6 градуса подобрени за 1 месец при Сколиоза

Подобрение на сколиоза при Даяна

Ангел СтояновДаяна е поредното дете с гръбначно изкривяване потърсило помощ от нас. Преди да ни открие е пробвала различни гимнастики, стигнала е чак до Русия, където опитала и дихателна гимнастика, но това довело до съвсем малък резултат.

Въвеждане на асиметричен комплекс упражнения

Когато започнахме работа се виждаше, че Даяна има сравнително добра мускулна сила, придобита от предишните и занимания, с изключение на ключовите за изкривяването ѝ мускули. Единственият път към подобрение на сколиозата са асиметричните упражнения. Още месец след началото, тя бързо напредна и вече имаше постигнати резултати: сколиозата ѝ намаля със 7 градуса от 23° до 16°. Даяна е още по-мотивирана и заедно продължаваме да се борим със изкривяването.

10 thoughts on “6 градуса подобрени за 1 месец при Сколиоза

 1. Здравейте,
  за терапия на гръбначното изкривяване се обадете в SPIDER SPORT gsm 0876100041

 2. Здравейте!
  Страхотни постижения! Стажант лекар съм, с голяма любов към ортопедията.
  Резултатите Ви са забележителни!
  Respekt

 3. Здравейте,
  На 13 годишна възраст съвсем случайно ми откриха гръбначно изкривяване, веднага ме заведоха в Горна Баня, снимки, измерваха градусите, казаха ми, че е 3-та степен. От тогава започнах да правя упражнения, ходих на физиотерапия, слагаха ми някакви възглавнички на мускулите на гърба с ток, ходих на плуване и може би заради постоянните упражнения и изправената ми стойка, мисля че се задържа, а може и да има леко подобрение дори. Сега съм на 26 години, пак правя от време на време упражнения, когато имам възможност, чувствам се по-добре когато правя, понякога усещам леко напрежение в гърба и кръста, когато стоя по-дълго седнала или права.

  Искам да знам има ли възможност все още да се подобри, ако правя правилните упражнения, тъй като лявата ми страна е по-слаба и гледам да наблягам на нея. Гърбът ми по принцип е много слаб, има ли възможност да позаякне малко с упражнения. А и съм на тази възраст, в която се замислям за бременност, затова дали ще мога да износя плода. Благодаря ви предварително!

 4. Илиана,
  винаги е по-добре да се прави правилен и пълноценен комплекс упражнения, които да премахнат товара върху патологичните прешлени. Бременността води до омекване/отпускане на мускули и сухожилия, допълнителен товар и изкривяване центъра на тежестта. Затова правилното трениране е още по-важно и належащо.

 5. Аз съм на 13 г и имам сколиоза с извивка надясно 23 градуса и ми е забранено физичесското но проблема е че играя бадминтон и го обожавам даже се класирахме за някакво състезание през декември и се чудя дали ще мога да го практикувам ще умра от мъка ако не мога
  Мерси

 6. Ани,
  ако се грижиш за мускулите си и се храниш правилно може да намалиш значително изкривяването си и да практикуваш любимия си спорт. Точно на това учим клиентите си.

 7. Здравейте!

  Изключително много съм обезпокоена, защото племенничката ми, на 14 г, има много тежка форма на сколиоза, някъде към 73 градуса. Препоръчват й на всяка цена операция. Освен това на последната снимка било се оказало, че някакъв прешлен бил тръгнал да се издава навън от редицата на останалите прешлени, при което имало опасност да се получи затискане на нерв и последваща парализа. Момичето носи корсет и засега е спряло всякакви изправителни упражнения, освен някакви особени дихателни, които се правели в заето особено положение на тялото. Иначе ходи на балет и само за танците си мисли. И последно – тя е изключително слаба и висока. Крайно сме обезпокоени с родителите му. Много се страхуваме от операция, но и от това внезапно да не се получи парализа, ако не бъде направена. Казали са били докторите, че нямало шанс за подобрение чрез упражнения, най-много за задържане на сегашното положение, но може ли такава висока степен на сколиоза да не доведе до някакви по-сериозни последствия за организма? Вие какво мислите – има ли това дете друг шанс, освен операция? И последно -те не живеят в София.

 8. Севда,
  ако градусът е в този порядък, то изправителните упражнения са 95% безсилни.
  Според мен е твърде късно за изправителна гимнастика, още повече щом е достигната много опасна патология на прешлените.

 9. Здравейте, преди няколко дни ми казаха, че имам сколиоза( около 20°). На 17 съм, след месец правя 18, и искам да Ви попитам горе-долу колко градусово изправяне мога да очаквам и има ли някаква възможност да се върна до 0°?

 10. Петко,
  след 16 годишна възраст обратът при сколиозата е много труден, а след 19 невъзможен.
  Тоест, по-малко от 25% подобрение или 5° в твоя случай.

Leave a Reply