Здрав сън за изразени плочки

Милко Георгиев показва своите плочки

Дебелината на кожната гънка на корема около пъпа е тясно свързана с повишени нива на стресовия хормон кортизол. Ако спите недостатъчно, околопоясните мазнини остават високи дори да успеете да свалите общия процент мазнини на тялото си.

Кортизолът фугира плочките

Кортизолът е катаболен хормон, който регулира нивото на кръвна захар и готовността на имунната система за реакция при физически и емоционален стрес. Повишеният кортизол дава команда на тялото да се зареди с бързо реактивна енергия за стресови ситуации – разгражда протеин и го превръща в глюкоза. Така се дава приоритет на горенето на въглехидрати, а телесните ни мазнините остават заключени и неизползвани.

Нивата на кортизол са най-високи сутрин към 08:00,  естествено се понижават вечер при заспиване и са най-ниски около 04:00 сутринта, за да може организмът да се възстанови в покой. Коремната област има висока концентрация на рецептори на кортизол и е най-повлияна от хронично завишени нива на хормона, особено през нощта. Затова ключът към изчистен и здрав корем е достатъчно и качествен сън.

Сънят – критичен ресурс

Сънят е есенциален за възстановяването и растежът на тялото. Важно е да имаме минимум 49 часа сън на седмица и най-добре по 8 часа на нощ. При недостиг на съм може да се допълва с дрямки през деня.

Един пълен цикъл на съня трае 1.5 часа и е препоръчително да се събуждаме в края на му. Затова използвайте софтуерни приложения, часовници и аларми, които следят съня ви и биха могли да ви събудят в края на поредния цикъл сън.

Leave a Reply