Какво е нужно за добро възстановяване от тренировките?

Почивката е изключително важна за възстановяване след кондиционни тренировки

Възстановяването от физически натоварвания, каквито са кондиционните тренировки, е от решаващо значение за здравето и за подобряване на спортната форма и резултати.

Факторите влияещи върху възстановяването са всеизвестни и в същото време често подценявани. Тук ще изложа най-важните от тях.

Пълноценен сън

По-високото качество и количество на съня преди и след тренировка подобрява следните процеси:

  • Скорост на възстановяване на мускулите
  • Повишено настроение и желание за трениране
  • Ниски нива на хормоните на стреса, като Кортизол
  • Повишава аеробна издръжливост.

Прием на енергия и протеини

Дневният енергиен и протеинов прием в дългосрочен план играят най-важната роля за адаптацията към физическите натоварвания. Прочетете статията ни за Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене.

При трениране се причиняват микроразкъсвания на влакната в мускулите. По време на възстановяването от тези разкъсвания мускулите стават по-плътни, по-обемни и по-силни. Протеините са в основата на възстановяването на увредената мускулна тъкан и изграждането на нова като част от адаптивния процес на тялото.

За да функционира тялото е нужно да се приема достатъчно количество енергия. Основният енергиен източник са мазнините, с които тялото извършва кинетична работа и поддържа температурата си. Също има нужда и от малко въглехидрати, с които да подсигури бърза енергия за някои мускулни и мозъчни клетки.

Поддържане на водния баланс в организма

Достатъчното вода и минерали помагат на тялото да храни клетките си и да извършва химични процеси. Едни от най-важните минерали са Натрий, Магнезий, Калий и Калций. Хубаво е добро количество Калций и Магнезий да идва от консумираната вода.

Възстанови мускулите и водния си баланс с хранителна добавка минерал МагнезийНамаляване стреса в ежедневието

Важно е нивото на стрес в ежедневието бъде контролирано и намалявано.

Дълги часове на работа, борбата за баланс в социалния и семейния живот, допълнителните ангажименти неминуемо взимат от вашата енергия и претоварват нервна система.

По отношение на стреса тренировките играят двойна роля. От една страна, тренировките причиняват физически стрес, защото натоварват тялото ви, а от друга, помагат за намаляване на психическия стрес, тъй като тялото освобождава хормони на щастието.

Стресът – независимо дали върху тялото или ума – играе роля при цялостното възстановяване и следователно трябва да бъде регулиран, чрез достатъчен сън и техники за релаксиране, като медитацията.

Правилно дозиране на тренировъчното натоварване

Правилно, Постепенно, Постоянно
ще ви даде много повече от
Повече, Повече, Повече.

~ Милко Георгиев, създател на SPIDER SPORT

Що се отнася до тренировките, всички са обсебени от „повече“. Повече кардио, повече клекове, повече ограничаване на калориите. Ако прекалявате това ще доведе до претрениране, травма или дори заболяване.

За да бъде пълноценна, тренировката трябва да бъде дозирана правилно – оптимални обем, интензивност, време между сериите, обща продължителност.

Дълбокотъканен масаж

Млечната киселина (лактат) се произвежда от тялото и се натрупва в мускулите когато в тях за енергия се изгарят въглехидрати (гликоген). Част от усещането за мускулна треска е от натрупаната в мускулите млечна киселина.

За по-бързото възстановяване помага дълбокотъканният масаж, който увеличава притока на кръв и оттам на кислород в мускулите, като по този начин намалява натрупаната млечна киселина в мускулите.

Leave a Reply