Милко ГеоргиевПогрешно морковите се смятат за много полезна храна и източник на Витамин А.

Витамин А :: Колко моркови са нужни?

В морковите няма активната форма на Витамин А – Retinol. В растенията има бета-каротин, от който човешкото тяло може да превърне максимум 7% в Retinol. За да се набави адекватна доза от 10’000 IU Retinol са необходими 1.2 килограма моркови. При това изядени с масло или мас, за да има мазнина и Холестерол – необходими за абсорбирането на всички мастно-разтворими витамини, какъвто е и Витамин А. Става ясно, че масовият човек няма шанс да си набави Витамин А по този начин – кой яде моркови с масло …

Бета-каротинът води до рак на белия дроб и простатата

морковите не са полезни

През 80-те години в САЩ и Финландия са изследвани 47 хиляди души за ефекта от бета-каротина. Резултатите показват, че той повишава случаите на рак на белия дроб с около 20%.

Изследване от края на 90-те години, проведено сред повече от 28 хиляди мъже показва, че повишената консумация на каротини повишава случаите на рак на простатата.

Захарта храни раковите клетки

През 1931 година е връчена Нобелова награда за Физиология на немския учен Ото Варбург, който доказва, че раковите клетки са анаеробни и се хранят с ферментиране на захари. В споменатите 1.2 кг моркови има 82 гр захар като тази в захарницата.

Извод

Яжте моркови, ако са ви вкусни, ограничете количествата им, забравете за полезността им.


Повече информация:

  • http://www.westonaprice.org/basicnutrition/clarifications.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Retinol#Dietary_intake
  • http://www.cancer.gov/clinicaltrials/results/final-CARET1204
  • http://www.medpagetoday.com/HematologyOncology/ProstateCancer/5671
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg