Морковите хранят рака

Две морски свинчета хрупат моркови и гледат учудено и дори стреснато
 • Витамин А :: Колко моркови са нужни?
 • Бета-каротинът води до рак на белия дроб и простатата.
 • Захарта храни раковите клетки.
 • В малки количества и само за вкус.

Погрешно морковите биват смятани за много полезна храна и източник на Витамин А. Всъщност те са носители на повече вреди, отколкото ползи, особено при консумиране на големи количества. 

Витамин А :: Колко моркови са нужни?

В морковите няма активната форма на Витамин А – Retinol. В растенията има бета-каротин, от който човешкото тяло може да превърне максимум 7% в Retinol. За да се набави адекватна доза от 10’000 IU Retinol са необходими 1.2 килограма моркови. При това изядени с масло или мас, за да има мазнина и Холестерол – необходими за абсорбирането на всички мастно-разтворими витамини, какъвто е и Витамин А. Става ясно, че масовият човек няма шанс да си набави Витамин А по този начин – кой яде моркови с масло …

Бета-каротинът води до рак на белия дроб и простатата

Жена тича след морков примамка. Идеята тук е, че морковите са вредни.

През 80-те години в САЩ и Финландия са изследвани 47 хиляди души за ефекта от бета-каротина. Резултатите показват, че той повишава случаите на рак на белия дроб с около 20%.

Изследване от края на 90-те години, проведено сред повече от 28 хиляди мъже показва, че повишената консумация на каротини повишава случаите на рак на простатата.

Има още изследвания в следващите години, които потвърждават тази опасност.

Захарта храни раковите клетки

През 1931 година е връчена Нобелова награда за Физиология на немския учен Ото Варбург, който доказва, че раковите клетки са анаеробни и се хранят с ферментиране на захари. В споменатите 1.2 кг моркови има 82 гр захар, количествен еквивалент на тази в захарницата.

В малки количества и само за вкус

Яжте моркови, ако са ви вкусни, но знайте, че ползата им е мит. Затова ограничете количествата и най-вече забравете за полезността им.

8 thoughts on “Морковите хранят рака

 1. Как така стана това с морковите, като от всякъде ни заливат с информация колко са полезни и как трябва да ги консумираме?

 2. Mariana,

  Това с морковите винаги е било така, но за тях са се популяризирали грешни теории и вярвания. В областта на храненето има доста подобни случаи, на които постепенно ще обръщам внимание.

 3. Тамън започнах да се отървавам от така любимите ми ябълки и други видове плодове, като се пренасочих към 2 моркова дневно. Милко е разбивач на сърца (стомашни)!

 4. Екатерина,

  Два моркова не са проблем, но ако предпочиташ ябълка – яж ябълка. От въглехидратите яж само най-вкусните ти, защото освен вкус, друго ценно не получаваш.

 5. Цитираните изследвания, според които бета-каротинът повишава белодробния рак, са правени с бета-каротин на таблетки, а не с моркови. Така че доста пресилено ми се струва автоматично да се прави извод, че морковите хранят рака. Никой не се е разболял от ядене на моркови, а от прием на всевъзможни синтетични и обработени продукти.

 6. Арон,

  Всяко изследване подсилва определен ефект, за да може в обозрим период да се наблюдава резултат. Вероятно е трябвало да ги хранят с 10 кг моркови на ден с месеци и години?
  Идеята на материала е, че поверието за полезността на морковите е “доста пресилено”.

 7. Милко, за себе си съм наясно какво да ям и какво не и нямам проблем с еднообразието в храната, аз обичам мазни меса, но… страшно много храни отпадат от менюто на дъщеря ми (9 месеца) и не мога да ги измислям сама. Педиатри и книги съветват да се дават храни, които от теб знам, че нямат хранителна стойност. Старая се да я храня ВМ-НВ, но за едно бебе е трудно да спазвам този тип хранене. Моля за съвет – с какво да я храня следобяд. По принцип давам сметана/извара + някакви плодове (обикновено с нисък ГИ), на обяд месо с някакви зеленчуци (не яде картофи, ориз, вече и моркови), а сутрин до сега беше на АМ, но вече ще замествам и въпросът ми е с какво. Няма книга за хранене на бебе по кето диета и за това се обръщам към теб.

 8. Боряна,

  Нямам опит с бебета, но когато се минава към истинска храна, то тя може да е като за възрастен, но съобразена с дъвкателните и гълтателните нужди. Няма значение сутрин, обед, вечер – храната е храна.

Leave a Reply