Гладолечение без гладуване

Гладолечение без глад
 • Премахването на отровите води до подобряване на здравето.
 • Без въглехидрати няма диабет.
 • Захарта храни рака.
 • Кетоните хранят сърцето и мозъка.
 • Гладуването е високо-мазнинно хранене.
 • Решението е калорийна рестрикция и ВМ-НВХ.

Гладолечението има привърженици по цял свят и сред тях има хора, които са подобрили здравето си и дори са се излекували от редица заболявания. Същевременно, думата глад означава липса на храна, нищета, страдание и дори смърт. В този материал ще обясня къде е връзката между тези на вид изключващи се полюси – лечение и глад.

Премахването на отровите води до подобряване на здравето

Когато човек напълно спре да яде, той премахва и бавните отрови, които с времето са го довели до влошено здраве и дори болест. Така тялото, макар да остава да се храни само от запасите си, се чувства по-добре, защото се детоксикира, оставайки без прием на вредни вещества. Въпросните отрови масово се наричат junk food.

Без въглехидрати няма диабет

Дефиницията за диабет е кратка и ясна – висока кръвна захар. Това състоянието се характеризира с дегенеративно действие върху клетките изграждащи кръвоносните съдове и органите. Тялото се стреми да поддържа кръвната захар от 3.7 до 4.7 mmol/l. Яденето на въглехидрати, и особено бавните, я повишават над 5 mmol/l в течение на часове след приемането им. Това означава влизане в състоянието диабет и последвалите възпаления от високата захар, след време, могат да са причина за почти всички известни заболявания, защото отварят врата за появата им.

С ядене на много въглехидрати изпадате в състоянието диабет и преди докторът да ви каже, че имате заболяването диабет.

С гладуването се премахва яденето на въглехидрати и така се избягва дегенеративното състояние диабет, което намалява възпаленията в тялото и здравето се подобрява.

Захарта храни рака

През 1924 г. германският физиолог проф. д-р Ото Хайнрих Варбург публикува труда си относно храненето на туморните клетки, в който посочва, че те са анаеробни и използват за съществуването си захар. През 1931 г. на Варбург е присъдена Нобелова награда за Медицина.

Това значи, че високата кръвна захар – диабетът – е идеална хранителна среда за раковите клетки. Премахването на захарта и нишестето от храната води до подобряване на здравето, в случая чрез затрудняване храненето на раковите клетки и тяхното отмиране.

Особеност при гладуването е, че тялото разгражда протеин, за да произведе по-големи количества захар за енергия. По-този начин вдига кръвната захар за определени периоди, които са по продължителни при хора с нисък процент складирани мазнини и при такива, гладували често и забавили метаболизма си. Затова идеалната диета за убиване на рака е тази с прием на много мазнини, които да обезсмислят наличието на значително количество захар в кръвта.

Кетоните хранят сърцето и мозъка

В зависимост от големината му, ежедневно на тялото са нужни между 40 и 100 грама захар. Ако липсват в храната, те биват набавени главно от разграждането на протеин. Този процес се нарича Глюконеогенеза и се извършва в черния дроб, при което той използва за енергия мазнини. От разпадането на тези мазнини се отделят по-малки парчета наречени Кетони, които също служат за бърза енергия.

По този начин при гладуване, липсата на захар и производството ѝ води до производство на кетон – предпочитана храна за сърцето и мозъка – и до подобряване на тяхното здраве. В медицината са известни т.нар. кетогенни диети, които повлияват благоприятно заболявания на сърцето и мозъка.

Гладуването е високо-мазнинно хранене

Човешкото тяло складира мазнини за енергия, често пъти десетки килограми. При гладуване тези мазнини се използват като основен източник на енергия в продължение на седмици. Докато складираните въглехидрати в тялото са около 300-400 грама и се изчерпват в рамките на няколко дни. Клетките се преизграждат от разградени протеини от други, по-маловажни тъкани.

Решението е калорийна рестрикция и ВМ-НВХ

Вместо да гладувате, ограничете въглехидратите и увеличете мазнините в храната си. Намалете калориите, ако желаете да свалите тегло, но винаги се хранете пълноценно като вещества. За тази цел е най-подходящ режимът ВМ-НВХ, който е създаден през 2005 година от Милко Георгиев и е доказал ефективността си.

3 thoughts on “Гладолечение без гладуване

 1. Отлична статия! Браво, Милко!
  Благодаря за всички подобни статии. 🙂

 2. Както винаги точно и изчерпателно 🙂 Браво Милко !!!

 3. Това е самата истина! Хубаво е, че има информирани хора, които да развенчаят и премахнат “остарялото” мислене свързано с храната 🙂
  Браво!!!

Leave a Reply