9 градуса подобрение на сколиоза

9 градуса подобрение на Сколиоза в резултат на асиметричен, тренировъчен комплекс и ВМ-НВХ
  • Старт от много голямо изкривяване.
  • Значително подобрение.

Севина е момиче на 15 години, което поради слаба физическа култура, непълноценно хранене и бързо израстване развива прогресивна сколиоза. Споменатите предпоставки са характерни за повечето деца днес и поради това все по-голяма част от тях са застрашени от гръбначно изкривяване. С годините, изкривяването й прогресира значително. Липсва цялостна и целенасочена активна терапия.

Старт от много голямо изкривяване

Започнахме работа с нея когато беше достигнала 45 градуса изкривяване в гръдния и 39 градуса в поясния дял на гръбначния стълб. Имаше изразен мускулен дисбаланс между дясната и лява половина на тялото, както и между предната и задна верига на бедрата. Друг основателен проблем бе наднорменото количество мазнини, което се равняваше на 20% от теглото й.

След като направихме функционална оценка на състоянието, изготвихме персонална програма с асиметрични упражнения, които да работят за уравновесяването на мускулния дисбаланс. В тренировките се включва и стречинг за някои скъсени мускулни групи.

Значително подобрение

След около 6 месеца работа, състоянието се подобри значително, изкривяването се намали с 9 градуса в поясния дял и вече е 30 градуса. Има значително подобрение при скъсените мускули, увеличи се физическата издръжливост и сила. Севи свали 4% мазнини благодарение на наложения хранителен режим ВМ-НВХ.

2 thoughts on “9 градуса подобрение на сколиоза

  1. Здравейте, дъщеря ми (14 г) е със сколиоза 32 градуса в торакалната област и 40 градуса в лумбалната област. Тъй като не сме от София и не може редовно да посещаваме салона, възможно ли е да се разработи комплекс упражнения за изпълнение в домашна обстановка?

  2. Катя,

    Да, когато родителите съзнателно съдействат и изработената от нас програма се прилага точно, то правилните резултати ще са налице.

Leave a Reply