Сколиоза подобрена с 9 градуса за 6 месеца

Ангел Стоянов с клиентката ни Дона със сколиоза

Ангел СтояновСколиоза подобрена с 9 градуса за 6 месецаМакар и няколко години по-късно, личният лекар на Дона открива, че тя има гръбначно изкривяване. Тогава вече тя е на 16 години, възраст при която няма никакво време за губене, защото само след 2-3 години растежът и позиционирането на костите ѝ ще се финализират  и корекция ще е невъзможна.

След 6 месеца търсене на решение за проблема си, тя попада на сайта на SPIDER SPORT. Решава веднага да се срещне за консултация с Милко Георгиев и мен. При първоначалния преглед се установи, че сколиозата е придружена и с кифоза. От предоставената ни рентгенова снимка, направена през Септември 2010 година, измерихме 16 градуса сколиоза в лумбалния дял. Предполага се, че в началото на тренировките, 5 месеца след снимката, изкривяването е било влошено до около 18 градуса, поради непрекъснатото прогресиране на проблема при липса на правилно трениране. Тествахме кифозата с изправени ръце и изправен гръб, Дона успя да доближи ръцете си на 37 см от стената, при норма под 10 см.

В началото на тренировъчния процес се наблюдаваше слабост в цялото тяло – ниско активно тегло от 44 кг, при ръст 169 см. Мазнините в тялото й бяха 15%. Започнахме както с асиметрични упражнения, така и с общо-развиващи упражнения по системата SPIDER STAMINA. Поради мускулната слабост, упражненията бяха изпълнявани с редица облекчения на трудността и собствено тегло. Постепенно, Дона увеличи силата и координацията си, натоварването и сложността започнаха да нарастват. След 4-тия месец, тя работеше с допълнителна тежест, в повечето упражнения. Активното ѝ тегло също се промени в положителна посока и в края на 6-тия месец то достигна 46 кг при 13% мазнини. Шест месеца след първата ни тренировка бе време Дона да си направи контролна снимка. На снимката от Юли 2011 ясно се вижда , че изкривяването е намаляло с 9 градуса и сега е само 7 градуса. Кифозата също има подобрение и обхватът ѝ на движение е увеличен със 17 сантиметра и сега успя да се приближи на 20 см от стената. Тя продължава да тренира с цел да подобрява постиженията и състоянието си, а именно – изправяне на сколиозата и вкарване на кифозата в анатомичните граници.

8 thoughts on “Сколиоза подобрена с 9 градуса за 6 месеца

 1. Здравейте!
  Поздравления за постиженията с Дона!
  Аз съм на 35 години и имам сколиоза, която ми откриха наскоро. Имам ли някакъв шанс да я коригирам, ако не изцяло, то поне да намаля градуса? Лекарите казват “не”… Да знам да си давам ли зор? 🙂

 2. Здравей Дани!
  При възраст над 22 години, най-важния резултат ще бъде разтоварване на костите на гръбначния стълб, облекчаване или избягване появата на болки. Като изправяне, може да се очаква, евентуално подобрение в рамките до 3-4 градуса. То ще се дължи на засилен мускулен тонус, но без корекция в самата костна структура, затова ако мускулите отслабнат отново, градусите ще се върнат.
  Демек, има защо да си дадеш зор! 😉

 3. Здравей! Вярно ли е, че упражненията на лост помагат за изправянето на гръбнака, защото тялото е изпънато когато се набираш?

 4. Мирослав,

  За какво изкривяване става дума?

  Упражненията на висилка може да доведат и до изкривяване кифоза.
  Затова е важно по каква система и с какъв комплекс движения се тренира. За целта в SPIDER SPORT сме разработили и използваме пълноценна и балансирана система за кондициониране.

 5. Здравейте!
  Чета вашите коментари и имам голямата надежда, че може да ми помогнете. Аз съм на 36 години, имам дискова, торакална херния на Т10-Т11, имам сколиоза, кифоза и спондилоза, и почти съм се
  отчаяла напълно!
  Правя разни упражнения и ходя от скоро на плуване. Страхувам се от операция, защото е много деликатно място.
  Моля ви за тези асиметрични упражнения, къде мога да ги открия?
  Убедена съм, че от упражнения има резултат стига да са подбрани правилните. Как да засиля мускулите на гърба? Където живея има фитнес, но мисля, че треньорите, които са тук не са специалисти за патологични случаи като моя. В момента не мога да дойда лично във вашето студио. Как мога
  да говоря с вас по интернет, имате ли skype?

 6. Здравей Петранка!
  Подобен, комплициран случай може да се коментира единствено на живо.
  Сама осъзнаваш важността, сложността и отговорността на комбинацията от патологични състояния при теб.
  В интернет не съм срещал, досега, сайт с асиметрични комплекси, който да е завършен като система.
  Но дори да имаше, диагностиката няма как да стане дистанционно и предполагам и ти няма да можеш да си я направиш сама.
  Разбирам, че желаеш сама да започнеш, но това не е обикновена тренировка.
  Намери време и ела до София при нас.
  С поздрав,
  Милко Георгиев

 7. Здравейте!
  Наскоро навърших 17 години, но лекарите ми казаха, че все още имам растеж и изкривяването ще се оправи, поне до няколко градуса. Моето изкривяване е малко, не повече от 10 градуса, поне лекарят така ми каза . Ако е възможна корекция, моля отговорете ми.
  Мерси предварително!

 8. След 16 годишна възраст може да се очаква до 5 градуса подобрение.

Leave a Reply