Кифоза

Кифоза - естествена извивка на гръбначния стълб
 • Патологична кифоза.
 • Причини за хипер-кифоза.

Гръбначният стълб има естествени, физиологични извивки, които са част от функционалната му роля в човешкото тяло. В шийните и поясните прешлени извивките са изпъкнали напред – това се нарича лордоза. В гръдната и сакралната област на прешлените извивките са изпъкнали назад – това се нарича кифоза.

Патологична кифоза

Преминаването извън нормалните граници на физиологичното изкривяване се нарича патологична или хипер-кифоза. Причините за хипер-кифозата могат да са вродени (например, особености в устройството на прешлените) и придобити.

Патологичната кифоза може да се развие във всяка възраст, което я отличава от сколиозата, която се проявява в детството. Промените засягат междупрешленните дискове и околните мускули. В по-напреднали и тежки случаи, може да се стигне и до дискова херния. При мускулите се развива така наречения горен кръстосан синдром – мускулите на гърба постепенно се удължават и загубват силата си, а гръдните мускули повишават тонуса си и се скъсяват, което кара раменете да се изнесат и завъртят напред. С времето става невъзможно да се заеме правилна стойка.

Причини за хипер-кифоза

Причините за придобиване на хипер-кифоза са в навиците на съвременния човек – слаба физическа култура и активност, лошо хранене, неправилно трениране. Доста професии се характеризират с дълго седене на стол или зад волан, при което често се заема неправилна стойка. Когато проблемът е засегнал само мускулите, без костите, то тогава той е в голяма степен обратим. С добре подбрани упражнения (ежедневно) може да се върне правилната стойка.

14 thoughts on “Кифоза

 1. Какви упражнения са подходящи за кифозата? И как се определя дали са засегнати само мускулите или и костите?

 2. Яни,

  За кифозата са препоръчителни симетрични упражнения за мускулите на гърба. Хубаво е да се правят и екстензии както и да се работи за гъвкавост в гръдния дял. Обикновено при хората с кифоза се засилва и поясната лордоза така че трябва да се работи и в тази насока. За по-точна оценка на състоянието е необходимо да се направи рентгенова снимка както и преглед от специалист.

 3. може ли пример за симетрични упражнения и екстензии?

 4. Валерия,

  Упражнението “супермен” е едновременно симетрично и екстензионно в гръдния дял.

 5. Откриха ми вродена дисплазия на тазобедрените стави и асиметрия по този повод (вижда се едва забележимо поне за мен в областта на таза), но видимо нямам по-къс крак от другия, не куцам.
  Ортопедите ми казаха, само че не трябва да подскачам и да не напълнявам. Правят ли се специални упражнения, има ли нужда от кинезитерапия? Само се пише за коксартрозата и смяна на ставите…
  Благодаря предварително!

 6. Пепи,

  Винаги има нужда от по-силни и по-балансирани мускулни вериги, което прави тренировките спрямо целите пръв приоритет. Само адекватна мускулатура може да предпазва и помага излекуването на проблемни в опорно-двигателната система. Това е работа на личния треньор.
  Работата на кинезитерапевта е да определи състоянието, да приложи манипулации при належащо лечение и да даде насоки на оздравителния комплекс от упражнения.
  За да задвижим всички тези неща влез в контакт със SPIDER SPORT.
  Поздрави!

 7. Имам въпрос – бихте ли ми препоръчали специалист и място, където да се прегледам за евентуално гръбначно изкривяване (мисля че имам патологична кифоза), и след поставяне на диагноза да дойда за при вас за консултация и изготвяне на програма от упражнения? Благодаря предварително!

 8. Христо,

  Може да дойдеш при нас за оценка на състоянието (диагноза).

 9. Имам син на 16, който според мен има проблем с гръбнака. Изправен, видимо няма нищо, но когато се наведе напред се получава гърбица. Личният лекар твърди, че няма проблем, но след като изчетох достатъчно мисля, че имаме проблем. Тинейджърът всекидневно ходи на фитнес, това ще му навреди ли? Моля за коментар!

 10. Елена,

  Говорите за кифоза, която все още е резултат от лоша двигателна култура и е податлива на корекция. Бутащи движения пред гърди и прекомерно силни коремни мускули биха задълбочили подобен проблем. Важно е да се създаде култура на таза, при навеждане да отива назад и гръбнакът да остава относително по-изправен и равномерно извит. Хубаво е да се правят движения като мъртва тяга, клек, good morning.

 11. На 57 години съм и явно от дългите години работа като барабанист имам изкривена стойка напред.
  Има ли шанс да се оправя, поне малко?
  Какви упражнения са подходящи за мен?
  Поздрави!

 12. Чавдар,

  Като начало, потърси в интернет упражнението “wall slide” и го прави 2-3 пъти на ден.
  Подобрението ще отнеме месеци, действай методично. Дръж предмишниците и кръста на стената, а дланите винаги наклонени напред.

 13. Здравейте и от мен! На 24 години съм и онзи ден бях на ортопед, който затвърди и моите опасения – имам леко изкривяване в горната част на гърба, придружено с леко изкривяване на поясната лордоза. Нямам болки (тренирам фитнес от няколко години), но ми препоръча малко кинезитерапия за изправяне на гърба. Въпросът ми е – това изкривяване в поясната област, което имам, поправимо ли е и може ли кинезитерапията и може ли изобщо нещо да му помогне.

 14. Александър,

  Нужни са ти упражнения за оправяне на мускулния дисбаланс довел до патологичните кифоза и лордоза. В SPIDER SPORT са рутинни упражненията коригиращи и двете, защото 90% от хората имат някаква нужда от тях. Обади се на 0876100041 и обясни, че искаш консултация и комплекс от корективни упражнения.

Leave a Reply