Най-удобните спортни обувки за всеки ден

Le Coq Sportif

Човешкото ходило е уникален и най-подходящ апарат за контакт с повърхността при ходене и тичане. За обувката е важно единствено да предпазва ходилото и да запазва характеристиките му.

През годините съм се занимавал с разнообразни физически активности и съм открил, че за всички тях е идеален един и същ вид обувка. Да, един и същ вид обувка за ходене, тичане, скачане, ритане и всякакви игри.

Недостатъци на обувките със сериозни системи

Добавянето на външни системи чрез обувките, обърква и отслабва естествените системи на човешката анатомия, биомеханика и моторика на краката.

 • Омекотяващите системи пречат на рецепцията у стъпалото и намаляват налягането при реакция на опората, което води до забавяне или изобщо липса на способността мускулите на крака, глезена и стъпалото за мигновена стабилизираща реакция. В следствие ставите на краката понасят голямо натоварване -износват се и се травмират.
 • Повдигната пета намалява мобилността в глезена – скъсява ахилесовото сухожилие и го прави склонно към разтежения и скъсвания. Също така, пренася усилието в предната верига от мускули, което травмира коляното.
 • Високите подметки повдигат и отдалечават стъпалото от земята, с което добавят лост на ъглова нестабилност и го застрашават от непредвидимо и тежко изкълчване.
 • Широките подметки, уж пазещи от изкълчване, тотално отнемат способността за предусещане на изкълчването и всяко изкълчване е много тежко и травмиращо.
 • Заострените върхове на обувките травмират и изкривяват палеца и ставата му. Това намалява силата в свода при тичане и скачане.

Характеристики на идеалната обувка

 • Широка отпред за пръстите.
 • Хоризонтална и равна подметка.
 • Тънка подметка.
 • Лекота.
 • Гъвкавост.
 • no support – свод, глезен, ширина срещу изкълчване.

Най-добрите спортни обувки

За мен два от най-добрите варианти са минималистичните модели на Le Coq Sportif и Asics. И двете марки влагат качествени материали и имат достатъчно добра издръжливост.

Asics Biku SU

Biku носи духа на оригиналните волейболни обувки на Asics. Моделът има обла конструкция, обрана точно по ходилото, вулканизирана подметка със солиден борд. Дават лекота и свобода, могат да се определят като втора кожа за ходилата. В същото време са със солидна структура и изработка.

 • Стелката абсорбира прецизно и с достатъчно комфорт удара в тънката подметка, давайки пряко усещане за контакт и стабилност.
 • Подметката е от висококачествен каучук с висок коефициент на триене.
 • Глезенът има пълна свобода и изпълнява функцията си да дава стабилна опора на крака.
 • Подметката има борд, който позволява контакт с различни повърхности и пази при стъпване в плитки локви.

Asics Biku SU

16 thoughts on “Най-удобните спортни обувки за всеки ден

 1. Милко, взимам ги!… но само, ако си ги носил ти. Току виж, прихвана цялата ти библиотека познания, по въпросите, които години наред разнищваш 🙂 Нови не ми вършат работа. Съгласен съм да платя и повече!

 2. Нино! Братле! Липсваш ми, човече!
  Давам ти и чепиците си, и библиотеката, и коша за дрехи!
  Само да се виждаме по-често от два пъти годишно! 🙂

 3. Милко, както ти казах, обиколих двата фирмени магазина на Asics в София, три мола (в почти всичките им магазини, при това не само спортните) : е няма ги!
  Онлайн ги има тук, но предпочитам да ги видя на живо първо.

 4. Алекс, обикновено съм обут с тях, за виждането 🙂
  А най-добре е да се поразходиш до Европа-та.

 5. Милко,
  какво е мнението за обувките, подходящи за използване при наличие на висок свод?
  Поздрави!

 6. Краси,
  как е бил диагностициран този висок свод?

 7. Не знам как се казва, но е нещо като снимка. Стъпва се върху една плоскост и на екран се вижда изменението, ако има такова. Това го направих в магазин за обувки преди време, но все още не съм си взимала стелки, а само смених обувките.

 8. Краси,
  какви са оплакванията ти в стъпалото, краката?

 9. При дълготрайно ходене/стоене усещах набиване в петите, носех предимно кецове и равни обувки, по-рядко токчета. Основната причина да обърна внимание на ходилото беше контузията, която получих в коляното. Диагнозата ми беше отлепен менискус, който трябва да оперирам, но аз отказах. Сега тренирам тяга и клек, но с маратонки за бягане, т.е. с лека платформа. Усеща се опъване в коляното понякога, но ако не правя нищо става още по-зле. Идеята ми беше дали да тренирам на равна подметка или да си продължавам с маратонките?

 10. Краси,
  нещо в техниката ти на стъпване и правене на клек се нуждае от корекция.
  Повдигнатата пета праща повече усилие в коляното, което ти вреди.

 11. Аз си купих тези
  http://www.vibramfivefingers.it/product_details.aspx?model=SPEED
  и съм много доволен. Имах някакви съмнения в началото, да не би да всичко да е маркетинг, но след като ги поносих известно време, както ежедневно, така и при спорт, мисля че никой не трябва да мъчи краката с топузите, които стават все по-популярни (особено онези на Роси Кирилова :-))
  Все пак си търся нещо, което да се доближава до идеята на минималистична обувка и да не е така… напредничаво. По описанието ти, Милко, съдя че Asics Biku са точно такива, като имат предимство при стъпване в локва 😀

 12. Благодаря за инфото, Милко!
  Определено сега е по-добре(тренирам на босо), не знам защо ме беше страх да го пробвам преди, може би да не го доотлепя 🙂
  Поздрави!

 13. Милко, преди няколко дена ги получих и ги пробвах на 10 км бързо ходене. Определено си прав. Нито един мазол! Уникални са. Мога да кажа само едно: благодаря за информацията за тези обувки !

 14. И аз съм със speed на vibram five fingers от няколко седмици. Най-удобното нещо, в което е влизало моето ходило досега.

 15. Кои са спортните обувки които носиш сега? Благодаря.

 16. Антон, сега най-често нося Le Coq Sportif Deauville 1111563.

Leave a Reply