Витамин А

Витамин A е ключов за всички градивни и оздравителни процеси в човешкото тяло. Той е мощен антиоксидант и също спомага за добро зрение, здрави кожа, коса и нокти. Трябва да се приема с богата на мазнини храна, защото е мастноразтворим.

Функции на витамин А

Витамин А (Retinol) е антиоксидант, необходим за правилното функциониране на имунната система, противодейства на вирусите и бактериите, заздравява раните. Отговорен е за зрението, костите, зъбите, кожата, ноктите и косата. Участва в синтеза на протеини, строежа на клетъчните мембрани, растежа на нови клетки, синтеза на половите хормони.

Източници на витамин А

Източници на витамин А са черен дроб, тлъсти риби, масло, сметана, пълномаслено мляко, яйца.

В растенията няма активната форма на Витамин А – Retinol. В тях има бета-каротин, от който човешкото тяло може да превърне максимум 7% в Retinol. За да се набави адекватна доза от 10’000 IU Retinol са необходими например 1.2 кг моркови.

Симптоми на недостиг

При дефицит на витамин А се развива кокоша слепота (трудно приспособяване на окото към полумрак), намалява остротата на зрението, появяват се кожни обриви, започва преждевременно стареене на кожата, нарушава се имунната система и др. При децата се наблюдават изоставане на растежа, смущения в изграждането на костите и намаляване на телесната маса. Други симптоми са изсъхване на кожата и лигавиците, бавно зарастване на раните.

Препоръчителни дневни дози

  • мъже: 15-30’000 IU
  • жени: 10-20’000 IU
  • деца: 5-10’000 IU
Витамин А може да закупите от тук:
https://store.spidersport.com/product/now-vitamin-a-10000-iu-100-softgels

Комбиниране с други добавки

Витамини A, D и K трябва да се приемат заедно, защото са синергисти.

Leave a Reply