Значително подобрение на много тежка сколиоза за 6 месеца

Ангел Стоян и Миглена след сериозно подобрение на сколиозата ѝ
 • Лична отговорност при намирането на решение.
 • Правилната работи винаги дава значими резултати.

Миглена е на 14 години и е с много сериозно гръбначно изкривяване. През последните години, родителите ѝ отчаяно търсят начини за подобряване на състоянието ѝ. Ходят по лекари, които единствено препоръчват операция, но оперативното лечение е много рисковано и с вграждането на метални импланти инвалидизира за цял живот.

Лична отговорност при намирането на решение

Чрез търсене в интернет, майката на Миглена попада на сайта на SPIDER SPORT. Уговори среща с нас в един съботен ден, единственият възможен за семейството ѝ, защото трябва да пътуват от Ловеч до София. При първоначалния преглед стана ясно, че проблемът е сериозен и трябва веднага да се вземат мерки. Измерването, което направихме върху предоставената ни рентгенова снимка показа 68 градуса изкривяване в гръдната област и 44 градуса в лумбалната сколиоза.

сколиоза подобрена с 15 градуса за 6 месеца

Започнахме с асиметрични упражнения за коригиране на сколиозата. В началото се наблюдаваше мускулна слабост в целия организъм, затова включихме и общо-развиващи движения. Миглена полагаше усилия и в къщи, затова бързо напредваше. Постепенно увеличи силата си и това ни даде възможност да увеличим броя на упражненията, както и тяхната сложност. Видимо се подобри стойката и визуалния статус на изкривяването.

Правилната работи винаги дава значими резултати

След 6 месеца трениране направихме контролна рентгенова снимка и от нея стана ясно, че подобрението е 15 градуса в гръдната област и 13 градуса в поясната. Виждайки резултат от усилията Миглена продължава да тренира с още по-голям ентусиазъм.

Ангел Стоянов и Миглена

11 thoughts on “Значително подобрение на много тежка сколиоза за 6 месеца

 1. Милко супер! Сериозно подобрение! Мислиш ли, че ще може да се изправи напълно? За 6 месеца е голямо постижението!

  Подобно изкривяване по наследство ли е?

 2. Тодор,

  Добрата новина е, че детето има още 2-3 години за въздействие преди окончателно израстване и фиксиране на костната система. Идеалният вариант ще е да успеем да вкараме изкривяването в рамките на 10 градуса.

  Гръбначните изкривявания са причинени от слаба храна плюс слаб мускулен корсет на пояса и гръдния кош. В комбинация с неправилни стойки в ежедневието и липсва правилен спорт за коректор.

 3. Браво за успешната работа! Аз за съжаление също имам изкривяване, но съм на 27 години, вероятно е късно за въздействие?

 4. Попов,

  След 20 годишна възраст, сколиозата може да се подобри в рамките на 2-3 градуса. По-важното е да се заздрави правилно мускулатурата, която да пази гръбначният стълб, който е поставен в неестествено положение и е застрашен от увреждане на междупрешленните тъкани.

 5. Поздравления, добра работа!

 6. Милко здравей,
  И аз имам сколиоза, но едва сега стана ясно след ЯМР. И след постоянни болки в гърба, ребрата, кръста и тазобедрената става. А съм и на 48 год. Много съм пълна, особено в корема. От Бургас съм и няма как да дойда в твоя център. Но много бих желала да ме посъветваш как да подобря качеството на живота си. Сега съм като в омагьосан кръг….
  А ти няма ли да идваш насам, поне по веднъж на месец??

 7. Даниела,

  започни да се храниш ВМ-НВХ, това ще ти помогне да намалиш излишните, складирани мазнини в тялото си. Ще ти даде повече енергия и свежест.
  Относно рехабилитацията, няма как дистанционно да дам оценка и препоръки.

 8. Здравейте!
  И аз имам сколиоза, открихме я в пубертета, ходихме в Горна Баня, носех корсет. Имах подобрение от 23 на 19 градуса. Казаха ми да спра да го нося, защото спира растежа и че няма да се влошава повече. Сега съм на 27 и имам син на 5 г. При раждането ми казаха, че няма да има проблеми. Дали си втълпявам, но като че ли рамото ми малко повече се наклони или тялото ми някак си е заело позицията да ми е по-удобно. Да не би да е дало отражение при раждането, макар че казаха, че няма. Дали наистина с течение на годините няма да се влошава? А за второ дете?

 9. Тихомира,
  трябва да провериш дали има тенденция на изкривяване с рентгенови снимки веднъж годишно.
  Бременността омекотява връзки и сухожилия и може да има отношение и към гръбначните изкривявания, нямам опит с това.

 10. Милко, здравей, в кой град се намираш? Дъщеря ми е на 14 години и има доста видимо гръбначно изкривяване. Правим упражнения от типа Норбеков, но ми се иска и нещо повече да правим с някой, който има опит.
  Поздрави,
  Мария Х

Leave a Reply