Покачване на активно тегло и подобрена стойка с онлайн тренировки по системата на SPIDER SPORT

Андрей изпълнява Суинг с кърпа за подобряване на техниката

Андрей е на 15 години и през Март 2020 започна тренировки в SPIDER SPORT, насочен от вуйчо си, който от дълги години тренира с треньора Стефан Стойчев.

Активното тегло е белег за здравето на цялото тяло

В началото Андрей беше с активно тегло 53 кг, което при ръст 178 см е прекалено малко и е нездравословно. Има вероятност това да е допринесло за прекалено изразената кифоза. Това налагаше спешно започване на тренировки с тежести, корективни упражнения и увеличаване на здравословната му храна.

В този момент в страната бе обявено извънредно положение и с Андрей решихме да продължим с онлайн тренировки. В началото тренировките бяха основно със собствено тегло и насочени към укрепване на гърба с цел намаляване на прегърбването. Малко след това Андрей се сдоби с няколко гири, което позволяваше допълнително натоварване с по-висока интензивност за цялото тяло. В продължение на 4 месеца Андрей тренираше 2 пъти седмично от вкъщи, което беше и основната му активност.

Признава, че е прекалявал с въглехидратите, въпреки старанието си да спазва принципите на ВМ-НВХ. Важно в случая е, че ежедневно е консумирал достатъчно месо, риба и яйца, които са източници на пълноценен протеин, важен за активното тегло.

Андрей изпълнява Спайдър
Андрей изпълнява Спайдър

След края на извънредното положение с Андрей възобновихме тренировките в залата ни. Направихме и контролно измерване на подкожните мазнини, при което отчетохме много добри резултати предвид обстоятелствата – активното тегло беше с 5 кг повече. Гръбначният стълб беше възстановил анатомично правилната си кифозна извивка и от това Анди беше с 2 см по-висок. Беше качил и 4 кг мазнини, поради яденето на  въглехидрати, но предвид ниския му процент подкожни мазнини, това не е голям проблем. Благодарение на тренировките вкъщи с малък комплект дъмбели от 5 до 15 кг Андрей научи основните движения със свободни тежести. Това позволи още на първия месец в залата силата му да се покачи на всяко едно движение:

  • Странична преса – от 7 на 19 кг
  • Мъртва тяга – от 20 на 60 кг
  • Напади – от 5 на 35 кг
  • Клек – от невъзможност със собствено тегло до 45 кг добавена тежест
  • Скрипец – от 24 на 45 кг
  • Лежанка на Милко – от 5 на 16 кг. 

В момента Андрей отново тренира от вкъщи, като правилното хранене също вече е част от навиците му. 

Тренировките онлайн са чудесен вариант при извънредни положения

Онлайн тренировките изпитват волята и желанието за трениране на трениращия, както и знанията на треньора. Разбира се тренировките на живо с физически контакт и комуникация позволяват по-висока прецизност при научаване и изпълнение на движенията. Също така трудно би било вкъщи да поддържаме пълния набор от тежести, стойки и пособия.

Онлайн тренировките са чудесен вариант при пътувания, отдалеченост от SPIDER SPORT или извънредни положения като това през 2020. Те дават възможност да се възползвате от нашето know how за кондицията и дългогодишния ни опит, базирани на основните движения на тялото и биомеханичните закони.

Благодарение на обратната връзка на треньора в реално време,  трениращият успява да извлече максимални ползи дори от упражнение с 5-килограмова гира. В комбинация с правилни напътствия за подобряване на храненето, резултатите не закъсняват.

Всичко това зависи основно от отдадеността и стремежа към по-добро здраве и кондиция, каквито младежът Андрей със сигурност има.

Leave a Reply