се окисляват и стават опасни.
 3. Висока кръвна захар (ВКЗ).

Диабет
Всички хора, които консумират над 45% от калориите си от въглехидрати са в състояние на диабет (захар в кръвта над 5.2 ммол/л) през по-голяма част от времето. Инсулинът им се бие от панкреаса, вместо от инжекция.

Рак
Раковите клетки са анаеробни и се хранят без кислород, ферментирайки въглехидрати/глюкоза, докато здравите клетки се нуждаят от кислород и мазнини. Комбинацията от нисък пулс (бедна на кислород венозна кръв) и ВКЗ създава идеални условия за проспериране и надмощието на раковите клетки.

113 thoughts on “Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

 1. Много полезна информация, поднесена систематизирано и достъпно! Благодаря!

 2. Наистина страхотно поднесена информация. Бих искал да попитам дали може да се използва съотношение 80 мазнини : 20 протеин : 0 въглехидрати, ако въобще е възможно да се намери такава комбинация на храни без грам въглехидрат, може би по-реалистично би било 80 м : 15 п : 5 в с цел оптимално използване на мазнините за горива при сваляне на килограми, желателно е разбира се разликата от килограмите да е единствено от намален процент подкожни мазнини. Въпросът ми по-скоро е проблем ли е завишеното количество мазнини и заниженото на протеин (само 15 %). Благодаря предварително за отговора.

 3. За активен човек протеинът е 2 грама на килограм активно тегло. След това идва енергията, която е баланс между мазнини и въглехидрати. При много ниски въглехидрати може да се говори за 65:30:5 или 65:35:0 или 70:30:0.

 4. При такова количество протеини може ли тялото да е в кетоза? В кетогенните диети често се препоръчва ниска консумация. Nora Geudgaudas например препоръчва да не се превишават 15 грама протеини на ядене (не че тя е авторитет или образец). Нужно ли е да сме в кетоза при високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене?

 5. От известно време се храня само ВМ-НВХ като държа въглехидратите много ниски близо до 0-ла (никакви захари, вкл. без плодове). Но след тренировка усещам някаква слабост на цялото тяло и сънливост (най-вероятно е ниската кръвна захар). Как да избегна това състояние? Може ли да ям примерно 50-100 гр шоколад веднага след тренировка (целта ми е да свалям кг/мазнини). Благодаря.

 6. Искам да попитам нещо свързано с ядките. Тъй като на една опаковка от фъстъци пише, че съдържат повече протеин отколкото мазнини и съвсем малко въглехидрати означава ли това, че фъстъците са полезна храна за спортуващи? Или след като съдържат само растителни мазнини са трудно усвоими и безполезни? Благодаря предварително 🙂

 7. И ако може коментар за аминокиселините на прах? Благодаря 🙂

 8. Кетогенност има при недостиг/липса на въглехидрати. При хората свикнали да ядат много въглехидрати нуждата се поражда под 100 гр на ден, а при мастно-адаптирани хора – под 60 гр на ден. Кетогенността е следствие от глюконеогенезата, при която от протеин се прави глюкоза (нужно е да има достатъчно протеин), за да се навакса липсата на въглехидрат. Следователно Нора е много глупава 😉
  Да, добре е да сме в кетогенност – кетоните са много важни/полезни.

 9. Стават на захар или пъпки.

 10. Хриси,
  първо, фъстъците са боб, а не ядки.
  Второ, на въпросната опаковка пише глупости. Мазнините са половината тегло на фъстъка.
  Накратко, фъстъците са боклук.

 11. Здравей Милко! Поздравление за труда ти!
  Искам да попитам какво е мнението ти за консумацията на домашно овче кисело мляко. От онези, които се режат с нож и ядат с вилица 🙂 В какви количества да е, ако е позволено?
  Благодаря предварително!

 12. Може ли да ми дадете пример за съотношение на в, б, м, но за човек който спортува сериозно?
  Става дума за 90 кг човек. Тези 25% не са ли малко като за белтък?
  Аз засега съм се ориентирал така
  В 10%
  Б 30%
  М 60%
  Не знам дали са много, но съм определил, че дневно не трябва да надвишавам 2200 калории, като се цели релеф.

 13. 2200 ккал са малко за мъж 90 кг, още повече, ако тренира сериозно. Предполагам, 2500 ккал е дъното, за да може да се тренира и да се пази активното тегло.
  25% от калориите са необходимото количество калории, за да се поддържа мускулната маса при достатъчно калории.
  Ако си решил да сваляш мазнини, то трябва да се намали енергията от храната и следователно така процента на протеините се вдига. За да се пази мускула трябва на всеки килограм активно тегло да се падат 2 гр протеин. Ако предположим активно тегло 78 кг, то това са 176 гр протеин или 28% от 2500 ккал.
  Демек, 30% протеин е ОК 🙂

 14. Иване,
  киселото мляко има смисъл заради бактериите живеещи в него, които да поправят дисбактериоза в храносмилателната ни система. В наши дни рядко имаме подобна нужда, защото имаме хладилници и хигиена.
  Яж го за кеф 🙂

 15. Може ли повече разяснения за каймата и колбасите. Кайма без соя ясно, но има ли някаква сигурна марка, в която да има само месо и сланина. Същият въпрос и за колбасите – може ли да се доверим на някои?

 16. Петър,
  само много сухите, сурови колбаси стават за купуване от търговската мрежа.
  Каймата се прави като си купиш месото и ти го смелят.
  Магазин за прясно месо препоръчвам НОВОМЕС София, Младост 1А, бл. 503.

 17. Кобра,
  при липса на въглехидрати в храната (и когато са под 60 гр) започва използване на протеин за тяхното производство. Първо, виж дали ти е достатъчно протеина, нека е около 2.5 гр на килограм активно тегло. Второ, увеличи калориите от мазнини, особено в двете хранения предхождащи тренировката. Трето, съветвам те да избягваш въглехидратите около тренировка, освен в редки изключения.

 18. Здрасти Милко,

  от известно време насам се опитвам да разбера при каква температура, истинското краве масло с 82% мазни губи своите полезни свойства. Е, Безуспешно!

  Обичам сутрин да си приготвям шейк от бучка немско масло разтопено в 500 мл вода и канела на вкус, с който да си набавям част от необходимите ми мазнини. Но чух някакви слухове, че маслото губи от полезните си свойства, когато е нагрято “прекалено много”.

  Верни ли са тези твърдения и колко е прекалено много? Други препоръки за сутрешна доза полезна енергия?

 19. Здравей, Милко. Искам да те питам какво е мнението ти относно твърденията, че млечните продукти са изключително вредни за хората, тъй като съдържат животински хормони?
  За такива твърдения давам пример една статия:
  http://www.epochtimes-bg.com/2013-03/2013-09-26_05.html
  Иван.

 20. Милко, относно месото на Новомес в Младост. При печене на свински врат на тиган, от него изтича нещо като желе, което смятам е добавка с цел задържане на вода. Забелязвал ли си нещо подобно? Опитвам се да открия магазин за качествено свинско някъде в района, но засега без успех.

 21. Мартин,
  нямам представа каква точно е била субстанцията, но може и да е естествена. Ако има вода в месото тя излиза в тигана и пържолата става значително по-малка.

 22. Ясен,
  за да пазиш животинската мазнина я подлагай най-много на варене, без пържене. За целта имай винаги повечко обем от мазнина и вода в тенджерата или тавата във фурната, която да е на по-малко от 150 градуса.

 23. Здравей Милко, обръщам се към теб, защото вече се съмнявам в д-рите. Преди 11 месеца прекарах много тежък хепатит А в предкоматозно състояние. Вследствие от болестта за по-бързо възстановяване трябваше да спра с фитнеса, спорт под каквато и да било форма за 5-6 месеца. Освен това ми забраниха да приемам мазнини под каквато и да било форма, вследствие от това няколко месеца след излизането ми от болница, започнах да наддавам килограми заради повишения прием на въглехидрати. Сега въпреки ниския прием на мазнини имам Общ холестерол -6,9 ммол/л и ЛДЛ хол-4,8 ммол/л. Освен това ми откриха и повишена пикочна киселина- 470 umol/l . Реших да си започна отново тренировките загърбвайки “съветите” на конвенционалната медицина, защото според мен нещо се случва с метаболизма ми. Но не знам каква диета да започна, харесва ми твоята диета, но ме притеснява високото ниво на uric acid-a, не толкова холестерола. За да разбереш по-ясно, за 10 месеца от 78 кг (повечето мускулна маса) – сега съм 89 кг.

 24. Добър ден. Тежа 110 кг, 1.83 висок, 21 години. Досега съм спазвал следният режим – 200 г въглехидрати, 240 гр протеин, 30 гр мазнини, което прави около 2000 ккал. Всеки ме питаше как живея с толкова малко калории, а аз се чувствах хипер активен и имах сила. Имах и cheat day, в който ядох каквото ми попадне след като съм си изял храната, която по принцип ям. Тежах 121 кг когато почнах режима, процеса беше 8-9 седмици. Искам да спазвам този кетонен режим. Та идеята ми е трябва ли да се съобразя с калориите, които досега съм приемал. Примерно 250 г протеин = 1000 ккал, 110 г мазнини 990 ккал. Това ли трябва да ми е дневният прием?

 25. Петър,
  да – калориите винаги трябва да се имат предвид.

 26. Дивака,
  Разпределяй мазнините максимално по равно на 3-4 приема. Постепенно увеличавай мазнините като количество, следи как ти се отразява. Пий вода с повече карбонати в нея.

 27. Здравей, Милко!

  Може ли да споделиш какво е мнението ти за приготвяне на кюфтета, пържоли, риби, дроб и т.н. на скара? Знам, че препоръчвате печене на слаба фурна, но на мен скарата ми е удобна и 2-ро и 3-то хранене приготвям на нея. Всеки ден ям по 2 пъти скара. Има ли проблем в това?

  Още един въпрос имам, за смесването на протеин и въглехидрати. Каква е разликата, дали ще изядем една салата/гарнитура с 15 гр. въглехидрати примерно, или една филия хляб с 15 гр. въглехидрат, заедно с останалата храна, когато сме запазили правилото въглехидратите да не надвишават 10-15% ?
  При закуска от 6 яйца и 30 гр. масло = на 720 ккал, една филия хляб се пада – 8% въглехидрат? Това приемливо ли е?
  Просто ми е вкусно препечена филийка на закуска 🙂

 28. Как трябва да консумираме плодовете – заедно или отделно от основните хранения?

 29. Поздрави бате Милко, намерих себе си в твоите идеи.

 30. Какъв интервал от време е необходим между храненето и тренировката?

 31. Шоколадът не е бърз въглехидрат, бил той млечен или натурален. Нещо повече – този с 70 и повече % какао има нисък Гликемичен индекс.

 32. Маринела,
  може да тренираш по всяко време. Протеините и мазнините стоят в стомаха 5 часа и няма как и защо да се чака за тренировка.
  Ако се храната през деня се разделя на 3 равни части, то количеството на всяко хранене е относително малко.

 33. Кирил,

  идеята е при готвене да се пази от пържене животинската мазнина, която след това ще изядем. При скарата тази мазнина изтича и няма как да я изядем. Тоест скарата е ОК.

  Разликата между салата и хляб е във вредата на зърното – протеинът му; сложният въглехидрат = глюкоза в кръвта; водно-неразтворимите фибри и фитичните киселини.

  Ако се стои под 15% въглехидрати от калориите, то всичко е достатъчно добре, дори с хляб.
  Демек една филиика е ОК, ако ти е много кеф! 🙂

 34. Маринела,
  ако плодовете са над 150 гр е най-добре да се изчака 3.5 часа след хранене.

 35. Жеко,

  покачването на глюкозата в кръвта е само един от маркерите за усвояване на въглехидратите.

  The glycemic index of a food is defined as the incremental area under the two-hour blood glucose.

  Отделно, че този метод търпи много критики.

  Например, медът съдържа повече фруктоза отколкото глюкоза, бялата захар е 50/50.

 36. Исках да попитам кой тип тренировка е най добре да съгласуваме с този хранителен режим-интервални, кондиционни или кардио?

 37. Няма ли опасност при спазване на ВМ-НВХ хранене да се смъкне много pH индекса на кръвта (тялото). Както знаем месото и мазнините са киселинни храни. По-принцип се препоръчва за да се балансира ефекта им с високо алкални храни – зеленчуци, сокове, вода в съотношение 40% месо – 60% алкални зеленчуци, а при болестно състояние (нисък pH), съотношението се препоръчва да е 20% месо – 80% алкални храни. ВМ-НВХ начин на хранене включва зеленчуците само като допълнение и разнообразяване на месото и мазнината. Въпроса ми е по-какъв начин се балансира pH индекса при ВМ-НВХ начин на хранене?

 38. Мирослава,
  защо питаш в минало време 🙂
  Винаги е най-добре да се стремим към най-доброто, което е комбинация от всички най-добри практики. В тренирането това е високо-интензивното интервално трениране с функционално приложими движения. Кондиционното трениране използва това най-добро. И то включва дори кардио, дори интервално.

  Съветвам тези, които се интересуват, да намират стабилни и цялостни източници на информация, вместо да четат от 1000 места и накрая да нямат престава дори за какво говорят.

 39. Еди,
  приказките и писаниците за pH на храните, ефектът им и нуждата от “алкални храни”се основават на глупави умоплетства.

 40. Здравей Милко!
  Ясно е, че не трябва да се смесват белтъчините с въглехидратите, а белтъците едни с други може ли да се консумират?
  Примерно: В едно ядене да се яде месо и овче сирене / два вида месо от различен вид / сирене с кашкавал и тн. ?
  Благодаря предварително и успехи!

 41. Много добра стария, досега винаги съм избягвал мазното в пържолите и като цяло каквато и да е животинска мазина, за да не омазня, а се оказва, че не съм бил наясно с тези неща, които Милко Георгиев е описал. Бих искал да помоля г-н Георгиев даде някаква програма за покачване на мускулна маса за начинаещ по фитнес залите, ще съм ви благодарен.

 42. Интересувам се от референциите, зад тази теория. Гледах в някои от предаванията, че говорите за наука , подкрепяща тази теза и дебели книги, носени по предаванията, но не успях да чуя примери или автори. Може ли примери?

 43. Любомир,
  да, животинските източници на протеин може да се смесват по всякакъв начин.
  Единствено съображение е, че сирене над 100 гр съдържа много калции, който може да пречи усвояването на желязото – затова е добре сиренето, ако е много да е само. Също така основните източници на протеин да са месото и яйцата.

 44. Вальо,
  за покачване на мускулна маса протеинът трябва да е 2.6-3.2 гр на килограм активно тегло.

 45. Здравей, искам да те попитам за прост пример за едно ядене което съвпада с точност на този режим, все пак мазнините са повече от другите нутриенти, което прави всичко сложно, предполагам не е нужно да си наливам олио в пържолата, за да имам правилното съотношение между нутриентите 🙂

 46. Здравей Милко !!! Висок съм 1.70 и тежа 71кг като съм прекалено много набит и изглеждам като борец.Искам да сваля малко мускулна масаа като се придържам към този режим на хранене.Заветната цел е 65-66кг. Какъв вид тренировки ще са най ефективни и колко протеин [и кога] да приемам на ден ? Благодаря за отговорът предварително и поздравии на целия екип

 47. Здравейте, аз искам да попитам нещо, което малко ме озадачава с оглед на информацията, която съм чел.
  Приложима ли е ВМ диета за покачването на теглото. Питам, тъй като чрез нарочно изготвена диета преди време съм покачвал теглото си, но с цената на много отделено време, а ако спра да я спазвам, отново отслабвам. Аз определено съм ектоморфен тип структура. Физически нямам проблеми и съм достатъчно здрав и издържлив.
  Чел съм, че въглехидратите са основния източник на “гориво” и без тях ораганизмът започва да изгаря от мускула ако запасът от енергия свърши. Аз например имам много висок разход на енегия. Ако правилно разбирам автора, според неговата концепция енергията ще си я набавям от мазнините, обаче съм чел,че те се разграждат бавно и в по-големи количества “затормозяват” организма с преработката им. В статията пише, че се яде 2-3 пъти на ден. Аз пък съм чел, че е полезно да се яде 4-6 пъти през около три часа и половина, защото това време е достатъчно храната да се усвои.Ако приема, че на мен ми трябват около 3000 калории на ден, за да имам енергия и да мога и да напълнявам, то не виждам как без въглехидрати ще мога да си ги набавя. Единственият вариант е с много мазнини, но пък няма ли да му стане тежко на човек ако ги приема на две – три хранения ?
  С горните ми разсъждения в никакъв случай не искам да се заяждам с автора, а дори бих го помолил ако е възможно да обясни каква е неговата концепция, когато клиентът иска да покачи теглото си. Когато прочетох статията останах малко объркан, тъй като това, което авторът на статията е написал, за мен е малко нелогично ако го сравня с това, което досега бях прочел?
  п.с. за този сайт чух от мои приятели, които посещават фитнеса и са доволни от постигнатите резултати. Те обаче за разлика от мен искат да отслабнат и тази диета при тях ми изглежда по-приложима.

 48. Милко, в раздел V от статията ти споменаваш за прием на витамини и минерали. Би ли разяснил в каква форма следва да се приемат, разбира се, най-добре ще бъде, ако посочиш конкретен продукт и начин на прием. Благодаря!

 49. Откъде си набавяме витамините ако сме на минимум плодиве и зеленчуци?

  Тази диета предимно за силови тренировки ли е? Ако правя повече кардио как си запълвам запасите от гликоген?

  Благодаря за коментарите 🙂

 50. уточнете, че Анти-Спам въпросът изисква отговор на латиница… глупаво е да пишем коментарите си по пет пъти докато нацелим спам кода :=)

 51. Младен,
  отговорът винаги е бил зададен и на кирилица, където вероятно прави разлика по главна буква … което е странно.
  Добавих отговорът и с главни букви.
  Благодаря!

 52. Младен,
  ако погледнеш таблиците за съдържание на микроелементи ще откриеш, че те са е животинските храни, с редки изключения. След това следва въпросът за усвоемостта, която е в пъти по-добра при животинските храни.
  За всеки спорт е важно да се седи далеч от доминация на глюкозата като количествен източник на енергия. От правилни хранен организъм, глюкозата се използва за кратко и при много висока интензивност на натоварването – спринт, тежка щанга.

 53. Иво,
  мазнините дават над два пъти повече енергия от въглехидратите. Също така животинският протеин е най-пълноценен и усвоим. Поне 1/3 от клиентите ни имат нужда да покачат активното си тегло.

 54. Веселин,
  съмнявам се да има нужда да сваляш активно тегло, което и без друго е трудно да се качва. Ела да ти измерим мазнините, защото може да е окаже, че си “набит” заради излишни мазнини.

 55. Валентин,
  говорим за витамини А, Д, К, Е, Омега-3, Магнезий. NOW е най-добрата и достъпна марка.

 56. Антон,
  ВМ-НВХ е най-стероидният и анаболен хранителен режим. Тестостеронът се произвежда от холестерол.

 57. Здравейте, Милко. Аз съм твърде пълна и много обездвижена, едвам клякам, какво остава да правя тези сложни упражнения, които виждам във видеата 🙁 Много искам да започна да тренирам, но се демотивирам, защото мисля, че няма да е възможно и едно упражнение при моята физика в момента 🙁

 58. Яна,
  винаги може да се започне с тренировки, особено когато имаш желание и помощ от професионалист.
  Обади се в SPIDER SPORT и действай.

 59. Здравей Милко и поздрав за всичко, което правиш в България а и извън нея.

  Искам да попитам възможно ли е да се смесват месо и яйца и месо и черен дроб?
  Понеже казваш, че не е добре да се смесват месо и въглехидрати, защото вторите увличат към тънките черва със себе си и неразрградения протеин.
  Във яйцата и черния дроб има някакво(макар и минимално) количество въглехидрати и това довежда ли до гореспоменатия ефект?

  Поздрави,
  Георги

 60. Здравей Милко, възможно ли е от продължително спазване на ВМ-НВД (7-8 месеца) кръвното да падне от 120/80 на 90/60 и температурата да се поддържа около 35.5. Това са показатели за голям мъж. Моля за съвет.
  Благодаря!

 61. Ива,
  кръвно 90/60 е чудесно при здрав организъм, защото е белег, че лесно се доставят достатъчно вещества чрез кръвта.
  Къде е измерена тази температура и неизползвани са поне два термометъра, защото често са с отклонения?

 62. Георги,
  всички животински протеини може да се смесват.
  При смесване на протеин и въглехидрати е проблем, когато въглехидратите са значително количество (над 50% от калориите).

 63. Здрасти, аз искам да попитам по-добре ли е дневната доза въглехидрати да се разделя на 2 или 3 приема вместо да се яде наведнъж/ Кога е по-голям шансът да се складират мазнини? Примерно един шоколад да се изяде посредата на деня или да се изяде на три равни части преди всяко ядене да речем?

 64. Здравей, температурата е измерена под мишницата. Не е мерена с два термометъра, но със същия термометър е мерена и моята, която е малко над 36.

 65. Ива,
  под мишницата лесно може да се отчете температура по-ниска от реалната.
  Най-добре се мери под езика или ректално. Както казват във вица за шомпола във военния лазарет – ангината първа, хемороидите последни 😉
  На тези две места температурата, която се смята за нормална е от 36.5 до 37.5 градуса.
  За да се смята, че има хипотермия, то температурата трябва да е под 35 градуса.

 66. Тони,
  теоретично е по-добре да са разделени. Практически, ако си на доста ниски въглехидрати е все едно.

 67. Милко, здравей!

  Би ли публикувал линкове към онлайн издания с актуални публикации (по възможност научни или поне достатъчно надеждни) + книги (електронни, но и на хартиен носител бих бил склонен да си поръчам през Интернет), от които си черпил информация през годините, и които са за ВМ-НВХ и за вредата от въглехидратите, конкретно за непосредственото им влияние върху организма по отношение образуването/храненето на раковите клетки.

  Отделно – имаш ли видеоматериал от двудневната лекция за храненето, която си провел преди няколко месеца преди да заминеш за Австралия? Мисля, че един такъв материал от подобно събитие, на което си систематизирал и представил основните неща за здравословното хранене, би бил адски полезен за всички българи, най-вече за младото поколение, по-голямата част от което се хвърля да консумира възможно най-вредните “храни”.

  И един малко исторически въпрос, който ме интересува – горе-долу до коя година хората в световен мащаб и в частност в България може да се каже, че са се хранили наистина здравословно, с предимно храни от животински източници, и кога настъпва промяната, наложена от фармацевтичната и хранителна индустрия, която тотално скапва и убива човешкото здраве.

  Поздрави,
  Павката

 68. Не видях тема за солта. Милко достатъчно си изчерпателен благодаря ти! Спаси ме от проблеми с черния дроб!

 69. Павка,
  За изследвания и книги, особено пресни, използвай Google. Последните години търся по-малко, защото предимно се повтаря едно и също и се измислят всякакви дивотии. Аз съм събирал системата си от хиляди места и съм сглобявал картината й. Един ден ще напиша практични книги.

  Имам видео от лекцията, но звукът е кофти. Относно българите – направих достатъчно ползи през последните 13 години за тяхното здраве – обучих 30 треньора, създадох 5 фитнес студиа, говорих в тв предавания, статии във вестници и сайтове. Самите българи направиха малко за своето и моето здраве.
  Когато имам готови продукти за българската публика ще ги пусна в продажба.

  Съветвам всеки, който уважава себе си да използва услугата Личен Треньор в двете ми студиа в София.

  Хората са се хранели истински здравословно преди да се окрупнят големите градове – люлката на мизерията.

 70. Петя,
  да, тази статия е стар вариант и в нея няма засегната солта. Един ден, може да я обновя, но е малко вероятно. Накратко, трябва да се яде около 12-15 грама натриев хлорид на ден.

 71. Здрасти, Милко,
  Имам един такъв въпрос – имаш ли информация дали ниско въглехидратното и високо мазнинно хранене ще облекчи автоимунни състояния, като автоимунен тиреоидит на Хашимото. Имам понижена функция на щитовидната жлеза и от там наднормено тегло, а лекарят ми казва, че няма особена връзка между храненето и подобряване на качеството на живот, трябва само да приемам по-малко енергия, отколкото изразходвам. Не съм лекар, но за мен мнението му е доста странно – за енергията съм съгласна, но видът на приеманата храна също е от значение. Реших да пробвам този начин на хранене и ще съм благодарна, ако можеш да помогнеш с информация (в интернет трудно се намира нещо достоверно).
  Чудя се дали и други хора с моя проблем опитват този начин на хранене, всяко мнение е важно 🙂

 72. Катя,
  обикновено многото въглехидрати са основна причина за увреждане на щитовидната жлеза. Често имаме подобни случаи. Винаги ВМ-НВХ води до подобряване качеството на живот или иначе казано здраве.

 73. Здравейте! Програмата My fitness pal ми изчисли 1500 калории на ден при опция сваляне на 1 кг. на седмица. Не са ли малко тези калории при положение,че калорийния ми баланс е 2500 калории на ден при слаба физическа активност? С рестрикция ще стане,примерно 2200 калории. Тези 1500 калории ли да напасвам на режима 60%-25%-15%? Благодаря!

 74. Здравей, Милко, нищо не споменаваш за кореноплоди като моркови, целина, пащърнак? Какви количества би препоръчал, като морковите ги предпочитам сурови в салата, а целината ми е основна съставка в телешкото печено и варено. Къде е мястото на зеления грах (ползвам замразен) и защо отричаш лещата? Благодаря ти 🙂

 75. Малина,
  смяташ въглехидратите на кореноплодните, които желаеш и гледаш да са в рамките на 15% от общите.

 76. Кирил,
  1500 ккал са малко, но явно програмата го прави, за да угоди на желанието ти да сваляш 4-5 кг на месец, което за 6 месеца е близо 30 кг. Не знам колко килограма имаш да сваляш, но е добре да си зададеш по-бавен темп. Опитай с 1800 ккал и задай на програмата и 60/25/15.

 77. Здравейте! Бих искала да попитам съвместимо ли е ниско въглехидратното и високо мазнинно хранене по време на кърмене?
  Благодаря!

 78. Здравей, Милко, изчетох доста неща имам преддиабетно състояние (инсулинова резистентност) и просто, за да се подсигуря искам да попитам – този начин на хранене би ми помогнал доста, за да нормализирам теглото и функциите на инсулина в тялото си, нали?

 79. Петрина,
  да, ВМНВХ е най-добрият вариант.

 80. Ива,
  бих казал, че е задължително.

 81. Здравей Милко,

  Започвам с това, че съм ти голям фен и до голяма степен се опитвам да се храня като теб, но имам няколко въпроса, на които не мога да си дам сам отговор.

  1. Алтернативен вариант за добавяне на витамин А (понеже там където живея трудно се намира качествена карантия, като черен дроб, сърца и т.н.)
  2. Какъв е дневният калориен бюджет на човек с тези характеристики: 26г. 178см 73кг нередовна тренировка ( 1/2 пъти седмично, в случа, гладко бягане) по-голямата част от деня го изкарвам на крак?
  3. Какво мислиш за ден, в който може да си позволиш да ядеш неща, като сладко, картофи, ориз, спагети, пица и т.н. (понякога доста ми липсват 🙂 )
  4. Какво ти е мнението за меда?

  Благодаря ти предварително и не спирай да правиш това, с което си се захванал!

 82. Здравейте , може ли да се приемат картофи и на какъв период от време, нищо че са от забранените.. Аз съм с наднормено тегло , опитвах какво ли не да отслабна , но не успявам …
  За това реших да пробвам с вашия режим на хранене…

 83. Здравей, Милко, включвам се с въпрос, който може би не е най-подходящия в сектор хранене, но ме интересува, при спазването на подобен режим ако се стремиш към отслабване , оформяне и стягане на определени генетично предразположени към натрупване зони с каква физическа активност е най-подходящо да се съчетае. Упражнения насочени към конкретната група мускули, или засягащи цялостната мускулатура. Отделно бих искала да попитам съвместимо ли е приемането на термогенен Фат Бърнер с режима. А също така ме интересува, какъв е препоръчителния дневен прием като грамаж на месни продукти?

 84. Силви,
  95% от тренировката трябва да е с многоставни движения и 5% евентуално едноставни-корективни. Трениране с тежко и 5 повторения е най-добре. Мастните натрупвания на места няма как да се махат с целенасочени упражнения. Всичките там бърнери най-много да ти разтупат сърцето и да те раздишат, което е вреден почин. Количеството храна се определя спрямо тялото, активността и целите.

 85. Силвана,
  при ВМ-НВХ може да се приемат до 15% въглехидрати от общите калории. Няма забрана, има решения и пропорции. За да се свали тегло е нужно да се намали храната, който каквото ще да говори.

 86. Борис,
  1) Добавка на витамин А под формата на Ретинол.
  2) Какво целиш за тялото си? А и няма как да се каже колко калории, затова се броят калории и се следи тегло – оттам се вижда какво да се прави с калориите. Предполагам, че на 2200 ккал ще поддържаш тегло.
  3) По-добре всеки ден яж по нещо вкусно, вместо да се натъпчеш в събота. Последното ще натрупа все нещо като мазнини, ще превръща желанието и бурното насищане в се по-запаметен навик.
  4) Медът е фруктоза и глюкоза, които ако се ползват разумно и малко са вкусни и понякога енергийно обосновани. Аз НЕ притежавам буркан с мед 🙂

 87. Почти всичко, което знам за ВМ-НВХ, съм го научил от Милко – пионерът в България 🙂
  Чел съм тази статия няколко пъти през годините, но сега ми прави впечатление това: “По време на хранене може да се приема до 500 мл течности…” и малко се изненадах. Не е ли малко множко за по време на хранене и не е ли по-добре по време на самото хранене да не се пие изобщо?

 88. Здравей,
  имам няколко въпроса….
  1. При премахната жлъчка остава ли в сила същия стил на хранене, упоменат по-горе?
  2. Как се справяме с холестерола т.е лошия холестерол?
  3. Филе със сметана – т.е не робуваме вече на общоприетото, че от сметаната се трупат мазнините?

  Благодаря 🙂

 89. Милко да те питам, вредно ли е да се мешат бавни въглехидрати с животински мазнини на едно ядене. Примерно филия с мас. Иначе какво ти е мнението за пръжките? Питам защото съм от малко населено място и всяка сутрин закусвам или пръжки с някакъв протеин(предимно яйце или мръвка или сирни) или пръжки с някакъв зеленчук( лук, краставица, домат), на обяд ям малко селски хлеб със салата(също зеле, боб и др. приготвени с мас) и некой плод за десерт, а на вечеря топвам една мръвка от месо или орган в свинската мас и нищо повече. Един лекар познат ми прави забележки, че така съм щял да имам проблеми с черния дроб и жлъчката, щял съм да натрупам камъни и да се стигне до операция. Можеш ли да разкажеш какво причинява появата на камъни в джигера и жлъчката и животинските мазнини ли са причината?

 90. Митко,
  близки проценти калории от мазнини и въглехидрати е сигурен вариант за трупане на излишни мазнини тялото, плюс вреда за здравето.
  Пръжките са ОК, защото мазнината, която е повредена е изтекла.
  Приятелят ти лекар е с грешните представи за храненето, защото повтаря тези глупости като латерна. Играй карти с него, ходете за риба и толкоз. Камъните в жлъчката са от липса на достатъчно мазнини в храната и липсата на жлъчегонен ефект – соковете застояват и “кристализират”. Същото е за черния дроб.

 91. Петър,
  1. Да. Трябва да се види какъв е капацитета да се усвоява мазнина в реално време, защото няма резервоар жлъчка. Ако има симптоми – неразположение, бледи изпражнения – мазнините трябва да се разделят на 3-4 равни части с храненията през деня.
  2. Това за лошия и добрия холестерол е лъжа.
  3. Излишни мазнини се трупат от излишни калории, което най-лесно става с въглехидрати и най-трудно с мазнини, например сметана.

 92. Радослав,
  до 500 мл означава от 0 до 500 😉

 93. здравей Милко аз съм нов, изгледах видео материалите с теб.
  Интересуваме от Ст. Загора съм , искам да се храня по начина за който ти споменаваш, аз съм висок 175 и тежа 93 ако може да се чуем или да се срещнем или ако може да ми напишеш програма за хранене благодаря за разбирането

 94. Един познат е на същата диета, но той се храни по веднъж на ден, защото той ми казва, че мазните мръвки или яйца с масло го засищат за дълги часове. Има ли проблем при такъв тип хранене да се храним по един-два пъти на ден? А за маста, ние изтеклата мас от пръжките я използваме за готвене или понякога си хапваме от нея. Маста я добиваме по следния начин, значи слагаме сланината във известно количество вода и я поръсваме с малко сол, печем докато покафенее – леко. Предпочитаме да употребяваме домашна мас отколкото някакво малтретирано олио или краве “масло”, които никак не са евтини.

 95. Митко,
  липсата на въглехидрати и наличието на много мазнини в храната засища, което дава комфорт и енергия за дълго време. Важно е да се яде достатъчно, за което са нужни поне два хранения на ден. Тоест 2-4 хранения на ден са ОК.

 96. Петър,
  обади се в SPIDER SPORT и питай за хранителна консултация на телефон 0876100041.

 97. Здравей, Милко! Бях 126кг. и чрез “90 дневна диета” ги докарах до 113кг. до тук добре, от около 2 седмици се опитвам да съм на този високомазнинен и нисковъглехидратен режим, но кантара вече показва 117кг. На какво се дължи това връщане на килограми? Предположения някакви или дали спазвам правилно режима…

  Имам да попитам още няколко въпроса:
  1. Трябва ли да се закусва или както е известно до обяд без хранене защото “организма чистел” до тогава?
  2. Месото и млякото (сирене, кашкавал) могат ли да се консумират заедно или на едно хранене месо, на друго сирене?
  3.Въглехидратите се набавят от зеленчуците ли само или може от малко хляб или картоф?
  4.Може ли да се пие вино?
  5.Плодовете изключват ли се изцяло или не?
  6.Наистина ли количеството храна не се мери, а е до насита?

  Благодаря предварително, за разясненията, които ще дадеш.
  Бъди здрав!

 98. Здравей Николай,
  за да сваляш си трябва леко глад, сериозна калорийна рестрикция (това предполага точно броене на калории). И постоянство.

  1) Това, дето е “известно” за сутрешното чистене е глупост.
  2) Може да се смесват всякакви източници на животински протеин.
  3) От каквото желаеш може да са ти въглехидратите, стига да са ограничени в количеството. Разбира се е по-добре да са избягва нишестето (картофи, боб, зърно и пр.)
  4) Може да се пие алкохол. Той трябва да е в рамките на 5% от дневните калории. Във виното има калории и от захари.
  5) Плодовете са в квотата за въглехидрати.
  6) Иска им се на харесващите да плюскат 🙂 Разбира се, че калориите имат значение и трябва да се следят и ограничават.

 99. Благодаря, за изчерпателния и разбираем отговор.
  Моля да напишете, с няколко реда, основни важни положения при тази диета. Простичко, това -да, това – не, брой хранения и тн. или пък чести грешки при този хранителен режим, все пак хората, които
  опитват да променят телата, тонуса и жизнеспособността си не са професионални треньори или диетолози.Нещо като супер-кратък наръчник за започване.Навсякъде надълго и нашироко се отбелязват ползите и какво точно се случва с организма и после “Успех”.
  1. Измерете се (примерно) и поставете цел
  2. Хранете се закуска, обяд , вечеря…
  3. …

  Ще бъде от голяма полза, без рецепти, просто 10 начални стъпки и толкова.
  Благодаря още веднъж. Бъди здрав!

 100. Здравейте, искам да попитам при този режим на хранене, какво е полезно за закуска. Има ли някой вид плодове, които са подходящи? Благодаря

 101. Биляна,
  за да е полезно едно хранене е важно да има храна, а плодовете НЕ са храна. Стават за вкусово удоволствие само. Единственото хранене, което е по-важно от другите е вечерята, която храни регенерацията по време на дълбокия сън.

 102. Здравейте,

  Имам един въпрос относно ефектите на двата вида мазнини – животински и растителни. Като цяло в повечето статии на сайта оставам с впечатлението, че вие препоръчвате повече животински мазнини да се приемат. Единствената причина която намерих е в тази статия относно използването на тези мазнини при готвене и съответното им разпадане при оксидацията която правят. За това мисля има достатъчно научни статии които го потвърждават.
  Това, което искам да попитам е, ако приемаме не-животински мазнини в суров вид (най-вече от ядки като пример) има ли други причини защо животинските мазнини биха били по-добър избор, или в такъв случай няма особена разлика на ефекта който допринасят в диетата.
  Също бих се радвал да кажете защо да избягваме пълно масленото прясно мляко?

  Благодаря

 103. Правите ли индивидуални диети/режими?
  Колко струва и къде да дойда?
  Как се отразява високомазнинното хранене на високият вече холестирол?

 104. Аз имам един въпрос. На 21г. , 165см съм и тежа 43кг,което е доста малко и бих искала да кача няколко кг. Та въпросът ми е как? Ям по 3 пъти на ден, сутрин закусвам,но пак си стоя същите килограми с години и не мърдам на никъде. Какво да направя ?

 105. Здравей Милко, името ми е Левен и съм на 39 години. Искам да ти благодаря за това, че те има 🙂 и искам да споделя нещо което ми се случи.
  На 21.05.2018 ми бе открита кръвна захар със стойности между 19,0 – 25.0 mmol.
  До тази дата се отнасях адски зле с тялото ми, и след 2 месеца тъпчене с различни лекарства предписани ми от различни лекари, нямаше никакъв ефект, вече остана само един единствен вариант според лекарите и той бе да мина на инсулин. Не можех да повярвам и не исках, просто отказах и си казах НЕ на лекарствата. На 4.09.2018 мой познат ми даде видеото ти с Гала и разбира се тази статия обясняваща твоите принципи за ВМ-НВХ. На 5.09.2018 започнах този начин на хранене.
  Днес 23.10.2018 кръвната ми захар е между 5.0 – 7.5 mmol. като през тези почти 2 месеца НЕ сам приемал никакви въглехидрати, не знам дали е грешка и не трябва да вземам някакъв процент въглехидрати, но бога ми чувствам се адски добре, признавам си отслабнах с почти 8кг (73 до 65).
  Още веднъж благодаря че те има ти си една прекрасна душа.
  Поздрави Левен.

 106. Симона,
  Увеличи калориите. Яж яйца и месо. Храни се през повече от 6 часа. Тренирай с тежести.
  Ела в SPIDER SPORT и промени физическата си култура.

 107. Стоян,
  Индивидуален хранителен режим със седем различни дни струва 130 лв (към 2018 година).
  В едно от двете студиа на SPIDER SPORT.
  Холестеролът в 99% от случаите е добре. Наричат го “висок”, защото малоумно цитират лъжата наречена Липидна Хипотеза и защото самите референтни стойности са ужасно грешни – общ холестерол под 4.1 ммол/л е опасен за живота, а какво остава да е 3.5 …

 108. Александър,
  растителните мазнини и в ядките са ненаситени и нестабилни. Животинските мазнини съдържат повече ценни мастни киселини и също така са богати за важният за здравето холестерол.
  Протеинът в млякото е нестабилен и слабо усвоим, било то пълномаслено или не. Затова зрялото сирене е единственият вариант за ценна, млечна храна.

 109. Какво е мнението Ви за carnivore diet ?

 110. Елена,
  carnivore diet е излишно ограничение, лишено от здрав разум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Отговорете на ANTI-SPAM въпроса.

Кои от градовете са на север от Плевен?

 1.    Бургас
 2.    Видин
 3.    София
 4.    Русе