Сколиоза

Сколиоза - атипично гръбначно изкривяване
 • Причини за поява на сколиоза.
 • Профилактика на сколиоза.

Сколиозата представлява изкривяване на гръбначния стълб във фронталната равнина, тази в която лежат раменете и гърба. Тя може да се развие във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял. С увеличаване на изкривяването се измества на центъра на тежестта наляво или надясно, което принуждава организма да направи огледално изкривяване в съседен сегмент. Така се появява S-образно изкривяване.

При по-големи изкривявания започва завъртане на прешлените един спрямо друг. В гръдния дял това усуква ребрата и от едната страна на гърба се образува ребрена гърбица (гибус). Ребрата от своя страна започват да притискат вътрешните органи и създават затруднения в сърдечно-съдовата и дихателната системи.

Причини за поява на сколиоза

Сред факторите, които довеждат до гръбначните изкривявания са слаба физическа култура, мускулна слабост, мускулни дисбаланси, непълноценно хранене, нарушена обмяна на веществата, разлика в дължината на краката. Бързото израстване в комбинация с изброените е сериозна причина за поява на изкривяване. Друг фактор е мускулната умора, която прераства в болка. За да избегнат тези неприятни усещания, хората започват да отпускат мускулите си и заемат неправилно положение. С времето затвърждават тази грешна стойка и така започват да се появяват структурни изменения в гръбначния стълб.

Профилактика на сколиоза

Важни за профилактиката са пълноценното хранене, целенасочената физическата активност и следенето за правилната стойка на децата. Поради липсата на профилактични прегледи в училищата, откриването на гръбначните изкривявания остава в ръцете на родителите, които трябва да обръщат съответното внимание на децата си. За съжаление те обикновено ги забелязват в доста напреднала фаза.


За консултация и започване на тренировки се обадете в SPIDER SPORT на телефон 0876100041.

107 thoughts on “Сколиоза

 1. А може ли с упражнения да се намали изкривяването при възрастен човек (24-25 г.)?

 2. Желю,

  За сколиозата е добре да се започне с изправителни упражнения преди 17 годишна възраст. След това растежът е завършил подобрение може да има в много малка степен, благодарение на силен мускулен корсет. С други думи, при засилване на мускулатурата, чрез правилно подбрани упражнения, може да се постигне подобрение до 5 градуса в стойката, да се премахне болка и да се предотвратят усложнения.

 3. Здравейте, казвам се Мариана от гр. Варна съм. Как мога да си направя програма за упражнения за облекчаване на сколиоза?

 4. Мариана,

  Обадете ни се на телефон 0876100041 и ще уточним информация като на коя страна е изкривяването в отделните дялове на гръбначния стълб, колко градуса е изкривяването, възраст и тн.? След това вече може да вземем решение как точно да сме от полза.

 5. Здравейте! Казвам се Елена и имам син на 8 години, на когото откриха, че има сколиоза, която вече била 16 градуса. Имаме и друг проблем, той няма един главен мускул на шията и много бързо се развива проблема му. Какво да правя? Моля, да ми помогнете.

 6. Елена,

  Ако сте от София, минете със сина ви, за да направим оценка на състоянието му и да преценим какво ще е необходимо за рехабилитацията. Ако се наложи, ще назначим и консултация с кинезитерапевт.

 7. Здравейте! Аз съм от Добрич и дъщеря ми е на 6 години. Тя има сколиоза, като изкривяването й прогресира. В момента носи корсет и бих искала да ми помогнете – нуждае се от адекватна лечебна гимнастика. Мога да изпратя точна информация за градусите й и тн. И ако може чрез e-mail.

 8. Нора,

  Корсетът е лошо решение в дългосрочен план, защото води то атрофия на мускулатурата и промяна биомеханиката на цялото тяло.

  Най-мощното средство е комплекс от асиметрични упражнения, който да е съобразен с конкретното състояние. За целта е необходима функционална оценка.
  Това няма как да стане в интернет. Дори самото прилагане на упражненията е опасно да се прави без надзор от компетентен треньор, защото може да се стигне и до влошаване при грешно приложение. Затова поне в началото е редно да се работи а място с опитен треньор или кинезитерапевт. Ние в SPIDER SPORT имаме и двете.

  Ако желаете да ви помогнем е нужно да дойдете в София, да направим оценка и да видим дали е възможно дистанционна работа.

 9. Казвам се Илиана и съм на 25 години. Откриха ми сколиоза на 17 г. и ми предписаха корсет. За съжаление не си спомням колко градуса ми беше изкривяването. До момента, в който ми откриха сколиозата спортувах доста активно, но докторите ми препоръчаха да спра с всякакъв спорт. Въпреки всичко, по това време бях в пубертета и не исках да спра да спортувам, както и да приема нещата за нормални, поради тази причина продължих още дълги години със спорта. Носих корсета, докато не ми умаля и след това не ми беше дадена кой знае каква препоръка освен да плувам. В настоящия момент, отново не знам каква е степента ми на изкривяване, тъй като от доста дълго време не съм предприемала контролни прегледи. Вече съм омъжена и със съпруга ми искаме да си имаме детенце, а аз не съм съвсем наясно, до каква степен би ми повлияла една бременност. Обръщам се към вас, тъй като имам нужда от по-подробна информация по въпроса. Ще бъда много благодарна, ако получа отговор.
  Поздрави!

 10. Илиана,

  За да може да има становище по вашия казус е нужно да се снима и премери изкривяването ти и да се направи функционална оценка на мускулатурата. Важно е да се започне с укрепващи упражнения, които да позволят понасяне на бременност.

 11. Казвам се Ребека и съм на 13 години. Преди 6 месеца ми откриха сколиоза със 45 градуса изкривяване. Изкривяването ми е долу в кръста от ляво (таза ми от тази страна е хлътнал навътре, а от дясно е прав). Нося коригиращ котсет от 2 месеца и половина, но не правя никакви упражнения, нито ходя да плувам някъде. Препоръчайте ми какви упражнения трябва да правя и какъв спорт да практикувам.

 12. Здравей Илиана,
  и аз като теб, току-що омъжила се, на 25 години имах същите страхове. Сега съм на 28г. Моето изкривяване е по рождение и стигна до 54 градуса, но винаги съм спортувала и това уж тежко изкривяване никога не ми е пречило.
  Ако трябва да се притесняваш за нещо, то е периода след раждането. Бебето постоянно се разнася на ръце и много бързо увеличава теглото си. Ако не тренираш, мускулите на гърба ти ще се уморяват бързо и изкривяването може да прогресира. Също така, при кърмене е добре детето да се повдига с възглавница или да се кърми в легнало положение, защото при неправилна позиция гръбнакът се изкривява допълнително.
  Затова, хубаво е да знаеш какви упражнения са най-подходящи за теб и винаги да поддържаш спортния дух. Желая ти успешна бременност и най-красивото и здраво бебче!
  ПП: Ако не успееш да се свържеш с треньорите на SPIDER SPORT, трябва да знаеш, че личният ти лекар е длъжен да ти даде направление за физиотерапевт, който ще ти назначи индивидуална програма, въз основа на състоянието ти в момента. Да, те едва ли ще са толкова всеотдайни и компетентни, както изглеждат момчетата тук, но е някаква алтернатива.

 13. Ребека,

  Сколиозата е изкривяване, което задължително изисква точна диагноза и точно изпълняване на назначения личен изправителния комплекс. Най-добрият и в повечето случаи единствен комплекс е този с асиметрични упражнения. Компромиси с точността са изключени, защото освен малка полза, има вероятност да се навреди. По тази причина ние работим подобни случаи единствено наживо, под постоянното наблюдение на подготвен за целта треньор рехабилитатор. Поне първите няколко сесии.

  В твоя случай има достатъчно време, защото си млада/малка, да се повлияе много благоприятно в следващите 3-4 години.

  Корсетът е лош вариант за дълго използване, защото първо иззема работата на мускулите и те да отслабват и атрофират и второ изменя в лоша посока цялото моторно поведение на горната част на тялото и таза, вкл. походката.

  Всеки правилно практикуван спорт е добре дошъл, но най-важна е работата по възстановяване, доколкото е възможно, на изкривяването ти.

  Моят съвет е, родителите ти да се свържат с нас и да разговаряме с теб и тях как да се вземат мерки за проблема ти.

 14. Здравейте! Казвам се Александър и съм от Русе. На 15 години съм и имам сколиоза, не е в напреднал стадий (или поне така си мисля) и тренирам Лека Атлетика. Въпросът ми е, пречат ли физически натоварвания от сорта на клек с щанга или полуклек с щанга на заболяването ми и може ли да се усложни от тези упражнения? Благодаря Ви!

 15. Александър,

  Общото укрепване на мускулите е позитивно при всяко положение. Тренирай с правилна техника и не бързай. Същевременно е важно да се работи и асиметрично за директно коригиране на сколиозата.

 16. Здравей, Милко, на 22 години съм и имам сколиоза 34 градуса.
  Можеш ли да ми помогнеш с упражнения?

 17. Мария,

  Със сигурност ще има подобрение на състоянието ти. Свържи се с нас и ела на консултация.

 18. Здравейте, интересува ме за какъв период от време могат да се постигнат резултати при сколиоза от 1-ва степен? Разбира се с прилагани адекватни упражнения. И дали само с плуване може да се подобри стойката?

 19. Мариела,

  При възраст до 16 години може да се очаква осезаем резултат в рамките на 2-3 месеца, ако комплексът от упражнения е наистина адекватен.
  В много случаи плуването води до изкривявания. Например, Кифоза от Делфин или разместване на вратни прешлени от Кроул. Отново зависи за какво точно говорим, но със сигурност плуването НЕ е панацея.

 20. Здравейте, моето дете е с С-сколиоза като причините не са установени от ортопеда, който ни изпрати при невролог, който от своя страна изключва нервно-мускулно заболяване и препоръчва плуване и ЛФ. Ортопедът ни смята, че трябва да се насочим към рехабилитатор. Ще ви изпратя снимката на детето, което е момче на 7 г, 128 см и още не е ученик, също така е много поддвижно. Може и да се видим, ако смятате, че можете да ни помогнете.
  Цветелина

 21. Здравейте, аз съм на 19 и преди близо 1 година се оказа, че имам СКОЛИОЗА 1 СТЕПЕН. Започнах с лечебна гимнастика и така вече 6 месеца я правя. Според мен определено има подобрение, но искам да ходя и на фитнес. Кои упражнения трябва да правя във фитнес залата за сколиозата и кои НЕ трябва да правя? Мъртвата тяга полезна ли е?
  Благодаря Ви.

 22. stasi,

  Важно е сколиозата да се следи с измерване на градусите по рентгенови снимки. Само по този начин може да се съди за развитието ѝ и за ефективността на прилаганите методи върху нея.

  Мъртва тяга е тежко и цялостно упражнение, което може да даде много позитиви, но може да бъде опасно при наличие на медицински проблем. Няма как да дам становище без да знам състоянието ти, Стаси. На твоята възраст сколиозата е 99% стабилна, което е и добре и зле.
  Отново казвам, започни да следиш градусите, само така може да разбереш дали мускулният корсет я повлиява и как.

 23. Здравейте, аз съм почти на 21 години и също страдам от това заболяване. През 2005 г. се наложи да ме оперират в Софийската болница в Горна баня при доктор Танчев. Имам 2 успоредни импланта в гърбът си, а след операцията бях в гипс 6 месеца, след това носих година и половина корсет.

  Препоръчаха ми д-р Танчев, за най-добрият на Балканският полуостров, но искам да споделя, че това е далеч от истината, след операцията съм още по-зле. Обездвижена, изкривена, имам проблеми с дишането, не мога да кача нито килограм от тогава, а аз съм изключително слаба. Мога да кажа, че този корсет и гипс са най-неправилното нещо. Съсипаха ме. Едното ми рамо е по-надолу от другото, едната част на таза е по-нависоко, а единият ми крак е по-къс, което ми създава проблеми и не мога да пазя равновесие, често се спъвам. Ужасно е.

  Ако можете пробвайте с гимнастика, тя е спасението, аз ходих на специални процедури и ел. стимулация на мускулите, но излиза прекалено скъпо 🙁 Около 2 год. след операцията се появи някакъв кокал измежду прешлените, стърчеше много, а като отидох там се оказа, че това е част от импланта, който се показва изпод кожата ми. Наложи се да ми правят операция, в която да отрежат стърчащата част, но този път не позволих на Танчев да ме докосне.

  В Горна баня, не получих почти никакво внимание. Говореха ми само, колко ще е хубаво да се оперирам, направиха ми куп снимки, за да ми покажат след операцията как съм се подобрила, омайват с думи, а никой не се сети да ми каже “маловажната” подробност, че след операцията ще нося гипс и корсет, което се оказа най-ужасното нещо особено в пубертета! Спря растежът ми, изобщо съм много зле. След операцията въпросният д-р Танчев не се и появи, да ми покаже разликата, явно защото такава нямаше, поне не и в положителна насока. Единствено д-р Парушев става за нещо, той е професионалист. Моят съвет е, ако имате възможност и ви предстой операция да я направите в Германия, звучи сериозно, но там е най-добре. Аз нямах възможността и сега страдам. А, ако и вие нямате, можете да посетите сградата до болницата в Горна баня, тя се намира в същият двор, но трябва да минете през целият паркинг, там има един лекар, който ще ви обърне внимание. Не искам да плаша никого, но нещата са сериозни, аз приемах всичко спокойно, но накрая се оказа, че е доста сложно и важно. Не оставяйте нещата да стигнат до операция. Ако е възможно и още рано, пробвайте с ЛФК 🙂

 24. Здравейте.
  Аз страдам от сколиоза 1 степен, но освен нея ми откриха и т.нар. бурсит, от който се чува прещракване на лявата лопатка.
  Ходила съм на ЛФК. Също така са ми слагали инжекции, но това е само за намаляване на болката и е временно.
  Бихте ли ми казали дали е възможно с някакви упражнения да укрепя гърба си, така че да не ме боли. Докторите, при които съм ходила ми казаха, че след време ще ме боли още повече, просто било неизбежно. Единственото, което препоръчват за този етап е инжекции и упражнения.
  Много ще Ви бъда благодарна, ако е възможно да ми препоръчате нещо.

 25. Алекс,

  Разбира се, че може и е задължително да имаш здрави мускули на гърба, а и по цялото тяло. Мускулите осигуряват правилното движение и стойка на тялото. Точно с това се занимаваме в SPIDER SPORT.

 26. Здравейте, бихте ли ми помогнали? Аз съм момче на 18 години, миналата година през ноември ми откриха сколиоза, лека степен. Но не ми казаха колко градуса. Получил съм я от бързо израстване сколиозата.
  Може ли да ми кажете, защото по метода на Кобб (начин за измерване на изкривяването), не се пресичат перпендикулярите и не става. Ако може някой да ми даде скайп и да се опитам да снимам рентгеновата снимка и да ми каже, моля ви!
  Сега след инфекция на дробовете и много антибиотици, получих някакви артралгии (болки в ставите) по гръбнака и цялото тяло.

 27. Имам сколиоза и скъсяване на левия крак спрямо десният с 5 мм. На 40 години съм. Как мога да си помогна? Помогнете ми. Като малки не сме обърнали внимание на проблема ми. Главата е напред, раменете са сащо малко напред, имам понякога болки в областа на краста, повече от лявата страна. Работя права като поемам тежеста на детайлите с лявата рака, за да ги подам на дясната. Доскоро лявата не ми беше натоварена и сега ме боли понякога. Помогнете ми.

 28. Райка,

  За да Ви помогнем е необходимо да извършим преглед и оценка на състоянието на костната система и на мускулите в проблемните зони.

 29. Здравейте! Аз съм на 36 г., активна натура. Скоро масажистка-кинезитерапевт ми каза, че имам сколиоза в областта на кръста, с някакво хлътване и асиметрия, и друга колежка нейна го потвърди. Бях изумена, защото видимо не личи (за мен), а и никой досега не ми го е казвал. Движа се, ходя на народни танци, на планина, шофирам много. Някога се занимавах немалко години с карате-до и аеробика.
  При травма на снимка ми откриха вродена дисплазия на тазобедрените стави. Имам проблем и с коленните стави. Имам и изпъкнал напред корем, един вечен проблем и сериозни проблеми с червата – тежък запек, 2 операции от херния и един илеос. Пиша го, защото мисля, че има връзка. Напоследък при повече ходене или стоене права се появяват болки в кръста. Искам да отида на лекар за диагностициране, но в морето от доктори не знам към кого да се насоча. После ще стане ясно каква да е терапията. Можете ли да ми препоръчате стъпка “А” от Вашия опит – специалист, който не си играе на ‘проба-грешка’ и не експериментира със здравето на хората комерсиално?
  Предварително благодаря! Успех във всяка мисия 🙂

 30. Здравейте!
  Аз съм момче на 15г., активно спортуващ. Миналата година, есента ми откриха сколиоза първа степен, повдигнато дясно рамо и леко изкривяване на кръста от ляво (когато ми го откриха бях с прещипан нерв и движенията ми бяха трудни и болезнени). Започнах плуване и ЛФ. След 2-3 месеца отбелязах голям напредък. Болките отшумяха подобрих си стойката и почти се бях изправил. Продължих с интензивното плуване и се изправих напълно. След като отидох на преглед доктора забеляза, че имам птичи гърди (в много лека форма). Но едно нещо ме озадачи най-много – когато му казах,че врата и лявото рамо(принудително) ми прещракват той ми каза на всички им пукат. Чудя се дали пукането не е вследствие на изкривяване, защото сега тежа 56кг. и съм висок 1,72. Мен ме притеснява, защото чувствам неудобство, ако не си изпукам врата. В началото когато ходех на физиотерапия нямах такъв проблем. А сега сигурно заради претрениране ме болят рамената (по-точно чувствам скованост в мускулите до врата, но това не е постоянно). Ако заякна повечко в рамената и натрупам малко маса може би няма да имам този проблем.
  Дано сте ме разбрал, защото се чудех как да го формулирам.
  Бих бил много благодарен, ако някой успее да ми отговори.
  Поздрави на всички и бързо оздравяване.

 31. Валентин,

  Дайте почивка на раменете. Може да имате нужда и от стречинг, за да се възстанови мускулен баланс. Всичко това може да се конкретизира с физиологична оценка на живо при нас в SPIDER SPORT.

 32. Здравейте! Аз съм на 16 години и преди 5 год. ми откриха сколиоза. Ходих по доктори на ЛФК и сега имам около 22-25 градуса. Проблемът ми е, че физиотерапевта ми ме обърка тотално. Преди ме караше да се накланям надясно, а сега наляво. През лятото ходя активно на плуване, но сега поради студеното време и разстоянието не мога. Според описанието към снимката, която си направих скоро, имам лявоконвексна тораколумбална сколиоза с най-голяма ратерализация и ротация на Тх12-Л1. Можете ли да ми дадете съвет на коя страна трябва да се накланям и да си правя упражненията? 🙂

 33. Гергана,

  Доколкото става ясно от описанието, нужно е да се засилят косите мускули отляво, следователно наклоните трябва да са надясно.
  Най-добре е да дойдете на консултация и да видим на живо, за да сме напълно точни и полезни.

 34. Здравейте! Аз съм на 17 години и преди около 2 месеца разбрах, че имам сколиоза. Мисля, че е в първа степен, но не съм сигурна. Не са ми казвали колко градуса е! Предстои ми да ходя на преглед, за да ми кажат какво трябва да правя и исках да попитам дали сколиозата може да изчезне напълно, ако активно правя упражненията, които ми кажат да правя или вече е късно?

 35. Дона,

  На твоята възраст си в крайния период, в който може да се въздейства за дългосрочно подобряване на сколиоза. Пълното ѝ заличаване зависи и от градусите – степента на изкривяване. Обикновено упражненията, които се предписват в българските клиники са симетрични и ниско ефективни, което понякога дори не успява да спре влошаването на проблема в детството.
  Първо разбери градусите. Най-добре ела със снимките на консултация в SPIDER SPORT.

 36. Здравейте! Казвам се Петя и съм на 15 години.
  Преди 4 години ми откриха гръбначно изкривяване. Правиха ми снимка на лумбалните прешлени и установиха 30 градуса изкривяване надясно. Правя комплекс от упражнения всеки ден, но не знам колко дълго и дали е нужно да се поставя корсет. Не тренирам никакви спортове, нито ходя на фитнес. Упражненията в нас ми отнемат до 1 час, предписани са ми от физиотерапевт. Моля ви, кажете ми – има ли възможност без да нося корсет само с упражнения да се изправя и колко време трябва да ги правя постоянно?
  Благодаря предварително!

 37. Петя,

  Смисълът на корсета е да крепи пояса когато мускулите са много слаби. При наличие на добър комплекс от упражнения – корсетът се обезсмисля.
  Единствено упражненията може да подобрят положението.
  Какъв прогрес имаш от тренировките за последните полугодия?

 38. Аз бях спряла да изпълнявам комплекса от упражнения през последната година, защото нямах волята да ги правя. През първата година градусите са били по-малко от 10, а сега са драстично увеличени. Иначе упражненията ми помогнаха да стоя изправена, в правилната стойка, но все пак има още много какво да се желае.

 39. Петя,

  Важно е упражненията да спрат влошаването на изкривяването и дори да намалят градусите. Захвани се с това, защото то е най-важно за теб сега, защото няма да е възможно след 5 години. Винаги може да учиш и да се забавляваш, за това е целия живот.

 40. Здравейте, на 18 години съм. На скоро ми откриха сколиоза и ми казаха, че няма лечение, остава си така до живот. Искам да попитам дали това е вярно, че няма лечение и при какъв специалист трябва да отида,nза да ми кажат колко сериозно е изкривяването. И ако може да ми кажете дали може да се усложни. Благодаря предварително.

 41. Петър,

  Под “лечения няма” са имали предвид, че на около 18 годишна възраст приключва растежът и с това изчезва и възможността за корекции по костната система.
  За усложняване има малка вероятност, особено ако тялото се поддържа в адекватна кондиция.
  Иди на ортопед за диагноза.

 42. Имам установена незначителна сколиоза, на 17 години съм и искам да попитам имам ли шанс да се възстановя при кинезитерапевт?

 43. Владимир,

  Възстановяването може да стене с правилен тренировъчен комплекс под наблюдението на опитен треньор. Кинезитерапията обикновено се занимава с временно третиране на проблемите, без да променя и отстранява влияещите ги фактори.

 44. Преди около 2 години ми откриха сколиоза III степен и започнах курс по ЛФК в ДКЦ ХХ. След около 2-3 месеца ми казаха, че могат да я счетат за II степен (или поне така си мисля, не помня коя степен каква беше). Оттогава, с изключение на пролетно време (здравословни проблеми), тренирам поне 3 пъти седмично с фокус върху упражненията, които научих от курса ЛФК. Ходя и веднъж месечно на кинезитерапевт да ме намества. Подобрение обаче няма, даже понякога си мисля, че се влошавам. Вече съм на 19 години и знам, че нямам много време да повлияя на изкривяването. Към кого да се обърна да ми изготви лична програма, и това може ли да бъде под наблюдение само през август месец (останалото време без надзор), защото уча в чужбина и само тогава съм си в България?

  П.С. Снимка нямам, градуси не знам. Информацията, която ми казаха (и е очевадна), е, че дясната ми страна е много по-развита в областта на гръдния кош.

 45. Здравейте, имам няколко въпроса относно сколиозата и бих се радвала, ако мога да се свържа лично с Вас чрез e-mail.

 46. Здравей, Милко! Аз съм на 19 години. Имам сколиоза от 8 години… Изкривяването беше 46 процента ( до колко си спомням) Преди 5 години ми направиха операция и намалиха изкривяването с 15 процента… В момента в себе си имам две пластинки… Занимавах се с упражнения и плуване, но от две години не съм се упражнявала, защото упражненията които ми бяха дали са вече много стари и когато ги изпълнявам се появява ужасна болка в гърба. Моят въпрос е… Дали мога да се занимавам активно с актьорко майсторсво и с не леки физически натоварвания. Питах лекарите, които ме лекуваха… какво е състоянието ми (преди една година) и те набързо ми заявиха че съм добре и няма нужда от притеснения. Страх ме е от това да не се нараня чрез пластинките, които ми поставиха при операцията. Ако направя нова операция за премахването им и се заема с усилени упражнение с вас или друг треньор нещата дали ще се подобрят… И дали изобщо е възможно да премахна пластинките? Това с което се занимавам е важно за мен и не искам да се отказвам от театъра, но нещата там са наистина рисковани за мен. Благодаря предварително! 🙂

 47. Петя,

  19 години е възраст, на която растежът е приключил. Трябва да направим консултация на живо, за да може да се коментира каквото и да било като състояние, упражнения, перспективи.

 48. Здравейте!
  Аз съм от Благоевград – градът на лекарите, за които пациентът е клиент! От близо година и половина съм с ужасни болки в гърба. Личният ми лекар ме прати на невролог. Там ми казаха, че имам изкривяване (само това, не знам какви са градусите, на каква страна е и какъв тип е). Изписаха ми обезболяващи и ми препоръчаха да си сменя работата, която харесвам. Два месеца по-късно, болките се завърнаха. Боли ме в областта на рамената, а понякога и левият крак. За него преди 4 год. ходих на лекар. Личният лекар ме прати на снимка и ми каза, че имам прищипан и възпален нерв. Последва кратко лечение и сега при повече ходене или пък при повече седене ме боли. След толкова време сега се сетих да се разровя в интернет. Разбрах, че при каквото и да е изкривяване, трябва да правя упражнения, но въпросът ми е: мога ли да ходя на народни танци? Просто, това е “спортът”, които мога евентуално да практикувам.
  Благодаря ви предварително!

 49. Диана,

  Нужно е укрепване на мускулатурата на пояса. Също така да се работи асиметрично по-проблема с изкривяването.
  Народните танци може да доведат до обостряне и болка от вертикалното усилие в опорно-двигателния апарат от подскачанията.

 50. Здравейте,
  аз съм на 24 години и ми откриха лека форма на сколиоза, поне така се изразиха невроложката и личния ми лекар. Искам да попитам, дали тае бото е противопоказно, след като премина курса на медикаментозно лечение за болката в гърба и коляното и съответната физиотерапия,която ще ми дадат?

 51. Йовис,

  Всякакви по-продължителни подскачания са противопоказни. Важно е да въведеш рехабилитационна гимнастика във физическата си активност.

 52. Здравейте!
  Преди няколко месеца забелязах, че когато съм легнала, ребрата ми от ляво са по-повдигнати от тези в дясно. Също така, дясното ми рамо е по-ниско от лявото, а кръстът ми от дясно е с много по-малка извивка от лявата страна. На 23 години съм и до сега не съм ходила на лекар за това. Не знам нито каква степен е изкривяването (каквото явно има), нито колко градуса е.
  Въпросът ми е, при така изразена форма на сколиоза и на тези години, може ли да се повлияе изобщо с упражнения или лечението е само операция? Също така ще съм Ви благодарна, ако можете да ми кажете в каква посока е извит гръбнака ми и кои мускули съответно са по-развити?
  Благодаря предварително 🙂

 53. Вероника,

  Въпреки обширното ти описание, необходимо е да се направи преглед на живо, за да може да се изкаже мнение, което да е обективно. Ако се установи сколиоза, то повлияването ѝ на твоята възраст ще е от няколко градуса, и по-важното е, че ще се укрепи мускулния корсет и ще се предотврати патология в прешлените и пространствата между тях.

 54. Здравейте, дъщеря ми е на 13 наваршени години. Месец ноември 2011 откриха, че има сколиоза 38 градуса. Изкривяването е в дясната страна на таза и скъсяване на левия крак с 2 см. От Хасково сме, изпратиха ни в Горна баня, в клиниката казаха веднага корсет, изработиха ни въпросния корсет и стелки и сега по 22 часа е с тях. Започнахме и гимнастика една седмица показа рехабилитаторката упражненията и сега в къщи ги прави сама. Моля за вашето мнение за корсета и трябва ли да започнем и плуване. Може ли да ни дадете упражнения, които са добри за сколиоза, защото тези ми се виждат общи и не ми вдахват доверие. Предварително благодаря.

 55. Ваня,

  Корсетът води до атрофия на естествения мускулен корсет, което е пагубно за рехабилитацията. Дистанционно е несериозно да се дават консултации по толкова сериозни проблеми. Отделете време и ни посетете.

 56. Здравейте! На 23 години съм и имам сколиоза 37 градуса от десет години. Носих корсет 5 години и градусите намаляха сравнително, но след известно време се възвърнаха както в началото. Правя гимнастика по два пъти на ден, но 2 часа след като приключа съм скована отново. Надявам се, че можете да ми помогнете!

 57. Марина,

  Може да направим ревизия на гимнастиката ти и да я подобрим значително. Това със сигурност ще доведе до по-добро укрепване на мускулния ти корсет. Възможно е и подобрение в градусите.

 58. Здравейте! Имам сколиоза със 17 градуса изкривяване. От няколко месеца изпитвам силна постоянна болка в гърба , локализирана на едно място. Правя лечебна гимнастика от 1 месец, но не чувства подобрение. Моля дайте ми някакъв съвет, как да се справя с болката?

 59. Полина,

  Ела в SPIDER SPORT и се научи да изпълняваш правилен и подходящ за теб, асиметричен комплекс от упражнения. Сколиозата е патология, при която даването на дистанционен съвет е опасно, затова си го спестявам. Не губи време и дайствай.

 60. Здравейте Милко,
  имам син на 18 г. с 30 градуса гръбначно изкривяване. Може ли да му изготвите програма за намаляване на градусите? Има ли шанс да се намалят градусите и може ли да посещава фитнес? Има големи болки в кръста и гръбнака – ще му спрат ли от упражненията? Много съм притеснена и ви благодаря предварително. Как да се свържем с вас?

 61. На тази възраст е късно за значими резултати в изкривяването. Положителният резултат ще намали или премахне болките.
  За връзка използвайте телефон 0876100041

 62. Здравейте,
  аз съм от Враца на 24 години, спортувам много активно от малък, като примесвам и с тежка физическа работа. Последните 5 г. се застоявам прекалено много часове пред компютъра. Получих травма в дясната китка и последните 1-2 години гледам тежките неща да ги вдигам все с лявата ръка. Така до миналото лято когато имах двудневна криза в кръста. Този месец излезе ядрено магнитният резонанс:
  Ляво-конвексна сколиоза. Изгладена физиологична лордоза. Неизразена катова остеофитоза. Интервертебралният диск на ниво Л4-Л5 е подчертано хипоинтенсен /дехидратиран/ в Т2 време на измерване и с редуцирана височина като на фона на тотална дискова протрузия се изобразява медианен към леко двустранно парамедианен дисков пролапс с умерена стеноза на спиралният канал и компресия на предното текално пространство. Контури сигнален интезитет и напречен размер на миелона в норма.

  Невролога ми изписа хапчета за болка, каза да си купя Ломбостад и да прекратя всякакъв вид спорт и гимнастика. В същност, болката не ме притеснява толкова и се радвам на здрави мускули, а по-скоро въпроса:
  Обратим ли е този процес и какви са мерките, които трябва да предприема в средно и дългосрочен план?

 63. Венко,

  Подобно състояние трябва да се оцени на живо с помощта на функционална оценка и с наличните фото материали. По принцип, активната терапия е единственият път за решаване или поне подобряване на заболявания.

 64. Здравейте!
  Имам S-образно изкривяване, имам операция с метални импланти от двете страни на гръбнака, направена през 2000 г. Мога ли да ходя да вдигам тежести (бодибилдинг) и до колко е редно или не. Всъщност аз ходя, но искам да разбера дали не правя грешка.
  Благодаря предварително!

 65. Стан,

  Важно е специално внимание, ти вероятно знаеш – най-вече пояса да се тренира с планкове и минимално прививане. При нас в SPIDER SPORT имаме и хора трениращи с подобни импланти.

 66. Здравейте!
  Карането на колело може ли да навреди при съществуваща сколиоза ?

 67. Елена,

  Карай колело спокойно. Отделно, важно е да третираш сколиозата ти с асиметрични упражнения за нея.

 68. Здравейте! Резултат от образно-диагностично изследване: Установява се сколиоза на лумбалния дял на гръбнака с основа л4-л5 и ляв конвекситет. Аз съм на 12г. и от 7 години тренирам художествена гимнастика. Мога ли да спортувам? Благодаря!

 69. Теди,

  Трябва да започнеш терапия на сколиозата.
  Явно досегашните ти спорт и хранене ти вредят.

 70. Здравейте! Искам да попитам дали може да се предизвика сколиоза с физическа сила (извиване, удар) върху гръбначния стълб.
  Ще съм много благодарна, ако отговорите на моя въпрос.

 71. Ивайла,

  Сколиоза от извиване/удар ми звучи малко вероятно.
  ИИ все пак, въпросът е подходящ за травматолог.

 72. Здравейте! Имам следният въпрос: имам хиперлордоза, която ми пречи на правилната походка. Като последствие получавам болки в ставите, а напоследък, след малко по-дълго ходене, получих пириформ синдром. Дали може да се въздейства с упражнения върху изправяне на стойката или походката, за да се облекчат ставите. Не съм първа младост, имам съответните изследвания и бих искала да получа съвет от вас, тъй като докторите препоръчват по-малко движение, което ми се струва неправилно. Поздрави!

 73. Здравейте, аз съм на 22 години, имам сколиоза, мисля че вече успях да си причиня и по-големи усложнения от сорта на дискова херния при плешките, поне според последния терапевт. На 16 ми сложиха импланти и се пооправих, след това обаче ги махнах преди две години и сега пак се влоших. Въпросът ми е приемате ли нови пациенти и ако да трябва ли да нося нещо друго освен рентгенова снимка за първата консултация?

 74. Марина,

  Да, мускулните дисбаланси се повлияват значително при въвеждане на правилен изправителен комплекс и особено при отделяне на внимание в ежедневието. Обади се на 0876100041 и си запиши час за рехабилитационна консултация.

 75. Здравейте,
  Имам лека форма на сколиоза и същевременно лека форма на кифоза. Искам да попитам има ли възможност за корекция на стойката и за подобряване визуалното състояние на стойката? Аз съм на 30 години от Варна. Може ли да ме насочите с кого да се консултирам? Ако има защо и се наложи ще дойда до София.

 76. Ицо,

  Нямам представа къде може да ти се обърне пълноценно внимание.
  Най-добре намери път към София и ела за една тренировка-консултация в SPIDER SPORT. Ще ти се запишат всичките упражнения подходящи за теб, ще ги правиш във Варна и след време ще минеш пак за прогресиране на натоварването и допълнителни корекции.

 77. Здравей, Милко. Аз съм момиче на 14 години. Преди около 6 месеца ми откриха сколиоза на прешлени T11 и T12, но не ми казаха градусите. Мога ли да си измеря сама изкривяването? Дадоха ми упражнения за изпълняване, но въпросът ми е колко пъти в седмицата е добре да ги правя? И другият ми въпрос е дали тренирането на хип-хоп пречи на лечението и влошава нещата?

 78. Здравейте! На 22 години съм и днес след предглед при невролог установиха, че имам лявоконвексна сколиоза с конкавитет на L3. Казаха ми да започна да плувам, но аз отказах и ми предписаха колан за изправяне на стойката и да започна да се занимавам с пилатес. Може ли да съчетавам пилатес с фитнес тренировки?

 79. Здравейте!
  Аз съм на 14 години от Варна. От почти година разбрах, че имам S-образна сколиоза с извивка в областта на поясните прешлени от 20 градуса и компенсираща извивка от 16 градуса. Правя изправителна гимнастика, ходя и на плуване. Преди няколко месеца отидох за рентгенова снимка профилактично (понеже ми казаха на всеки 6 месеца да идвам за снимка да се следи състоянието ми). Подобрение нямаше, но ортопедът ми каза, че е малко вероятно да се подобря, но най-важното е да се задържи степента на сколиозата поне на това ниво и ми разреши да започна отново лека-полека лостовете понеже преди да науча за изкривяването ходех честичко, но впоследствие ги спрях. Искам да попитам дали е възможно набиранията и кофичките на лостовете, в комбинация с гимнастиката и плуването да ми помогнат за подобрение на изкривяването? Ортопедът ми забрани фитнеса, но искам да се допитам и до вас дали примерно, ако започна фитнес, дали ще даде благоприятен ефект върху сколиозата?
  Благодаря предварително!

 80. Ако имаш снимка можеш да измериш градусите – определяш кои прешлени участват в дъгата на изкривяването и определяш ъгъла между тях.
  Тренировки за рехабилитация са ок 3-4 пъти седмично.
  Всяко подскачане означава стрес по вертикала върху гръбначния стълб и крие някаква опасност.

 81. Мария,

  Профилактиката на всяка патология изисква конкретна, професионална консултация. Общо казано, системата Пилатес е по-подходяща от това, което се разбира под масов фитнес.

 82. Красимир,

  Лостовете изискват високо-интензивна мускулна работа, което може да задълбочи сколиозата. В други случаи може да я подобри. Това е като изправянето на капла на колело, ако започне да се натягат всички спици еднакво. Проблемът е, че сколиозата представлява мускулен дисбаланс, асиметричност. Затова е разумно сколиозата да се третира с асиметричен комплекс от упражнения. Както и каплата на колелото се натяга и отпуска асиметрични в зависимост от конкретното изкривяване.
  Намери време и ела до София за консултация в SPIDER SPORT, на която ще ти се даде комплекс от упражнения отговарящ на твоя конкретен S.

 83. Здравейте,
  на 16 години съм, преди няколко дни ми откриха сколиоза, не ми казаха градусите, но не е ясно изразена, видно имам леко изкривяване на талията. Пратиха ме в една болница и от там ми казаха на бързо, че ще трябва операция. Въпроса ми е дали в моето състояние ще имат ефект упражненията?

 84. Светослава,

  При всяко изкривяване, което е в рамките до 45 градуса има голяма вероятност за намаляването му. Тук е замесено в голяма степен и храненето, особено в ранния пубертет.
  Операцията е нож с две остриета и е крайна мярка. Ако изкривяването е малко, то операция би била абсурден подход.

 85. Здравейте, на 26 г, съм и от 13 годишна ми откриха сколиоза. Оттогава започнах да ходя на рехабилитация, правих различни упражнения, на плуване и какво ли не и се задържа изкривяването даже мисля , че имаше леко подобрение. Но макар да знам ,че вече костите ми са втвърдени искам да знам какви упражнения за мускулатурата мога да правя , защото на мен проблема ми е , че гърба ми е доста слаб , ако лявата ми страна се засили ще има резултат. Но незная какви точно упражнения да прая, не съм от София и няма как да дойда тъй като и работя. НО не съм се отказала от години да си правя постоянно упражнения, защото аз го виждам и ме дразни , особено когато се отпусна. S – образно ми е изкривяването , когато го откриха беше към 30 и няколко градуса, но то е г роната част на дясно, а в кръста на ляво (изкривяването) Стойката ми е изправена, което ми помага доста. Дясната ми плешка е по изхвръкнала, защото гръбнака я избутва явно. Моля ви ако можете да ми дадете някакъв поне лек съвет какви упражнения мога да правя.
  Благодаря предварително!
  ПОздрави!

 86. Благодаря за отговора, но най-вероятно няма да имам възможност да дойда понеже сега съм на училище, тренировки по плуване и прочие. Ако имам възможност ще се постарая да дойда през лятото за консултация и да ми дадете комплекс от асиметрични упражнения, но искам да попитам колко ще струва?Благодаря предварително!

 87. Консултацията включва преглед, изготвяне и демонстрация-тренировка на асиметричния рехабиталиционен комплекс. Също така насоки за подобряване на храненето, което обикновено е в основата на проблема. Всичко това е около 90 минути.

 88. Аз имам около 22 градуса сколиоза и са ми направени общо 4 снимки на гръбната през последната година и половина като последната е зареди белите дробове, а не гръбнака. Направена е в началото на годината. Искам да попитам, ако дойда на преглед при вас със тези снимки, ще трябва ли да ми правите нови рентгенови снимки? Аз нямам болки в кръста и на собствени снимки от фотоапарат и клипове не виждам, поне на просто око, прогрес.

 89. Здравейте,
  Дъщеря ми е на 15 години. Преди 4 години й откриха сколиоза. Опитахме лечение с терапевт в продължение на една година. Упражненията не дадоха резултат. Градусите се влошиха. Една година ходи с корсет. Имаше подобрение. После препоръчаха друг вид корсет, но той не беше удачен. От една година не носи корсет. Няма влошаване на градусите, но бих искала да направя каквото мога за нейното подобряване. Живеем във Варна. Нямам възможност да дойдем за консултация до София. Въпросът ми е, ако изпратя актуални снимки, може ли да се изготви комплекс от упражнения и каква е цената.
  Благодаря предварително.

 90. Иван,

  Давността на снимката е ОК, защото си на над 20 години и сериозни промени няма да има. Това дали е подходяща за измерване на изкривяване – няма как да знам. Най-добре е всички тези въпроси да се разрешат наживо в някое от студията на SPIDER SPORT.

 91. Биляна,

  Работата от разстояние в случай на гръбначни изкривявания е абсолютно противопоказна. Тук се изисква изключително голяма прецизност и навременна оценка на състоянието с цел обновяване на комплекса упражнения и натоварването. Също така и изпълнението. Ние в SPIDER SPORT поемаме отговорност единствено при директна работа.

 92. Здравейте! Аз съм момче на 21 год с наскоро открита лекостепенна сколиоза. Мога ли да се “изправя”? Ако да – как? Ако не мога, на по късен етап от живота ми тя ще прогресира ли? С две думи ще се “изкривя” ли повече с времето или ще си остана така? Благодаря предварително!

 93. Пламен,

  На твоята възраст вече е късно за сериозна промяна в изкривяването и единствено може да бъде леко “маскирано” със силата на правилно развити мускули. При правилно хранене и трениране изкривяването ще замръзне и няма създава проблеми на ставите ти.
  Най-добре ела в SPIDER SPORT за няколко обучителни тренировки.

 94. Здравейте,
  аз съм със сколиоза, която се откри в доста късен стадий и в момента съм на 32 години с над 55 градуса изкривяване. Напоследък взех да изпитвам много силни болки в гърба, което предполагам , че идва от изкривяването. Дали би могло с някаква програма от упражнения да затихнат болките. И какво трябва да нося ако дойда на място за консултация?
  Благодаря предварително!

 95. Мария,

  Да, може да се направи програма от упражнения. Хубаво е, но не е задължително да имаш (актуална) снимка. Обади се на 0876100041, за да уговориш среща. Кажи, че градусът ти е голям.

 96. Здравейте,имам въпрос по темата.Сина ми е със сколиоза 23градуса /лево странна/не е много но той е едва на 8 години.Та въпроса ми е трябва да се тренира тази група мускули на притиснатата страна или паралелно двете страни?В къщи наблягам предимно на висене на лост и набиране и упражнения за целия мускулен корсет и корем.Благодаря ви предварително!

 97. Евгения,

  Сколиозата е асиметричност и трябва да се третира с асиметричен (“НЕпаралелен”) комплекс от движения.

 98. Здравейте!
  Дъщеря ми е на 13 години и наскоро бе диагностицирана със сколиоза .
  Направихме 3 курса физиотерапия придружена с лечебна гимнастика .Но гърбът продължава да я боли. бих искала да ми дадете повече информация какво точно включва консултацията и прегледа и какво трябва да ви донеса като документация освен рентгенова снимка

 99. Дария,

  Консултацията е оглед и физически тест на състоянието на скелетната мускулатура, както и на физическата култура. Носете рентгенова снимка.

 100. Здравейте, синът ми е на 20 години и сега му откриха сколиоза. Не сме били при ортопед и незнаем колко градуса е. Специалист остеопат ни каза, че има разлика в рамената и в таза. За събаление живеем в чужбина и е невъзможно да ви посетим.
  Синът ми тренираше фитнес, но преустанови тренировките от 10 месеца. Остеопатът ни каза, че може да продължи, дори с тежести, но в легнало положение. Какво е вашето мнение?
  Бих искала да знам на тази възраст какво е възможно да се направи, за да не се задълбочава проблема.
  Ако имате рентгенова снимка, можете ли да ни предложите комплекс упражнения или просто да ни посъветвате?
  Благодаря.

 101. Виргиния,

  На тази възраст изкривяването е необратимо. Единствено може да се създаде мускулен баланс с тонус, който да компенсира дисбаланса от сколиозата и да премахне или поне намали физическият дискомфорт.
  От снимка може да се измери градуса на изкривяването и да се прецени какъв комплекс от движения е подходящ.
  Това за тренирането легнал е патетично.

 102. Здравейте, синът ми е на 16 години и има 8 градуса сколиоза, ротация на прешлените и “гърбица” отпред на гръдната кост. Това поправимо ли е и можете ли да му помогнете?

 103. Добър ден! Когато бях на 15 имах боли в кръста и ходих да ми направят снимка и се оказа, че имам много лека сколиоза, сега съм на 18 и ме интересува дали е възможно двигането на тежести във фитнеса да ми навреди ?

 104. Евгени,

  Неправилното трениране с тежести може да навреди на всеки, със или без сколиоза. По отношение на “лека” сколиоза, за мен това е такава под 10 градуса.

 105. Веселина,

  Всяко състояние може да бъде подобрено, да бъде спряно влошаването му, да се премахнат неприятните му симптоми. По-малките деформации може да бъдат заличени напълно.

Leave a Reply