Гръбначни изкривяванияРехабилитация

6 градуса за един месец при Сколиоза

Ангел СтояновДаяна е поредното дете с гръбначно изкривяване потърсило помощ от нас. Преди да ни открие е пробвала различни гимнастики, стигнала е чак до Русия, където опитала и дихателна гимнастика, но това довело до съвсем малък резултат.

Когато започнахме работа се виждаше, че Даяна има сравнително добра мускулна сила, придобита от предишните и занимания, с изключение на ключовите за изкривяването й мускули. Единственият път към подобрение на сколиозата са асиметричните упражнения. Още месец след началото, тя бързо напредна и вече имаше постигнати резултати: сколиозата и намаля със 7 градуса от 23° до 16°. Даяна е още по-мотивирана и заедно продължаваме да се борим със изкривяването.

Сколиоза подобрена с 6 градуса за един месец

21 thoughts on “6 градуса за един месец при Сколиоза

 1. Здравейте,
  впечатлен съм от резултатите от рехабилитацията. Аз навърших 20 години преди няколко месеца, за жалост и аз имам проблем с гръбначно изкривяване. Знам, че около тази възраст костната система вече се е кажи-речи завършила, но вярвам, че положението може да се промени. Аз смятам, че изкривяването ми не е повече от 10 градуса, но ще предстои да си направя рентгенова снимка, за да мога да кажа с по-голяма точност. За жалост се решавам да действам и да взема мерки относно това си положение типично по български – когато вече имам симптом, а именно, вече усещам доста неприятни болки в гърба, които попреминават от време на време, но се връщат обикновено по няколко пъти на ден. Опитвам се да ходя, седя пред компютър, да се храня и като цяло да държа изправена поза, но изиска много големи усилия да го поддържам за по-големи периоди от време. На мен изкривяването ми е в горната част на гръбнака (под врата) и е във формата на един вид гърбица, както е при някои стари хора (имам предвид навън, а не навътре към тялото е извивката).
  Та въпроса ми е дали може да ми препоръчате някои упражнения, които мога да правя, които да ми облекчат състоянието и да заякнат гръбначните мускули (при мен изкривяването мисля, че е функционално, т.е. дължащо се на мускулната памет от лоши навици когато бях 13/14/15 годишен). Не искам да “мина номера” без пази за съвет, но просто не мога да обещая, че мога да дойда веднага за подходяща терапия 🙂 Прочетох доста в интернет за такива упражнения и доста събрах, но все не мога да си съставя програма, която да следвам за по-продължителен период от време. Но вече съм си казал, че просто няма как и ще действам, от начало соло, пък после ще видим 🙂 Чувам, че пилатес и йога много добре въздействат за подобни изкривявания.

 2. @Stig: Дори да правиш терапията сам, то е необходима диагноза и функционална оценка, които (особено второто) се случват на живо. Чрез оценката ще се види кои упражнения и как комбинирани ще са най-подходящи за формата на патологична кифоза, за която говориш.
  Отдели 1-2 часа от ежедневието си и ела на ул. Райко Алексиев 15, преди това се обади 🙂

 3. Г-н Георгиев,
  истина си е. няколко часа от ежедневието ми нищо няма ди ми струват, още повече, че се отнася за здраве 🙂 Хората много често си измисляме извинения, които не са верни или достатъчно “уважителни” и ще гледам и аз да не го правя (достатъчно съм го правел). Та ще ми бъде дори много приятно да мога да се срещна с хора, занимаващи се и интересуващи се от здравословен живот, тонус и фитнес ( и физиотерапия ) като вас.
  Още повече, пък като казахте Райко Алексиев – ми се пада на “две крачки” ор където живея.
  Естествено първо Ще звънна на посочения телефон.

 4. Забравих да питам – да идвам в рентгенова снимка или?

 5. Здравейте,
  за терапия на гръбначното изкривяване се обадете в SPIDER SPORT gsm 0876100041

 6. Здравейте! Аз съм със сколиоза и кифоза, но живеем в Пазарджик. Въпросът ми е, имате ли тук филиал?

 7. до Ива,
  SPIDER SPORT има зали само на територията София.
  Това ще остане така, докато ми предложат да реализирам франчайз в провинцията.
  Решение е да дойдеш на консултация в София и след това да идваш 1-4 пъти месечно, за да учиш комплекса от рехабилитационни упражнения.
  На колко години си и с какъв градус сколиоза?

 8. до Stig,
  да, актуална рентгенова снимка е нужна за състоянието и за прогреса.

 9. Здравейте!
  Страхотни постижения! Стажант лекар съм, с голяма любов към ортопедията.
  Резултатите Ви са забележителни!
  Respekt

 10. Дъщеря ми е 15 годишна и има гръбначно изкривяване в средата на гръбначния стълб под формата на гърбица. Ходи на училище от 12 до 19 часа. Може ли да идва за упражнения в почивен ден. Интересува ни и цената, на едно упражнение/тренировка/, дали можем да си я позволим.

 11. Иван,
  необходимо е първо да направим функционална оценка, за да е ясно как можем да помогнем.
  От почивните дни работим само в събота.
  Единична консултация-тренировка струва 40 лв за около 75 мин. При закупуване на абонаментна карта цената пада под 25 лв на час.

 12. А каква е цената на картата и колко тренировки се включват в нея?

 13. Абонамент с 8 тренировки през деня е 145 лв, сутрин и вечер е 175 лв. Включени са треньор, зала, хранителна лекция, хранително консултиране, измерване на мазнини с калипер.

 14. Здравейте,
  На 13 годишна възраст съвсем случайно ми откриха гръбначно изкривяване, веднага ме заведоха в Горна Баня, снимки, измерваха градусите, казаха ми, че е 3-та степен. От тогава започнах да правя упражнения, ходих на физиотерапия, слагаха ми някакви възглавнички на мускулите на гърба с ток, ходих на плуване и може би заради постоянните упражнения и изправената ми стойка, мисля че се задържа, а може и да има леко подобрение дори. Сега съм на 26 години, пак правя от време на време упражнения, когато имам възможност, чувствам се по-добре когато правя, понякога усещам леко напрежение в гърба и кръста, когато стоя по-дълго седнала или права.

  Искам да знам има ли възможност все още да се подобри, ако правя правилните упражнения, тъй като лявата ми страна е по-слаба и гледам да наблягам на нея. Гърбът ми по принцип е много слаб, има ли възможност да позаякне малко с упражнения. А и съм на тази възраст, в която се замислям за бременност, затова дали ще мога да износя плода. Благодаря ви предварително!

 15. Илиана,
  винаги е по-добре да се прави правилен и пълноценен комплекс упражнения, които да премахнат товара върху патологичните прешлени. Бременността води до омекване/отпускане на мускули и сухожилия, допълнителен товар и изкривяване центъра на тежестта. Затова правилното трениране е още по-важно и належащо.

 16. Аз съм на 13 г и имам сколиоза с извивка надясно 23 градуса и ми е забранено физичесското но проблема е че играя бадминтон и го обожавам даже се класирахме за някакво състезание през декември и се чудя дали ще мога да го практикувам ще умра от мъка ако не мога
  Мерси

 17. Ани,
  ако се грижиш за мускулите си и се храниш правилно може да намалиш значително изкривяването си и да практикуваш любимия си спорт. Точно на това учим клиентите си.

 18. Здравейте!

  Изключително много съм обезпокоена, защото племенничката ми, на 14 г, има много тежка форма на сколиоза, някъде към 73 градуса. Препоръчват й на всяка цена операция. Освен това на последната снимка било се оказало, че някакъв прешлен бил тръгнал да се издава навън от редицата на останалите прешлени, при което имало опасност да се получи затискане на нерв и последваща парализа. Момичето носи корсет и засега е спряло всякакви изправителни упражнения, освен някакви особени дихателни, които се правели в заето особено положение на тялото. Иначе ходи на балет и само за танците си мисли. И последно – тя е изключително слаба и висока. Крайно сме обезпокоени с родителите му. Много се страхуваме от операция, но и от това внезапно да не се получи парализа, ако не бъде направена. Казали са били докторите, че нямало шанс за подобрение чрез упражнения, най-много за задържане на сегашното положение, но може ли такава висока степен на сколиоза да не доведе до някакви по-сериозни последствия за организма? Вие какво мислите – има ли това дете друг шанс, освен операция? И последно -те не живеят в София.

 19. Севда,
  ако градусът е в този порядък, то изправителните упражнения са 95% безсилни.
  Според мен е твърде късно за изправителна гимнастика, още повече щом е достигната много опасна патология на прешлените.

 20. Здравейте, преди няколко дни ми казаха, че имам сколиоза( около 20°). На 17 съм, след месец правя 18, и искам да Ви попитам горе-долу колко градусово изправяне мога да очаквам и има ли някаква възможност да се върна до 0°?

 21. Петко,
  след 16 годишна възраст обратът при сколиозата е много труден, а след 19 невъзможен.
  Тоест, по-малко от 25% подобрение или 5° в твоя случай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Отговорете на ANTI-SPAM въпроса.

Кои от градовете са на север от Плевен?

 1.    Русе
 2.    Видин
 3.    Бургас
 4.    София