Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

Месото е в основата на ВМ-НВХ

🔘 Принципи на ВМ-НВХ

След като сте решили да спазвате ВМ-НВХ е редно да се запознаете с основните правила:
✅ Енергията идва от мазнини вместо от въглехидрати
✅ Въглехидратите се използват за удоволствие в контролирано количество
✅ Протеините и мазнините се набавят предимно от животински източници

💡 “Да унищожиш предразсъдъците е по-трудно, отколкото да разделиш атома на частици”. – Алберт Айнщайн

Изключително важно е и да се отърсите от митовете и да знаете, че:
✔ Закуската с плодове ви лишава от протеин и ви тъпче с фруктоза
✔ Бялото, сухо, пилешко месо с ориз ви лишава от мазнини и витамини и вкарва в тялото ви нишесте, което влиза в кръвта ви във вид на глюкоза
✔ Ранната и малка вечеря води до среднощен и сутрешен глад, които лесно водят до преяждане; този глад също така възпрепятства регенерацията на тялото през дълбокия сън.

💡 “Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати”. – Алберт Айнщайн

Тук определено ще преобърнете представите си и точно това е пътят към вашия успех.

💡 “Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали”. – Алберт Айнщайн

Бъдете добри със себе си и продължавайте да действате.
Бъдете честни със себе си и на всеки 3 месеца отсявайте само практиките, които ви носят стабилен успех.


ВМ-НВХ има три варианта

 • ВСТЪПИТЕЛЕН : Мазнини 60%, Протеини 25%, Въглехидрати 15%
 • ОСНОВЕН : Мазнини 60%, Протеини 30%, Въглехидрати 10%
 • СТРИКТЕН (КЕТО) : Мазнини 60%, Протеини 35%, Въглехидрати 5%

🔘 Следва по-цялостно представяне на ВМ-НВХ

ВМ-НВХ : 60% Мазнини 25% Протеини 15% ВъглехидратиТялото има нужда от енергия и градивни елементи. 75% от калориите в храната трябва да са под формата на енергия (мазнини и въглехидрати), а останалите 25% на градивни елементи (протеини).

I. Протеини

Пълноценните източници на протеини и полезни мазнини са месото, яйцата и сирената. На всяко хранене трябва да присъства животински протеин, за да е то пълноценно хранене според физиологията ни. За да се усвоят протеините е нужен пълен комплект минерали (Ca, Mg, Zn, Fe и др). Протеините на прах нямат усвояемост и стават в тялото на захар.

1. Месо

Под месо разбираме цялото животно – мускулите (червено и бяло месо) и всички останали органи. Рибата също е месо. В човешкото тяло има органи идентични с тези в животното и ние имаме нужда от концентрираните в тях вещества. Месото се приготвя алангле, за да се пази протеина.

ВНИМАНИЕ! Ако протеините са над 45% от калориите, тялото използва значима част от тях за производство на енергия. Това претоварва черния дроб, повишава киселинността и води до възпаления. 30% от месото да е сланинаЗатова месото с ниско съдържание на мазнини (филе) трябва да се допълни с мазнина (масло, сланина, мас, сметана).

Важни органи

 1. Черен дроб – Vitamin A (Retinol, липсващ в растенията); много пълен комплект от минерали и витамини.
 2. Сърце – CoQ10 нужен за производство на енергия в клетките
 3. Главамозък – пълен набор от мастни киселини и холестерол, нужни за изграждане на всяка клетка, стероидни хормони и за още ключови за живота процеси; очи (Retinol).
 4. Кости – като бульон, който съдържа костен мозък и минерали.
 5. Хрущяли от ребра и стави.

Важни животни: по-дълго живели, обикновено по-едрите видове (свинско, говеждо, агнешко), имали време да акумулират повече микроелементи от бедните, индустриални фуражи. Свинята е най-близка структурно и химически до човека, което я прави пълноценен източник на хранителни вещества. Пилешкото месо е най-бедно, защото в индустрията пилето пораства само за 35 дни. Колбасите трябва да са сурово сушени и без течности.

2. Яйца

Жълтъкът е най-важното и ценно в яйцето, в него са 40% от протеина и всички минерали и витамини. От яйце се изгражда цял организъм с всички жизнени органи и системи и ние ги приемаме като храна за нашите органи. Яйцата може да съставляват 1-2 от дневните хранения.
Начин на приготвяне: рохки, за да се запазят веществата в жълтъка, или сурови (снесени преди по-малко от 14 дни).

3. Сирена

Сирене е мляко ферментирало/зряло поне 90 дни. В млякото въглехидратите са 5% и при зреенето бактериите ги изяждат.
Белег за узряло сирене е съдържание на въглехидрати под 0.5%.

Хубавите сирена са плътни и мазни: саламурено, кашкавал, моцарела, чедър и гауда. За предпочитане са овчите. Избягвайте топени и пушени сирена, както и прясно мляко. Киселото мляко днес е загубило голяма част от своята полза.

Холестеролът присъства във всяка от трите изброени групи храни, защото той изгражда всяка една клетка от организма, стероидните хормони (тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол), участва в храносмилането, в усвояването на мастно разтворимите витамини и в много други важни процеси. Месото е изградено от клетки с холестерол, яйцето ще изгради клетки и хормони, млякото е храна, богата на градивен материал. Консумацията на храни богати на наситени мазнини и холестерол няма общо с причината за повишаване нивата на холестерол в кръвта.

II. Мазнини

1. Наситени (животински масла)

Масло, мас, сметана. Полезните мазнини променят агрегатното си състояние. Те са единствените, които позволяват топлинна обработка и то само под формата на варене (в тенджера или тава до 175°C).

Забравете за пърженето!

2. Ненаситени (растителни олия)

От растителните олия използвайте само сурови, студено пресовани, в ограничени количества, до 5 супени лъжици на ден. Спрете да готвите топлинно с тях, защото ненаситените мазнините се окисляват и стават канцерогенни. Напълно изключете олиото, маргарина и други преработени ненаситени мазнини.

III. Въглехидрати

Въглехидратите са високо реактивно и агресивно гориво. Тялото се стреми да държи концентрацията на кръвната захар в интервала 3.7-4.7 ммол/л.

1. Бързи / прости / сладки въглехидрати

Бързите въглехидрати са с проста структура, започват да се разграждат още в слюнката и се усещат сладки на вкус – плодове, мед, шоколад и прочие. Те бързо влизат и бързо излизат от кръвта. В големи количества водят до напълняване и диабет. В малки количества (под 15% от дневните калории) и с разум водят само до вкусова наслада.

Плодове

За предпочитане са ароматните (малини, ягоди, къпини, боровинки), от които може да се консумира два пъти по-голямо количество в сравнение със сладките (грозде, банан, диня).

Алкохол

Алкохолът може да се счита за ултра бърз въглехидрат. Консумирайте разумно и с кеф. Избягвайте ликьорите, защото комбинират високо съдържание на алкохол и захар.

2. Бавни / сложни / нишестени въглехидрати

Бавните въглехидрати са със сложна структура и разграждането им отнема време. Те носят много енергия/калории и бързо изчерпват квотата от 15%. В повечето случаи неразградени части от тях достигат дебелото черво и ферментират в него, възпалявайки го.

3. Фибри

ВНИМАНИЕ! Фибрите в по-големи количества са вредни – неусвоими, възпрепятстват усвояването на протеина и минералите, дразнят и увреждат тънките черва, ферментират в дебелото черво и го възпаляват. За естествената дефекация са важни водата и мазнините от храната, които поддържат лигавицата на червата влажна и чиста.

Зеленчуци

Под формата на малка салата или гарнитура. Листни (марули, спанак), ряпа, зеле, краставици, домати, броколи, зелен фасул, карфиол. Може и гъби. Избягвайте нишестебобови и зърненикартофи, боб, ориз, зърно и всичко от брашно, леща, царевица, соя.

Ядки

Ядките имат черупки (орехи, бадеми, лешници). Да се ядат сурови и в малки количества, защото са богати на растителни мазнини.

IV. Време между храненията

Поне 5 ч между 2 ханения. Хранете се 2-3 пъти на ден, за да има време храната да се разгради в стомаха и да е готова за усвояване в тънките черва, преди да е постъпила нова храна. В противен случай усвояването е недостатъчно и значимо количество храна попада в дебелото черво, където загнива.

Вечерята е най-важното хранене

Вечерята дава на организма вещества за регенерацията, която е най-силна по време на дълбокия сън. Тя трябва да е 1-3 часа преди лягане за сън.

ВНИМАНИЕ! Вредно е да смесвате протеин и въглехидрат (напр. месо и картофи). Десертът да е отделен от храненето на 3.5 часа след и 1 час преди него.

V. Вода

2.5-3.0 литра на ден. За оптимално хидратиране се пие в рамките на 500 мл на час. По време на хранене може да се приема до 500 мл течности и след това се чака 2 часа преди да се пие вода отново.

VI. Сол

Солта натриев хлорид е жизнено важна за здравето и оптималното функциониране на тялото. Натрий като електролит регулира количеството вода в тялото, участва в нервните импулси и съкращаването на мускулите. Участва в храненето на клетката чрез Калиево-натриева помпа.

В зависимост от натоварването, тялото има нужда от 0.15 до 0.25 грама сол на кг активно тегло. Това включва общото съдържание в отделните храни и добавената сол. Нуждата от сол нараства при физическо натоварване и потене.

VII. Хранителни добавки

Обработваемите земи са изтощени и бедни на микроелементи. Оттам са бедни фуража и хранените с него животни. Това налага използването на хранителни добавки – минерали и витамини.

VIII. Дегенеративни заболявания

Възпаленията имат главно три причини

 1. Намаляване на pH към киселинно. Получава се при прекаляване с протеините и пиене на прекалено малко вода.
 2. Окислени растителни олия. Ненаситените мазнини лесно се окисляват и стават опасни.
 3. Висока кръвна захар (ВКЗ).

Диабет

Всички хора, които консумират над 45% от калориите си от въглехидрати са в състояние на диабет (захар в кръвта над 5.2 ммол/л) през по-голяма част от времето. Инсулинът им се бие от панкреаса, вместо от инжекция.

Рак

Раковите клетки са анаеробни и се хранят без кислород, ферментирайки въглехидрати/глюкоза, докато здравите клетки се нуждаят от кислород и мазнини. Комбинацията от нисък пулс (бедна на кислород венозна кръв) и ВКЗ създава идеални условия за проспериране и надмощието на раковите клетки.

80 thoughts on “Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

 1. Много полезна информация, поднесена систематизирано и достъпно! Благодаря!

 2. Наистина страхотно поднесена информация. Бих искал да попитам дали може да се използва съотношение 80 мазнини : 20 протеин : 0 въглехидрати, ако въобще е възможно да се намери такава комбинация на храни без грам въглехидрат, може би по-реалистично би било 80 м : 15 п : 5 в с цел оптимално използване на мазнините за горива при сваляне на килограми, желателно е разбира се разликата от килограмите да е единствено от намален процент подкожни мазнини. Въпросът ми по-скоро е проблем ли е завишеното количество мазнини и заниженото на протеин (само 15 %). Благодаря предварително за отговора.

 3. Dexter,
  За активен човек нужният протеин е 2 грама на килограм активно тегло. Ако протеинът е прекалено малко, това води до недостиг и слабост в тялото. Невъзможно е да се поддържа мускулна маса.
  Прекалено ниските въглехидрати означават доста от протеина да стане на глюкоза. Затова единственото разумно решение е мазнините да са 60%. Така има достатъчно протеин, дори ако липсват всички въглехидрати. Например съотношение 60:35:5 или 60:40:0.

 4. При такова количество протеини може ли тялото да е в кетоза? В кетогенните диети често се препоръчва ниска консумация. Nora Geudgaudas например препоръчва да не се превишават 15 грама протеини на ядене (не че тя е авторитет или образец). Нужно ли е да сме в кетоза при високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене?

 5. От известно време се храня само ВМ-НВХ като държа въглехидратите много ниски близо до 0-ла (никакви захари, вкл. без плодове). Но след тренировка усещам някаква слабост на цялото тяло и сънливост (най-вероятно е ниската кръвна захар). Как да избегна това състояние? Може ли да ям примерно 50-100 гр шоколад веднага след тренировка (целта ми е да свалям кг/мазнини). Благодаря.

 6. Искам да попитам нещо свързано с ядките. Тъй като на една опаковка от фъстъци пише, че съдържат повече протеин отколкото мазнини и съвсем малко въглехидрати означава ли това, че фъстъците са полезна храна за спортуващи? Или след като съдържат само растителни мазнини са трудно усвоими и безполезни? Благодаря предварително 🙂

 7. Светослав,
  Кетогенност има при недостиг на въглехидрати. Кетогенността е следствие от глюконеогенезата, при която основно от протеин се прави глюкоза, за да се навакса липсата на въглехидрат. Разните учени, които говорят за кетоза и екстремно високи мазнини от сорта на 75-80% са хора, които имат заседнал начин на живот и са далеч от атлетично тяло.
  Да, добре е да сме в кетогенност – кетоните са много важни/полезни. Но няма нужда да сме в кетоза.

  cobra,
  Ако си намалил прекалено калориите е нормално да чувстваш слабост когато тренираш активно. Отделно може още да се адаптираш към прекалено ниските въглехидрати. Поддържай лек отрицателен калориен баланс и се храни 60:30:10, вместо да махаш напълно въглехидратите.

 8. Хриси,
  Фъстъците са боб, а не ядки. Ядките имат черупка – орех, шам фъстък и тн.
  На въпросната опаковка пише грешни неща и дори лъжи. Мазнините са половината тегло на фъстъка.
  Бобените съдържат прекалено много фитична киселини и са вредни за здравето. Отделно, растителните мазнини са ненаситени и лесно влизат в химически реакции и стават вредни. Добре е да бъдат избягвани.

 9. Здравей Милко! Поздравление за труда ти!
  Искам да попитам какво е мнението ти за консумацията на домашно овче кисело мляко. От онези, които се режат с нож и ядат с вилица 🙂 В какви количества да е, ако е позволено?
  Благодаря предварително!

 10. Може ли да ми дадете пример за съотношение на м/б/в за човек който спортува сериозно?
  Става дума за 90 кг човек. Тези 25% достатъчни ли са за белтък?
  Аз засега съм се ориентирал 60/30/10.
  Определил съм да ям 2200 калории с цел релеф.

 11. Борислав,
  2200 ккал са малко за мъж 90 кг, още повече, ако тренира сериозно. Според мен 2500 ккал е дъното, за да може да се тренира и да се пази активното тегло.
  Встъпителното ВМ-НВХ говори за съотношение 60/25/15, а истинското за 60/30/10.
  За да се пази мускула трябва на всеки килограм активно тегло да се падат 2 гр протеин. Ако предположим активно тегло 78 кг, то това са 176 гр протеин или 28% от 2500 ккал. Тоест 30% протеин е напълно ОК 🙂

 12. Иване,
  киселото мляко има смисъл заради бактериите живеещи в него, които да поправят дисбактериоза в храносмилателната ни система. В наши дни рядко имаме подобна нужда, защото имаме хладилници и хигиена.
  Яж го за кеф 🙂

 13. Здрасти Милко,

  от известно време насам се опитвам да разбера при каква температура, истинското краве масло с 82% мазни губи своите полезни свойства. Е, Безуспешно!

  Обичам сутрин да си приготвям шейк от бучка немско масло разтопено в 500 мл вода и канела на вкус, с който да си набавям част от необходимите ми мазнини. Но чух някакви слухове, че маслото губи от полезните си свойства, когато е нагрято “прекалено много”.

  Верни ли са тези твърдения и колко е прекалено много? Други препоръки за сутрешна доза полезна енергия?

 14. Ясен,
  за да пазиш животинската мазнина я подлагай най-много на варене, без пържене. За целта имай винаги повечко обем от мазнина и вода в тенджерата или тавата във фурната, която да е на по-малко от 150 градуса.

 15. Здравей Милко, обръщам се към теб, защото вече се съмнявам в д-рите. Преди 11 месеца прекарах много тежък хепатит А в предкоматозно състояние. Вследствие от болестта за по-бързо възстановяване трябваше да спра с фитнеса, спорт под каквато и да било форма за 5-6 месеца. Освен това ми забраниха да приемам мазнини под каквато и да било форма, вследствие от това няколко месеца след излизането ми от болница, започнах да наддавам килограми заради повишения прием на въглехидрати. Сега въпреки ниския прием на мазнини имам Общ холестерол -6,9 ммол/л и ЛДЛ хол-4,8 ммол/л. Освен това ми откриха и повишена пикочна киселина- 470 umol/l . Реших да си започна отново тренировките загърбвайки “съветите” на конвенционалната медицина, защото според мен нещо се случва с метаболизма ми. Но не знам каква диета да започна, харесва ми твоята диета, но ме притеснява високото ниво на uric acid-a, не толкова холестерола. За да разбереш по-ясно, за 10 месеца от 78 кг (повечето мускулна маса) – сега съм 89 кг.

 16. Дивака,
  Разпределяй мазнините максимално по равно на 3-4 приема. Постепенно увеличавай мазнините като количество, следи как ти се отразява. Пий вода с повече карбонати в нея.

 17. Здравей, Милко!

  Може ли да споделиш какво е мнението ти за приготвяне на кюфтета, пържоли, риби, дроб и т.н. на скара? Знам, че препоръчвате печене на слаба фурна, но на мен скарата ми е удобна и 2-ро и 3-то хранене приготвям на нея. Всеки ден ям по 2 пъти скара. Има ли проблем в това?

  Още един въпрос имам, за смесването на протеин и въглехидрати. Каква е разликата, дали ще изядем една салата/гарнитура с 15 гр. въглехидрати примерно, или една филия хляб с 15 гр. въглехидрат, заедно с останалата храна, когато сме запазили правилото въглехидратите да не надвишават 10-15% ?
  При закуска от 6 яйца и 30 гр. масло = на 720 ккал, една филия хляб се пада – 8% въглехидрат? Това приемливо ли е?
  Просто ми е вкусно препечена филийка на закуска 🙂

 18. Как трябва да консумираме плодовете – заедно или отделно от основните хранения?
  Какъв интервал от време е необходим между храненето и тренировката?

 19. Поздрави бате Милко, намерих себе си в твоите идеи.

 20. Маринела,
  може да тренираш по всяко време. Протеините и мазнините стоят в стомаха 5 часа и няма как и защо да се чака за тренировка.
  Ако се храната през деня се разделя на 3 равни части, то количеството на всяко хранене е относително малко.

  Ако плодовете са над 150 гр е най-добре да се изчака 3.5 часа след хранене.

 21. Кирил,

  идеята е при готвене да се пази от пържене животинската мазнина, която след това ще изядем. При скарата тази мазнина изтича и няма как да я изядем. Тоест скарата е ОК.

  Разликата между салата и хляб е във вредата на зърното – протеинът му; сложният въглехидрат = глюкоза в кръвта; водно-неразтворимите фибри и фитичните киселини.

  Ако се стои под 15% въглехидрати от калориите, то всичко е достатъчно добре, дори с хляб.
  Демек една филиика е ОК, ако ти е много кеф! 🙂

 22. Кой тип тренировка е най-добре да съгласуваме с този хранителен режим – интервални, кондиционни или кардио?

 23. Няма ли опасност при спазване на ВМ-НВХ хранене да се смъкне много pH индекса на кръвта (тялото). Както знаем месото и мазнините са киселинни храни. По-принцип се препоръчва за да се балансира ефекта им с високо алкални храни – зеленчуци, сокове, вода в съотношение 40% месо – 60% алкални зеленчуци, а при болестно състояние (нисък pH), съотношението се препоръчва да е 20% месо – 80% алкални храни. ВМ-НВХ начин на хранене включва зеленчуците само като допълнение и разнообразяване на месото и мазнината. Въпроса ми е по-какъв начин се балансира pH индекса при ВМ-НВХ начин на хранене?

 24. Мирослава,
  Винаги е най-добре да се стремим към най-доброто, което е комбинация от всички най-добри практики. В тренирането това е високо-интензивното интервално трениране с функционално приложими движения. Кондиционното трениране използва това най-добре и включва кардио.
  Кондиционното тренираме е набор от практики, които подобряват моторно и енергийно тялото.
  В наши дни грешно смятат кръговите тренировки тип Кросфит за кондиционни.

  Съветвам тези, които се интересуват, да намират стабилни и цялостни източници на информация, вместо да четат от 1000 места и накрая да нямат престава дори за какво говорят. Най-важно е да използвате цялостна система за физическа и хранителна култура.

 25. Еди,
  приказките и писаниците за pH на храните, ефектът им и нуждата от “алкални храни” се основават на глупави умоплетства.
  Всяка храна минава през стомаха където pH е 2! Тялото само регулира киселинността си, за която използва много карбонати и калций.

 26. Здравей Милко!
  Ясно е, че не трябва да се смесват белтъчините с въглехидратите, а белтъците едни с други може ли да се консумират?
  Примерно: В едно ядене да се яде месо и овче сирене / два вида месо от различен вид / сирене с кашкавал и тн. ?
  Благодаря предварително и успехи!

 27. Любомир,
  да, животинските източници на протеин може да се смесват по всякакъв начин.
  Единствено съображение е, че сирене над 100 гр съдържа много калции, който може да пречи усвояването на желязото – затова е добре сиренето, ако е много да е само. Също така основните източници на протеин да са месото и яйцата.

 28. Здравей Милко !!! Висок съм 1.70 и тежа 71кг като съм прекалено много набит и изглеждам като борец.Искам да сваля малко мускулна масаа като се придържам към този режим на хранене.Заветната цел е 65-66кг. Какъв вид тренировки ще са най ефективни и колко протеин [и кога] да приемам на ден ? Благодаря за отговорът предварително и поздравии на целия екип

 29. Откъде си набавяме витамините ако сме на минимум плодиве и зеленчуци?

  Тази диета предимно за силови тренировки ли е? Ако правя повече кардио как си запълвам запасите от гликоген?

  Благодаря за коментарите 🙂

 30. Младен,
  ако погледнеш таблиците за съдържание на микроелементи ще откриеш, че те са е животинските храни, с редки изключения. След това следва въпросът за усвоемостта, която е в пъти по-добра при животинските храни.
  За всеки спорт е важно да се седи далеч от доминация на глюкозата като количествен източник на енергия. От правилни хранен организъм, глюкозата се използва за кратко и при много висока интензивност на натоварването – спринт, тежка щанга.

 31. Веселин,
  съмнявам се да има нужда да сваляш активно тегло, което и без друго е трудно да се качва. Ела да ти измерим мазнините, защото може да е окаже, че си “набит” заради излишни мазнини.

 32. Антон,
  ВМ-НВХ е най-стероидният и анаболен хранителен режим. Тестостеронът се произвежда от холестерол.

 33. Здравейте, Милко. Аз съм твърде пълна и много обездвижена, едвам клякам, какво остава да правя тези сложни упражнения, които виждам във видеата 🙁 Много искам да започна да тренирам, но се демотивирам, защото мисля, че няма да е възможно и едно упражнение при моята физика в момента 🙁

 34. Яна,
  винаги може да се започне с тренировки, особено когато имаш желание и помощ от професионалист.
  Обади се в SPIDER SPORT и действай.

 35. Здравей Милко и поздрав за всичко, което правиш в България а и извън нея.

  Искам да попитам възможно ли е да се смесват месо и яйца и месо и черен дроб?
  Понеже казваш, че не е добре да се смесват месо и въглехидрати, защото вторите увличат към тънките черва със себе си и неразрградения протеин.
  Във яйцата и черния дроб има някакво(макар и минимално) количество въглехидрати и това довежда ли до гореспоменатия ефект?

  Поздрави,
  Георги

 36. Георги,
  всички животински протеини може да се смесват.
  При смесване на протеин и въглехидрати е проблем, когато въглехидратите са значително количество (над 50% от калориите).

 37. Здрасти, аз искам да попитам по-добре ли е дневната доза въглехидрати да се разделя на 2 или 3 приема вместо да се яде наведнъж/ Кога е по-голям шансът да се складират мазнини? Примерно един шоколад да се изяде посредата на деня или да се изяде на три равни части преди всяко ядене да речем?

 38. Тони,
  теоретично е по-добре да са разделени. Практически, ако си на доста ниски въглехидрати е все едно.

 39. Милко, здравей!

  Би ли публикувал линкове към онлайн издания с актуални публикации (по възможност научни или поне достатъчно надеждни) + книги (електронни, но и на хартиен носител бих бил склонен да си поръчам през Интернет), от които си черпил информация през годините, и които са за ВМ-НВХ и за вредата от въглехидратите, конкретно за непосредственото им влияние върху организма по отношение образуването/храненето на раковите клетки.

  Отделно – имаш ли видеоматериал от двудневната лекция за храненето, която си провел преди няколко месеца преди да заминеш за Австралия? Мисля, че един такъв материал от подобно събитие, на което си систематизирал и представил основните неща за здравословното хранене, би бил адски полезен за всички българи, най-вече за младото поколение, по-голямата част от което се хвърля да консумира възможно най-вредните “храни”.

  И един малко исторически въпрос, който ме интересува – горе-долу до коя година хората в световен мащаб и в частност в България може да се каже, че са се хранили наистина здравословно, с предимно храни от животински източници, и кога настъпва промяната, наложена от фармацевтичната и хранителна индустрия, която тотално скапва и убива човешкото здраве.

  Поздрави,
  Павката

 40. Не видях тема за солта. Милко достатъчно си изчерпателен благодаря ти! Спаси ме от проблеми с черния дроб!

 41. Павка,
  За изследвания и книги, особено пресни, използвай Google. Последните години търся по-малко, защото предимно се повтаря едно и също и се измислят всякакви дивотии. Аз съм събирал системата си от хиляди места и съм сглобявал картината й. Един ден ще напиша практични книги.

  Имам видео от лекцията, но звукът е кофти. Относно българите – направих достатъчно ползи през последните 13 години за тяхното здраве – обучих 30 треньора, създадох 5 фитнес студиа, говорих в тв предавания, статии във вестници и сайтове. Самите българи направиха малко за своето и моето здраве.
  Когато имам готови продукти за българската публика ще ги пусна в продажба.

  Съветвам всеки, който уважава себе си да използва услугата Личен Треньор в двете ми студиа в София.

  Хората са се хранели истински здравословно преди да се окрупнят големите градове – люлката на мизерията.

 42. Петя,
  да, тази статия е стар вариант и в нея няма засегната солта. Един ден ще я обновя. Накратко, трябва да се яде около 10-15 грама натриев хлорид на ден.

 43. Здрасти, Милко,
  Имам един такъв въпрос – имаш ли информация дали ниско въглехидратното и високо мазнинно хранене ще облекчи автоимунни състояния, като автоимунен тиреоидит на Хашимото. Имам понижена функция на щитовидната жлеза и от там наднормено тегло, а лекарят ми казва, че няма особена връзка между храненето и подобряване на качеството на живот, трябва само да приемам по-малко енергия, отколкото изразходвам. Не съм лекар, но за мен мнението му е доста странно – за енергията съм съгласна, но видът на приеманата храна също е от значение. Реших да пробвам този начин на хранене и ще съм благодарна, ако можеш да помогнеш с информация (в интернет трудно се намира нещо достоверно).
  Чудя се дали и други хора с моя проблем опитват този начин на хранене, всяко мнение е важно 🙂

 44. Катя,
  обикновено многото въглехидрати са основна причина за увреждане на щитовидната жлеза. Често имаме подобни случаи. Винаги ВМ-НВХ води до подобряване качеството на живот или иначе казано здраве.

 45. Здравейте! Програмата My fitness pal ми изчисли 1500 калории на ден при опция сваляне на 1 кг. на седмица. Не са ли малко тези калории при положение,че калорийния ми баланс е 2500 калории на ден при слаба физическа активност? С рестрикция ще стане,примерно 2200 калории. Тези 1500 калории ли да напасвам на режима 60%-25%-15%? Благодаря!

 46. Здравей, Милко, нищо не споменаваш за кореноплоди като моркови, целина, пащърнак? Какви количества би препоръчал, като морковите ги предпочитам сурови в салата, а целината ми е основна съставка в телешкото печено и варено. Къде е мястото на зеления грах (ползвам замразен) и защо отричаш лещата? Благодаря ти 🙂

 47. Малина,
  смяташ въглехидратите на кореноплодните и бобените, които желаеш и гледаш да са в рамките на 15% от общите калории.

 48. Кирил,
  1500 ккал са малко, но явно програмата го прави, за да угоди на желанието ти да сваляш 4-5 кг на месец, което за 6 месеца е близо 30 кг. Не знам колко килограма имаш да сваляш, но е добре да си зададеш по-бавен темп. Опитай с 1800 ккал и задай на програмата и 60/25/15.

 49. Здравейте! Бих искала да попитам съвместимо ли е ниско въглехидратното и високо мазнинно хранене по време на кърмене?
  Благодаря!

 50. Здравей, Милко, изчетох доста неща имам преддиабетно състояние (инсулинова резистентност) и просто, за да се подсигуря искам да попитам – този начин на хранене би ми помогнал доста, за да нормализирам теглото и функциите на инсулина в тялото си, нали?

 51. Петрина,
  да, ВМНВХ е най-добрият вариант.

 52. Ива,
  бих казал, че е задължително.

 53. Здравей Милко,

  Започвам с това, че съм ти голям фен и до голяма степен се опитвам да се храня като теб, но имам няколко въпроса, на които не мога да си дам сам отговор.

  1. Алтернативен вариант за добавяне на витамин А (понеже там където живея трудно се намира качествена карантия, като черен дроб, сърца и т.н.)
  2. Какъв е дневният калориен бюджет на човек с тези характеристики: 26г. 178см 73кг нередовна тренировка ( 1/2 пъти седмично, в случа, гладко бягане) по-голямата част от деня го изкарвам на крак?
  3. Какво мислиш за ден, в който може да си позволиш да ядеш неща, като сладко, картофи, ориз, спагети, пица и т.н. (понякога доста ми липсват 🙂 )
  4. Какво ти е мнението за меда?

  Благодаря ти предварително и не спирай да правиш това, с което си се захванал!

 54. Здравейте , може ли да се приемат картофи и на какъв период от време, нищо че са от забранените. Аз съм с наднормено тегло, опитвах какво ли не да отслабна, но не успявам.
  За това реших да пробвам с вашия режим на хранене.

 55. Здравей, Милко, включвам се с въпрос, който може би не е най-подходящия в сектор хранене, но ме интересува, при спазването на подобен режим ако се стремиш към отслабване , оформяне и стягане на определени генетично предразположени към натрупване зони с каква физическа активност е най-подходящо да се съчетае. Упражнения насочени към конкретната група мускули, или засягащи цялостната мускулатура. Отделно бих искала да попитам съвместимо ли е приемането на термогенен Фат Бърнер с режима. А също така ме интересува, какъв е препоръчителния дневен прием като грамаж на месни продукти?

 56. Силви,
  95% от тренировката трябва да е с многоставни движения и 5% евентуално едноставни-корективни. Трениране с тежко и 5 повторения е най-добре. Мастните натрупвания на места няма как да се махат с целенасочени упражнения. Всичките там бърнери най-много да ти разтупат сърцето и да те раздишат, което е вреден почин. Количеството храна се определя спрямо тялото, активността и целите.

 57. Силвана,
  при ВМ-НВХ може да се приемат до 15% въглехидрати от общите калории. Няма забрана, има решения и пропорции. За да се свали тегло е нужно да се намали храната, който каквото ще да говори.

 58. Борис,
  1) Добавка на витамин А под формата на Ретинол.
  2) Какво целиш за тялото си? А и няма как да се каже колко калории, затова се броят калории и се следи тегло – оттам се вижда какво да се прави с калориите. Предполагам, че на 2200 ккал ще поддържаш тегло.
  3) По-добре всеки ден яж по нещо вкусно, вместо да се натъпчеш в събота. Последното ще натрупа все нещо като мазнини, ще превръща желанието и бурното насищане в се по-запаметен навик.
  4) Медът е фруктоза и глюкоза, които ако се ползват разумно и малко са вкусни и понякога енергийно обосновани. Аз НЕ притежавам буркан с мед 🙂

 59. Почти всичко, което знам за ВМ-НВХ, съм го научил от Милко – пионерът в България 🙂
  Чел съм тази статия няколко пъти през годините, но сега ми прави впечатление това: “По време на хранене може да се приема до 500 мл течности…” и малко се изненадах. Не е ли малко множко за по време на хранене и не е ли по-добре по време на самото хранене да не се пие изобщо?

 60. Здравей,
  имам няколко въпроса….
  1. При премахната жлъчка остава ли в сила същия стил на хранене, упоменат по-горе?
  2. Как се справяме с холестерола т.е лошия холестерол?
  3. Филе със сметана – т.е не робуваме вече на общоприетото, че от сметаната се трупат мазнините?

  Благодаря 🙂

 61. Милко да те питам, вредно ли е да се мешат бавни въглехидрати с животински мазнини на едно ядене. Примерно филия с мас. Иначе какво ти е мнението за пръжките? Питам защото съм от малко населено място и всяка сутрин закусвам или пръжки с някакъв протеин(предимно яйце или мръвка или сирни) или пръжки с някакъв зеленчук( лук, краставица, домат), на обяд ям малко селски хлеб със салата(също зеле, боб и др. приготвени с мас) и некой плод за десерт, а на вечеря топвам една мръвка от месо или орган в свинската мас и нищо повече. Един лекар познат ми прави забележки, че така съм щял да имам проблеми с черния дроб и жлъчката, щял съм да натрупам камъни и да се стигне до операция. Можеш ли да разкажеш какво причинява появата на камъни в джигера и жлъчката и животинските мазнини ли са причината?

 62. Митко,
  близки проценти калории от мазнини и въглехидрати е сигурен вариант за трупане на излишни мазнини тялото, плюс вреда за здравето.
  Пръжките са ОК, защото мазнината, която е повредена е изтекла.
  Приятелят ти лекар е с грешните представи за храненето, защото повтаря тези глупости като латерна. Играй карти с него, ходете за риба и толкоз. Камъните в жлъчката са от липса на достатъчно мазнини в храната и липсата на жлъчегонен ефект – соковете застояват и “кристализират”. Същото е за черния дроб.

 63. Петър,
  1. Да. Трябва да се види какъв е капацитета да се усвоява мазнина в реално време, защото няма резервоар жлъчка. Ако има симптоми – неразположение, бледи изпражнения – мазнините трябва да се разделят на 3-4 равни части с храненията през деня.
  2. Това за лошия и добрия холестерол е лъжа.
  3. Излишни мазнини се трупат от излишни калории, което най-лесно става с въглехидрати и най-трудно с мазнини, например сметана.

 64. Радослав,
  до 500 мл означава от 0 до 500 😉

 65. Един познат е на същата диета, но той се храни по веднъж на ден, защото той ми казва, че мазните мръвки или яйца с масло го засищат за дълги часове. Има ли проблем при такъв тип хранене да се храним по един-два пъти на ден? А за маста, ние изтеклата мас от пръжките я използваме за готвене или понякога си хапваме от нея. Маста я добиваме по следния начин, значи слагаме сланината във известно количество вода и я поръсваме с малко сол, печем докато покафенее – леко. Предпочитаме да употребяваме домашна мас отколкото някакво малтретирано олио или краве “масло”, които никак не са евтини.

 66. Митко,
  липсата на въглехидрати и наличието на много мазнини в храната засища, което дава комфорт и енергия за дълго време. Важно е да се яде достатъчно, за което са нужни поне два хранения на ден. Тоест 2-4 хранения на ден са ОК.

 67. Здравей, Милко! Бях 126кг. и чрез “90 дневна диета” ги докарах до 113кг. до тук добре, от около 2 седмици се опитвам да съм на този високомазнинен и нисковъглехидратен режим, но кантара вече показва 117кг. На какво се дължи това връщане на килограми? Предположения някакви или дали спазвам правилно режима…

  Имам да попитам още няколко въпроса:
  1. Трябва ли да се закусва или както е известно до обяд без хранене защото “организма чистел” до тогава?
  2. Месото и млякото (сирене, кашкавал) могат ли да се консумират заедно или на едно хранене месо, на друго сирене?
  3.Въглехидратите се набавят от зеленчуците ли само или може от малко хляб или картоф?
  4.Може ли да се пие вино?
  5.Плодовете изключват ли се изцяло или не?
  6.Наистина ли количеството храна не се мери, а е до насита?

  Благодаря предварително, за разясненията, които ще дадеш.
  Бъди здрав!

 68. Здравей Николай,
  за да сваляш си трябва леко глад, сериозна калорийна рестрикция (това предполага точно броене на калории). И постоянство.

  1) Това, дето е “известно” за сутрешното чистене е глупост.
  2) Може да се смесват всякакви източници на животински протеин.
  3) От каквото желаеш може да са ти въглехидратите, стига да са ограничени в количеството. Разбира се е по-добре да са избягва нишестето (картофи, боб, зърно и пр.)
  4) Може да се пие алкохол. Той трябва да е в рамките на 5% от дневните калории. Във виното има калории и от захари.
  5) Плодовете са в квотата за въглехидрати.
  6) Иска им се на харесващите да плюскат 🙂 Разбира се, че калориите имат значение и трябва да се следят и ограничават.

 69. Здравейте, искам да попитам при този режим на хранене, какво е полезно за закуска. Има ли някой вид плодове, които са подходящи? Благодаря

 70. Биляна,
  за да е полезно едно хранене е важно да има храна, а плодовете НЕ са храна. Стават за вкусово удоволствие само. Единственото хранене, което е по-важно от другите е вечерята, която храни регенерацията по време на дълбокия сън.

 71. Здравейте,

  Имам един въпрос относно ефектите на двата вида мазнини – животински и растителни. Като цяло в повечето статии на сайта оставам с впечатлението, че вие препоръчвате повече животински мазнини да се приемат. Единствената причина която намерих е в тази статия относно използването на тези мазнини при готвене и съответното им разпадане при оксидацията която правят. За това мисля има достатъчно научни статии които го потвърждават.
  Това, което искам да попитам е, ако приемаме не-животински мазнини в суров вид (най-вече от ядки като пример) има ли други причини защо животинските мазнини биха били по-добър избор, или в такъв случай няма особена разлика на ефекта който допринасят в диетата.
  Също бих се радвал да кажете защо да избягваме пълно масленото прясно мляко?

  Благодаря

 72. Правите ли индивидуални диети/режими?
  Колко струва и къде да дойда?
  Как се отразява високомазнинното хранене на високият вече холестирол?

 73. Аз имам един въпрос. На 21г. , 165см съм и тежа 43кг,което е доста малко и бих искала да кача няколко кг. Та въпросът ми е как? Ям по 3 пъти на ден, сутрин закусвам,но пак си стоя същите килограми с години и не мърдам на никъде. Какво да направя ?

 74. Здравей Милко, името ми е Левен и съм на 39 години. Искам да ти благодаря за това, че те има 🙂 и искам да споделя нещо което ми се случи.
  На 21.05.2018 ми бе открита кръвна захар със стойности между 19,0 – 25.0 mmol.
  До тази дата се отнасях адски зле с тялото ми, и след 2 месеца тъпчене с различни лекарства предписани ми от различни лекари, нямаше никакъв ефект, вече остана само един единствен вариант според лекарите и той бе да мина на инсулин. Не можех да повярвам и не исках, просто отказах и си казах НЕ на лекарствата. На 4.09.2018 мой познат ми даде видеото ти с Гала и разбира се тази статия обясняваща твоите принципи за ВМ-НВХ. На 5.09.2018 започнах този начин на хранене.
  Днес 23.10.2018 кръвната ми захар е между 5.0 – 7.5 mmol. като през тези почти 2 месеца НЕ сам приемал никакви въглехидрати, не знам дали е грешка и не трябва да вземам някакъв процент въглехидрати, но бога ми чувствам се адски добре, признавам си отслабнах с почти 8кг (73 до 65).
  Още веднъж благодаря че те има ти си една прекрасна душа.
  Поздрави Левен.

 75. Симона,
  Увеличи калориите. Яж яйца и месо. Храни се през повече от 6 часа. Тренирай с тежести.
  Ела в SPIDER SPORT и промени физическата си култура.

 76. Стоян,
  Индивидуален хранителен режим със седем различни дни струва 130 лв (към 2018 година).
  В едно от двете студиа на SPIDER SPORT.
  Холестеролът в 99% от случаите е добре. Наричат го “висок”, защото малоумно цитират лъжата наречена Липидна Хипотеза и защото самите референтни стойности са ужасно грешни – общ холестерол под 4.1 ммол/л е опасен за живота, а какво остава да е 3.5 …

 77. Александър,
  растителните мазнини и в ядките са ненаситени и нестабилни. Животинските мазнини съдържат повече ценни мастни киселини и също така са богати за важният за здравето холестерол.
  Протеинът в млякото е нестабилен и слабо усвоим, било то пълномаслено или не. Затова зрялото сирене е единственият вариант за ценна, млечна храна.

 78. Какво е мнението Ви за carnivore diet ?

 79. Елена,
  carnivore diet е излишно ограничение, лишено от здрав разум.

Leave a Reply