Висока физическа форма в зряла възраст

Ирена изпълнява мъртва тяга
 • Заблуди относно тренировките с тежести и жените.
 • Функционално преобразяване на тялото и уменията.

Ирена е на 37 години и е майка на едно дете. Тя е поредният пример за това, че силовите тренировки и ВМ-НВХ работят в пълна степен, когато се спазват основните им принципи.

Заблуди относно тренировките с тежести и жените

Много жени стават жертва на разпространения мит, че когато клекнат 3 пъти с тежест по-голяма от 5 кг и бедрата им ще увеличат размера си двойно. В началото и Ирена бе скептично настроена към основните изправящи тялото движения – клек, мъртва тяга и напади, но след 2 месеца на силово-кондиционни тренировки се убеди, че когато се тренира за силова-издръжливост, обемът на мускулите може да се запази.

Друга заблуда за нея бе твърдението, че тя е възпрепятствана да изпълнява заден клек, заради структурата на тялото ѝ. След няколко тренировки, в които наблегнахме и на мобилността, тя успя да направи правилен заден клек с 5 кг, а след време вече правим с 45 кг.

Функционално преобразяване на тялото и уменията

За период от 8 месеца Ирена показа голяма самодисциплина и постигна впечатляващи резултати при лично тегло 53 кг :

 • Клек: от 5 кг с диск пред гърдите до заден клек с 45 кг за серия от 5 повторения.
 • Мъртва тяга: от 30 до 60 кг за серия.
 • Набиране: от 0 до 5 с подхват.
 • Напади: от трудно изпълнение със собственото тегло до 40 кг с щанга.
 • Военна преса: от 12 на 23 кг.
 • Лицеви опори: от 0 до 10 чисти повторения.

Още в началото Ирена имаше нисък процент мазнини и точно в случаи като нейния се вижда колко мощен е ефектът на ВМ-НВХ:

 • Процент подкожни мазнини: от 14% на 12%.

Ирена се храни стриктно правилно, има перфектен хормонален баланс и продължава да подобрява съотношението между подкожни мазнини и активно тегло в тялото си. Става все по-силна и издръжлива.

6 thoughts on “Висока физическа форма в зряла възраст

 1. Здравейте!
  В статията споменавате за работа върху гъвкавостта.
  Имам един малък проблем. При изпълнението на клек с лост зад врат ми е трудно (дори изпитвам лека болка) да хващам лоста по средата. Ръцете ми са почти в края на лоста. Напрежението е в раменната става. Можете ли да ми препоръчате нещо, което да ми помогне да хващам лоста по-тясно?

 2. Потърси в интернет упражнението wall slide.

 3. Много голям привърженик съм на метода на хранене на Милко. Наскоро разбрах за него от един приятел и съм много доволен, че го научих. Искам само едно нещо да знам. Какви силови постижения притежава Милко. Примерно като 5 повторения мъртва тяга(с колко кг), клек, военна преса. Благодаря за отговорът.

 4. Петър,
  при лично тегло 72 кг максове – 160 кг мъртва тяга нормална и сумо, 70 кг военна преса, клек 110 кг, набиране с 55 кг, напад 120 кг, странична преса 45 кг, клек на един крак 50 кг.

 5. Здравейте!
  Г-н Георгиев, като ви гледам постиженията ми възникват следните въпроси…
  Страничната ви праса е около 64% от военната, което ми е доста странно понеже при мен е около 35% от военната. Защо е така?
  Вторият ми въпрос е за клека на един крак. За клипчето с момичето ли става въпрос, където клякате на един крак?
  Живи, здрави!

 6. Георги,

  Изпълняваш военната преса грешно, лягаш назад с тялото и това ти позволява да вдигаш повече. Ако горе щангата е над раменете ти ще вдигаш значително по-малко.

Leave a Reply