Възстановяване след тежка автомобилна катастрофа

Навигаторът Янаки Янакиев и рехабилитаторът Даниел Атанасов
  • Свирепа катастрофа на рали в Румъния.
  • Жестоко счупени двете подбедрици и едното бедро.
  • Четири тежки операции на краката.
  • Своевременна и прецизна рехабилитация от кинезитерапевт на SPIDER SPORT.
  • Първо изправяне на крака.
  • Противооточен масаж на краката с повишено внимание поради антикоагулация.
  • Първи стъпки и ходене с патерици.
  • Пълноценно хранене и суплементация за бързо възстановяване на костите и тъканите на 50 години.

Янаки Янакиев е един от най-успешните български рали навигатори. Шесткратен шампион на България, петкратен шампион на Балканска Купа по рали спорт.

Постигнал е най-големите си успехи като навигатор на Димитър Илиев, с когото печелят два пъти най-престижното автомобилно състезание в страната ни – Рали България.

В тази статия ще разберете и за огромната вътрешна сила и дух на Янаки, вложени в преодоляването на изключително сериозни травми.

Свирепа катастрофа на рали в Румъния

По време на румънското рали Брашов, на 26 Март 2021 Янаки е навигатор в екип с пилота Никола Мишев. На една от отсечките, пилотираният от тях автомобил Peugeot 208 R2 се удря в бетонна стена с висока скорост от страната на Янаки.

Състезателният автомобил на Янаки Янакиев след тежката катастрофа

Жестоко счупени двете подбедрици и едното бедро

Янаки получава счупвания на всички малки и големи пищяли на подбедриците на двата крака. С фрактура е и бедрената кост на десния му крак.

Счупванията на всички пищяли и на едната бедрена кост на навигатора Янаки Янакиев

Четири тежки операции на краката

След катастрофата, Янаки е откаран с медицински хеликоптер до окръжната болница в Търгу Муреш, където е опериран два пъти. Там той прекарва 2 седмици, докато състоянието му позволи транспортиране в България. След като е изписан на 7 Април, се завръща в София и след преглед, направен от д-р Александър Илиев в софийската болница Св. Анна, се разбира, че е нужна трета операция. На 16 Април двете подбедрици на Янаки са оперирани отново, а на 23 Април е направена четвърта операция на дясното му бедро.

Краката на Янаки Янакиев след 3 операции

Своевременна и прецизна рехабилитация от кинезитерапевт на SPIDER SPORT

След катастрофата с нас в SPIDER SPORT се свърза Димитър Илиев с молба да помогнем на Янаки. На 30 Април, 7 дни след последната операция, Янаки и аз се срещнахме и започнахме да работим заедно за неговата рехабилитация. Поради тежкото му състояние се наложи аз да го посещавам в дома му. Стартирахме с упражнения в леглото – пасивни движения в глезенна и колянна стави, за да се подобри обема на движение, загубен през седмиците на обездвижване.

За обем в колянната става използвахме и апарат за пасивно раздвижване Артромот. За 4 седмици обемът на движение в дясното коляно се увеличи от едва 20° в болницата до 115°. Също така впечатляващ бе резултатът и в лявото коляно, където започнахме от 60° и само за 1 седмица и постигнахме също 115°.

Първо изправяне на крака

На 3 Май решихме, че е време за Янаки да се изправи на крака, държейки проходилка. За радост той успя да стъпи на крака и да запази равновесие. След близо 2 месеца легнал, за Янаки това беше голям момент. Вече се изправяше на проходилка до леглото, като стъпва само с левия крак, на който сложихме ботуш – ортеза за подбедрица Rebound Air Walker.

Ботушът служи за стабилизация на подбедрицата, за да може Янаки да се изправи и да стъпи до леглото.

Ортеза за подбедрица Rebound Air Walker

Противооточен масаж на краката с повишено внимание поради антикоагулация

Янаки приемаше антикоагулант Фраксипарин, за да се предотврати съсирек и тромбоза, вследствие на многото операции на долните крайници. Поради това, противооточните масажи трябваше да са леки и само на ходилото и глезена, за да се избегне разнасяне на съсирек в кръвоносната система. Утежняващ фактор бе и дългото залежаване и пълната липса на движение.

Първи стъпки и ходене с патерици

На 1 Юни, един месец от съвместната ни работа, на Янаки бе извършен контролен преглед от лекуващият го хирург и бе дадено разрешение да ходи с проходилка.

Само една седмица по-късно и след работата ни по засилване на мускулатурата на горните крайници и корема, Янаки започна да ходи с патерици.

Янаки Янакиев се изкачва по-стълби под наблюдението на Даниел Атанасов

Янаки изпревари очакваното време за прохождане с десния крак с половин месец. Дистанцията ходене с патерици, която прилагахме се увеличаваше всеки ден.

Тренирахме изкачване и слизане по стълби, ходене с патерици по неравен терен.

От началото на юли 2021, Янаки вече можеше да ходи 4-5 км на ден и отново да шофира автомобил.

На 13 Юли Янаки отиде на контролен преглед и по препоръка на доктора вече ходи без ботуш.

Пълноценно хранене и суплементация за бързо възстановяване на костите и тъканите на 50 години

Янаки е на 50 години, която възраст изисква още по-сериозно внимание към хранителните вещества, подхранващи възстановителните процеси на костите и другите засегнати тъкани. Той получи съвети от SPIDER SPORT на тема пълноценно хранене ВМ-НВХ и суплементация с калций, колаген и хиалурон. Успоредно с това хидратация с подходящ разтвор на вода, сол и лимон.

Целият пакет съвети помогна за изключително бързото му възстановяване и ще е полезен за поддържане здравето му десетилетия напред.

Leave a Reply