Здраве и дълголетие

Здравето е активен процес цял живот

Възрастен мъж тренира тичане и прави стречинг

Милко Георгиев - кондиционен треньор създател на SPIDER SPORTЧудесното здраве и достигането на дълголетие са резултат от правилни и постоянни грижи за себе си в продължение на цял живот. Даденото от природата здраве в детството се нуждае от непрекъснато укрепване и поддържане. Мнозинството от хора се радва на този дар през младостта си, без да инвестира в него, и бързо го губи когато навлезе в зрелостта и започне да остарява.

0-14 Детство

Детството е периода, в който се изгражда тялото, поставят се основите на здравето за десетилетия напред. Важно е храната да доставя изобилие от ценни вещества и да има постоянно движение и игра. Това е време, в което се изгражда физическата култура, очертават се силните страни и предпочитания, определя се подходящ и харесван вид спорт.

15-29 Младост

През младостта човек осъзнава своите интереси и ги превръща в силни страни. Важно през този период е да се научат и овладеят практики за поддържане на физическото здраве. Спортът носи наслада и съпътства цялостната грижа за себе си.

30-44 Апогей

В периода на най-отчетлива личностна и професионална изява, спортът и здравословното хранене съпътстват и подкрепят този апогей. Това е времето, когато младостта и опитът се съюзяват.

45-59 Зрялост

д-р Пол Чек на 45 години е в началото на зрелостта сиПрез зрелостта се берат плодовете от изминалите три съзнателни десетилетия от живота. Хората имащи здраве през този период, имат солидно доказателство, че са овладели правилни практики, хранят се много добре и спортуват достатъчно.

60-74 Остаряване

След шейсетата година, човек започва да остарява по-отчетливо и точно това е времето, в което е необходимо да се вземат по-сериозни мерки, да се въведат още практики за подсилване на здравето. Време е за контра-атака!

75-89 Старост

John Turner на 67 и 79 годишна възрастЖивелите здравословно и извършили успешна контраатака, чрез въведени адекватни мерки имат спокойна старост, лишена от боледувания. Жизнено важно е старите хора да се движат ежедневно и да се хранят с максимално пълен минерално-витаминен комплекс, достатъчно и качествен протеин и достатъчно животински мазнини и холестерол. Всички статистики показват, че старите хора с висок холестерол живеят дълго и в добро здраве.

90+ Дълголетие

Съзнанието и самоинициативата са и ще са решаващи за продължителността на живота. За първи път в човешката история, живеем в изобилие от блага и ни е трудно да достигнем и да живеем в дълголетие. Хората достигащи възраст над 90 и дори над 100 години са полагали правилни грижи за физиката и психиката си. Вероятно тук има пръст и генът.

Извод :: Активно и адекватно здраве и дълголетие

Единственият верен път в живота е този на силното самосъзнание, поетата отговорност, правилните решения, активно здраве и активно дълголетие.

5 thoughts on “Здравето е активен процес цял живот

 1. Да се надяваме, че въпреки, че съм изпуснал момемнта за спорт между 15 и 25, ще съумея да наваксам, с ваша помощ 😉

 2. Mоля те да коментираш малко по-подробно храненето и спорта през първите два етапа
  при4ина 1: син4ето, на4инаещ тийн и голям мързел към момента (въпреки полаганите от нас усилия: сноуборд, ски за бягане, кънки, колело), а беше много активно дете
  при4ина 2: племенникът, хранен неправилно и отсега (10год) със затлъстяване и никаква кондиция

 3. Аз не съм голям специалист по храненето, но знам, че насила хубост не става. Мен майка ми ме караше да вися на лоста, да “стана по висок”, аз предпочитах да цъкам на компютъра. Трябва да е самоосъзнато решение иначе, ако го карате на сила само ще намрази спорта – лично мнение 🙂
  Поздрави!

 4. @Freja: Личният пример от родителите е ного важен в детството. След това е средата. Храненето е нужно да изобилства на градивни протеини, витамини и минерали – A, D, Ca, Zn и тн.

 5. Досега се кълнях в Милко, че прави тази “свещ” – драконовият флаг – и искрено му завиждах, защото там се включват много групи от мускули, ама този дядо от видеото направо ме сложи в малкия си джоб! Явно, ако практикуваш постоянно или по-точно, ако поддържаш тялото си в кондиция, то няма да е голям проблем да правиш такива неща, дори и на тази възраст – 72 години. Това не става за ден-два.

  А колкото до коментара на Jimmy, мога само да кажа следното – ако някой ми беше казал преди 1 година, че ще ходя да правя някакви упражнения и ще вдигам някакви тежести и въобще ще се моря по такъв начин, и при това да плащам за това, щях да му се изсмея в лицето и да го подигравам поне 1 седмица. Сега, ако по някакъв случай пропусна 2 тренировки се чувствам гадно. Аз съм на 47 години и искам да ви споделя, че не трябва да чакаш да се почувствуваш зле, за да започнеш да поддържаш тялото си. Удивен съм от факта, че в SPIDER SPORT млади хора – говоря за младежи и девойки на по 16-18-20 години – тренират въпреки на вид съвършената си фигура.

  Кофти е, че започваме да правим нещата както трябва единствено когато нещо ни притисне! Та, дори и да не започнете да ходите на “фитнес”, то поне следете форума на SPIDER SPORT, от където може много да научите и за храненето и за тренировките!

  Успех на всички !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Anti-Spam Въпрос: