Кондиционни тренировки: Що е то?

ВКЛЮЧВАНЕТО НА КОНДИЦИОННИ ТРЕНИРОВКИ В СПОРТНАТА НИ ПРОГРАМА Е ПО-ВАЖНО, ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАМЕ

Всички ние искаме да изглеждаме добре, да се чувстваме добре, да сме здрави и силни, успешни, щастливи и да живеем дълго. От малки израстваме обсипвани със съвети: Не се изгърбвай, мий си ръцете, спортувай, храни се, наспивай се. Някои неща научаваме още като малки, други дълго се борим да научим, а има и такива, които забравяме или никога не успяваме да усвоим. Хигиена, хранене и спорт – днес, разнообразието от теории, системи и най-вече експерименти в областта на здравето е безкрайно. От фитнеса, до йогата през хранителните режими – изглежда, че търсенето на най-новия „верен“ отговор продължава.  Както знаят интелигентните хора обаче, отговорът се крие в правилно зададения въпрос. Когато се опитвам да разбера какво е това “кондиционни тренировки” и къде е мястото им сред останалите предложения за спортуване, разбирам, че има много какво да научим за телата си преди да ги подложим на физическо натоварване. 

Всяко същество в нашия свят притежава едно основно оръжие за оцеляване и това е специализацията към среда, която му е отредена. В тази среда то използва козина, нокти, подкожна мазнина, отрова, черупка, зъби или други подобни. Определени животни и растения живеят в пустинята, а други сред вечните ледове. Когато бъдат изведени от средата си, те загиват – казва Милко Георгиев създателят на SPIDER SPORT – За разлика от животните и растенията човекът няма козина, зъби или отрова. Той няма тясна специализация за пустиня или ледове. Човекът е дарен с адаптация и разум, които му позволяват да оцелява в различни среди. Това му дава възможност свободно да избира къде и как да живее. Чрез движение, хранене и стрес той взаимодейства с тази среда, от което следва адаптиране.

ПРИРОДАТА НИ Е ДАЛА АДАПТАЦИЯТА, НО ТОВА Е НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА

Ако някой ви предложи да използвате градинската си косачка вместо прахосмукачка, едва ли ще го послушате. Никой няма да вземе на сериозно такава идея. Оказва се обаче, че най-голямото ни еволюционно предимство – адаптацията, постоянно ни предлага подобни неща и ние с радост ги приемаме. Защо това е така?

Повечето от нас днес живеят и работят в среда, която не изисква особени физически усилия. От апартамента, в асансьора и после в колата. Някъде по ескалаторите и движещите се пътеки, ние бавно, но сигурно изгубваме вродените способностите на телата си. Много хора си казват: „И какво от това? Нали това е смисълът на човешкия прогрес – да не правим усилие?” Като дългогодишен кондиционен треньор, Милко е обяснил на стотици хора, защо избягването на усилие е опасна небрежност.

Проблемът е, че адаптацията действа и при липса на движение и усилие. В такива периоди на почивка, тялото акумулира енергия и доброволно се лишава от мускули, които очевидно са излишни в покой, а в същото време са голям консуматор на енергия. С времето, мускулната сила и тонус намаляват и всяко движение изисква натоварване на ставите, което води до тяхното износване и травмиране. Обездвижването също така намалява самия обхват на движение (мобилността на ставите).

Истината е, че ако човек предимно лежи и бездейства, тялото му се адаптира към лежащ труп. Вътрешните органи също атрофират и всяко спорадично усилие води до бърза умора. Циркулацията на кръв и хранителни вещества става слаба, и  възпрепятствана, което води до вторично отмиране на тъкани. Мозъкът губи навиците си за правилно и координирано движение, от което следват травми на мускули и сухожилия.

На пръв поглед, оцеляването на съвременния човек не зависи от това, тялото му да е в атлетична форма. Компютърна грамотност, шофиране, чужди езици – това са уменията за оцеляване в нашия свят и всички те могат да се усвояват, и практикуват в седнало положение. Ако обездвижването обаче беше необходим етап от нашата еволюция, днес нямаше да има толкова болни хора – затлъстяване, диабет, ставни проблеми, сърдечни болести, деменция. Изглежда, че със същата скорост с която напредваме технически като цивилизация, губим едни от най-нужните за вида си физически умения.

И така, въпросът, който логично възниква е – можем ли да симулираме по здравословен начин условия, в които телата ни да придобият и поддържат онази форма, която е предвидена от природата за да сме здрави и дълголетни? Милко Георгиев е категоричен, че системата, по която от години успешно тренират неговите последователи, е точно такава симулация.

До 15 август, в студиата на SPIDER SPORT можеш да получиш безплатна оценка на физическата си кондиция. Научи повече!

БАЛАНС, МОБИЛНОСТ, СИЛОВА ИЗДРЪЖЛИВОСТ

Системата за кондиционно трениране на SPIDER SPORT включва всички необходими за тяло в кондиция елементи, като ги подрежда по важност: БАЛАНС – МОБИЛНОСТ – СИЛОВА ИЗДРЪЖЛИВОСТ. Например, балансът предхожда силата, което гарантира безопасност и постоянно нарастващи резултати. Както умението да клякаш правилно, предхожда скачането.

Чак когато се научиш балансирано и правилно да вдигаш розова гиричка, ще можеш да минеш на синя пудовка. Системата ни е общовалидна и приложима за всеки човек, от малко момченце с наднормено тегло до слабичка манекенка. С компетентни треньори, редовните кондиционни тренировки могат да постигнат впечатляващи резултати, както върху занемареното тяло на бизнесмен на средна възраст, така и върху остаряващото тяло на пенсионер.

Фактът, че кондиционното трениране стъпва върху цялостна концепция и задълбочени знания за човешката физиология и биохимия, прави този вид тренировки предпочитани от интелигентна и образована публика. Това, което притеснява Милко и неговите колеги от SPIDER SPORT обаче, е липсата на достатъчно информация в публичното пространство, за опасността от травми при избор на спорт, за който тялото на човек не е предварително подготвено.

Както към всеки сложен уред, така и към тялото си, човек трябва да подхожда максимално информирано

ТРЯБВА ЛИ ДА СИ ФИТ ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕШ НА ФИТНЕС?

Имате ли такива познати, които ходят от години на фитнес, но когато ги помолите да ви помогнат да се пренесете в нова квартира, издъхват на втория тур по стълбите?

Как е възможно някой да изглежда силен, а в действителност да не е?

При пълноценния атлет мускулите са следствие от възможностите на тялото да извършва тежка и продължителна работа – обяснява Милко – За разлика от стандартните фитнес занимания, които целят външна промяна, кондиционните тренировки са подчинени на резултатите – повишаване на всички атлетически качества от пирамидата. Не рядка практика във масовите фитнес зали е, да се използват вредни за физиологията и моториката на човека движения. Това води до нефункционално тяло, което не може да върши реална работа, а много често и до травми.

SPIDER SPORT е първата система в България, която дава на обикновени хора достъп до цялостна, персонализирана система за кондиционни тренировки и хранене, каквито имат по света олимпийски състезатели. Уникалното в тази система е това, че върху нея може да се надгражда.

Ако обичаш да плуваш, да играеш тенис или скуош, ако харесваш футбол, волейбол, баскетбол, или джогинг, включването на кондиционни тренировки в атлетичната ти програма, единствено и само ще подобри постиженията в останалите спортове, които практикуваш.

Искаш ли да провериш нивото си на физическа подготовка и да разбереш какво може да добавиш и подобриш в тренировките си? Възползвай се от нашата оферта:

Само до 15 август, в студиата на SPIDER SPORT в София, ще можеш да се запишеш за Безплатна Кондиционна Оценка.

Научи повече и си запази час при наш треньор!

Leave a Reply