Правилна стойка – здраве, осанка и самочувствие

Промяна в стойката

Повечето жени отделят специално внимание и грижи на хубавата фигура, но освен да добием желаните пропорции е важно да помислим и за правилните движения, стойката и разбира се – здравето си. Дали жените умеем да подчертаваме с грация женствеността си? Правилните телодържане и походка са от ключово значение за красива осанка, така и за правилната подредба на ставите, предотвратяването на мускулни дисбаланси и безпроблемното функциониране на органите. Освен това изправената фигура излъчва самочувствие и положителна настройка.

Последствията от работа на бюро и системно обездвижване

Сийка дойде в SPIDER SPORT преди 7 месеца заради проблеми с гръбначно изкривяване сколиоза. Тя е на 37 години и работи в офис, подобно на повечето хора днес. Причините за влошаване на придобитата в детството ѝ сколиоза са седенето пред компютър по цял ден и системното обездвижване.

Съвременният обездвижен начин на живот наистина е голямo изпитание за човешкия гръбнак. Болките и схващането, които Сийка чувстваше в областта на кръста, докато стои права или след кратко ходене, бяха основният ѝ проблем. На тази възраст е невъзможна структурна промяна в гръбначния стълб, но е възможно премахваме на симптомите и болката чрез подобрена стойката и засилени мускули на гърба и пояса.

Стъпките и търпението нужни за промяната

Поради характера на работа ѝ, хроничната умора и липса на време, дълги години Сийка е пренебрегвала физическата активност, което е довело до изключително отслабване на тялото ѝ. В началото, въпреки предварителната ѝ мотивация за сериозни тренировки, у нея се забелязваше липса на увереност и трудност да вложи необходимото усилие.

Успешните опити с контролирано натоварване и следене за правилна техника показват, че Сийка може да се справи и напредва. Системата за трениране на SPIDER SPORT, по която работим със Сийка, е насочена към хармонично развиване на мускулатурата на цялото тяло, изчистване на дисбаланси и сериозна работа върху коремните мускули.

Сийка скрипец и бг клек

Освен физическата слабост Сийка имаше сериозен проблем и с мобилността, като изпитваше големи трудности и дори невъзможност да изпълни основни движения като клек-изправяне, скрипец и плъзгане на ръцете по стена с долепен гръб. Постепенно подобрихме мобилността и започнахме да увеличаваме тежестите на упражненията – съответно расте и интензивността, и обемът на тренировките, което води до все по-ефикасно натоварване и увеличаване на силовата ѝ издръжливост.

Движението трябва да бъде комбинирано с правилно хранене

В съчетание с придържането към принципите на правилното Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно хранене резултатите вече са налице. Процентът мазнини в тялото на Сийка се е понижил от 20% на 16% (за ориентир – при жена в много добра форма мазнините са под 14%, а в отлична форма – 11%).

Самата Сийка споделя

„Нямам вече болки при ходене на дълго разстояние, намаляха и болките когато стоя права. Имам подобрение в стойката, което и околните забелязват. Отчитам същевременно, че тренировките в SPIDER SPORT ме зареждат с енергия и добро настроение, правят ме по-жизнена.”

Освен че свидетелства за здравословното състояние и е важна за грациозната походка, правилната стойка издава увереност, придава убедителност на присъствието, печели уважение. Сега, когато Сийка напредва в работата върху стойката си, тя подобрява здравето и самочувствието си, и още повече – вярвам, ще преоткрие своята женственост и привлекателност.

Leave a Reply