Здраве и дълголетиеЗдравословно хранене

Заблуди и статистика за здравето на народите

Милко ГеоргиевВ обществените представи са залегнали доста митове на тема кои нации са дълголетни и здрави. Това води до импровизации и лавинообразно влошаване в здравословността на храненето. Статистиката на световната здравна организация говори точно обратното на масовите заблуди.

Японците са първенци по смърт от рак на стомаха

За японците се смята, че са дълголетници, че се хранят здравословно. Съветвам ви да избягвате ориза, който представлява 80% захар, ощетява тялото на Цинк и възпалява клетките с фитичната си киселина. Всяко възпаление ражда ракови клетки, а те се хранят със захар.

Статия на BBC за 230’000 липсващи столетници в Япония!

Смърт от рак на стомаха
смърт от рак на стомаха на всеки 100’000 души

Средиземноморската диета убива

От горната графика се вижда, че хората от средиземноморските страни Португалия, Италия и Испания са в челната осмица на умиращите от рак на стомаха. На долната графика се вижда, че Италианците са на второ място по смърт от съвкупните видове рак. Затова е редно да избягвате тестените изделия (пица, паста) и лесно ставащите вредни растителни мазнини (зехтин).

Холандците са първенци по смърт от рак

Кой би допуснал, че холандците, които са напреднала, европейска нация са челници в смъртта от съвкупните видове рак. Добре е да избягваме картофите, които са широко използвани за храна в Холандия.

Смърт от рак

Германците са шампиони по сърдечна недостатъчност

Ето, че техническите лидери на света – немците и японците са водещи и в сърдечната недостатъчност. Испанците са девети. Германия е девета и по смърт от рак на стомаха.

Сърдечна недостатъчност
общ брой случаи, а споменатите страни са след първите 10 по население

Диабетът мори Германия, Испания и Япония

Част от споменатите по горе във връзка с рака нации са сред първенците и в диабета.

Диабетици на инсулин

Диабет от всеки вид
общ брой случаи, а споменатите страни са след първите 10 по население

Българите все още са извън сериозна опасност

Оказва се, че родните медии всяват страх с дезинформация за това колко много болен е българина. По-скоро, у нас има проблем с медицинската помощ и оттам със смъртността и продължителността на живота.

29 thoughts on “Заблуди и статистика за здравето на народите

 1. Тази сутрин бе разбит още един мит, в който вярвах. Тия дни наистина се чудех, защо на изток хората се хранят предимно с ориз и са здрави и младолики (това второто и то ми е втълпено от медиите предполагам). Сега разбрах, че фактите са други.

 2. Стана ми интересно за зехтина, наистина ли е вреден?

 3. Растителната мазнина е най-доброто от растенията. Тя е ненаситена химически и е подходяща за ядене само в сурово състояние. Окислява се лесно и затова е руска рулетка при производството, съхраняването й като попадне в кръвта. Затова е добре да се консумира в умерени количества и никога топлинно обработена.

 4. Под графиките с абсолютни стойности пише “общ брой случаи, а споменатите страни са след първите 10 по население”. Целта е да се покаже, че тези страни имат завишен процент, поне спрямо по-населените от тях. Който може да намери или да отдели време за изчисляване на процентното съотношение – да помага.

  “Sugar” / “захар” обикновено означава захароза/сукроза, лактоза, фруктоза. Често, играта с термините за усвоимите от човешкото тяло въглехидрати се използва за заблуда, че видиш ли, няма толкова много захари/въглехидрати.
  За ориза, от неговите 80% въглехидрати се вади само неусвоимия 1 пункт фибри.

 5. Милко, с цялото ми уважение към теб, но къде са Китай и Индия? Подобна статистика е просто смешно да се прави, особено на фона на днешното общество. Аз съм бил в Сомалия и мога да ти гарантирам, че тя ще е доста по-напред от всички изброени там държави по всичките показатели, а я няма никъде в класацията. Живял съм и в Испания и в Германия и в Холандия. Видял съм с очите си разликата между това как изглеждат хората в тези държави над 40 и как изглеждат в България. И съвсем не сме по-добре.

 6. Аз използвам данни цитирани от Световна Здравна Организация (СЗО). Ако някой може да ми покаже друга статистика, то това е добре дошло.
  Без да подценявам личните наблюдения върху социуми и техни аспекти, подобни изолирани данни са “просто смешни”, ако смея да цитирам, и са достойни, единствено за туристически разкази. Затова освен личния си опит, от работа и живота, винаги търся научни пресечни точки.

 7. На мен пък ми направи впечатление, че Полша, където се ядат много, ама МНОГО картофи, е все на челните места…

 8. Здравей Милко,
  От време на време попадам на твои статии и интервюта и подкрепяните от теб тези са ми доста интересни (макар аз самата да живея и да се храня почти в пълна противоположност на това, което препоръчваш).

  Аз съм сертифициран хипохондрик (а и преди години имах проблеми с теглото), така че с интерес бих пробвала ВМ-НВХ, но за момента няма как да стане, тъй като имам бебче, което кърмя.

  Приложените тук статистики определено са повод за размисъл, но имам два въпроса?
  Първо – каква е средната продължителност на живота в различните страни “лидери”. Това, че някоя държава води по смъртност от определен тип рак, да кажем, не значи, че продължителността на живот е ниска. Конкретно визирам Япония (където живея от няколко години).
  Второ – ти свързваш посочените видове рак с храненето. Има много други фактори, които се смятат за карциногенни – например пушенето (отново имам предвид Япония, където мъжете на средна възраст, които предполагам са и най-честите жертви на рак, пушат, пият, преработват и недоспиват като за световно.) Има ли някаква конкретна причина, поради която даваш приоритет на храненето пред другите фактори в интерпретирането на тези данни?

 9. Даниела, продължителността на живота НЕ променя факта за появата на рак. Също така, когато някой преживее, например 10 години с раково образование и борба за живот, то подобна продължителност на живота е извън сферата на здравословното.
  Карциногенните провокатори раждат ракови образувания, а храната след това определя дали и как те ще живеят. Затова пушенето НЕ гарантира рак, както и обратното. Докато, е научен факт, че захарите хранят рака.
  Относно бебето, ВМ-НВХ е най-правилното хранене за всички, особено при подрастващите.

 10. Здравей отново. Благодаря за отговора.
  Продъжителноста на живот я споменах, защото ти казваш, че дълголетието на японците е мит. “За японците се смята, че са дълголетници, че се хранят здравословно.” Имам предвид, че в крайна сметка тези, които все пак не се разболяват от рак обектинвно погледнато живеят дълго. (Макар и не толкова дълго, колкото се говори www[dot]bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-11258071 )

  Oтносно това, че захарите хранят рака – благодаря, не го знаех. Това обяснява нещата.

  А за бебето, аз имах предвид моята диета. В началото имах проблем с количеството кърма и лекарите ми препоръчаха три неща – възможно най-много сън, минимум 3 литра течности на ден и много бял ориз (или поне хляб.) От опит мога да кажа, че има разлика в обема на кърмата между дните в които ям и тези в които не ям ориз.

 11. Здравейте г-н Георгиев! Гледах няколко предавания и останах силно изненадан от теорията и практиката която проповядвате. Да си призная звучите ми убедително, харесах Ви и почти съм готов да променя храненето си във вашата посока. Искам да Ви задам въпрос: Защо когато напише те наситени мазнини и излизат само статии които ги отричат почти напълно?
  С уважение
  Атанас

 12. Атанас, при търсене на “saturated fat” в Google, сред първите резултати излизат и материали от сорта на “7 Reasons to Eat More Saturated Fat” и “What if bad fat is actually good for you?”, което противоречи на твърдението ви. На всичкото отгоре, Google няма претенции да сортира сайтовете по истина.

 13. Бих искала да кажа на Даниела, че количеството на кърмата зависи от общото количество на храната, а ВМ НВХ дава най-много хранителни вещества на единица калория. Оризът е просто енергия, и не съдържа почти никакъв протеин, да не говорим за витамини и минерали.
  Аз също кърмих и кърмя, и не съм имала проблеми с кърмата, но на която приятелка съм препоръчала да мушне една мазна свинска пържола + две три яйца, в допълнение на това, което вече яде, всички са изненадани от ефекта, защото незнайно защо в днешно време се носи слух, че за да имаш кърма, трябва да ядеш овес, ядки, мляко, и прочие.
  Между другото, магнезият в диетата се отразява драстично на количеството кърма, така че добавка от магнезий или увеличаване на неща от сорта на – зелен лук, пресен чесън, джоджен, копър, магданоз, сминдух и прочие (всички зелени и миришещи неща имат доста магнезий) + УМЕРЕНО ядене на ядки и рибено масло, би трябвало да свършат работа също.

 14. Здравей, Милко! Искам да те попитам дали ще кача килограми, което ми е цел, ако се храня с предложените от теб храни, но не по 3-4 пъти на ден, а по 5-6 пъти и по повечко храна и дали това е добре?

 15. Хранене над 4 пъти на ден води до застъпване на храни в различен стадии на разграждане и оттам намаляване на успеваемостта в тънкото черво и до гниене в дебелото черво.

 16. Милко, здравей! Гледах предавания с теб и ми хареса много. Говориш компетентно, ясно и разбрано. Моля те, препоръчай ми медикамент – колоидни минерали. Благодаря!

 17. С каква цел ще приемаш тези минерали?

 18. 1. Може ли болен от ПОДАГРА да се храни по Вашата система? При това заболяване силно се ограничава белтъчния прием от животински и растителен вид, също силно се ограничават мазнините-особено тия от животински вид?
  2. Дали революционните открития за ролята на холестерола, могат да се приложат и за пикочната киселина и дали нейната вреда не е преувеличена?
  3. Как болният от ПОДАГРА може да контролира белтъчния си прием до 25% от общия калориен порцион, при положение, че продуктите съдържащи мазнини, в същото време съдържат и много белтъчини.
  Това са моите въпроси към Вас.
  Много бих желала да издадете своя книга.
  БЛАГОДАРЯ

 19. Милко, извинявай за закъснението. Имах проблем. Моето заболяване е гонартроза – износени коленни стави. Ще поставя цитат от статията на един американски лекар, относно лечение на моето заболяване:
  If that’s a little messy for you and you don’t want to pay those lawyer fees, you can go into any grocery store and get some Knox gelatin. Women know about Knox gelatin, because it’s good for your fingernails and your hair and your skin. It has the raw materials for chicken cartilage, it has the raw material for your cartilage, cause it is made out of beef cartilage and beef tendon, and if you take two of those little half oz. envelopes a day in your orange juice, and you take it with an oz. per body weight of colloidal minerals, next time I come by here in 3 months, you’re going to run up here on this stage and hug me and kiss me if you’ve got arthritis
  (www.kingmaker.net/DeadDoctorstxt.html#3.%20Arthritis)

  На кратко, това е една препоръка за лекуване със желатин и колоидни минерали. Питам за колоидните минерали, защото в аптеките, когато попитам, ме гледат, като паднала от Марс. Бих желала да зная и твоето мнение относно тази статия и този метод. Благодаря ти.

 20. до Юлия,
  1) Болният от подагра е задължително да се храни ВМ-НВХ. Когато увеличи мазнините като източник на енергия ще обезсмисли нуждата от въглехидрати и ще спре превръщането на протеина в такива. Демек, излишният протеин става на въглехидрат и прекаляването с този процес води увеличаване на вредните субстанции в кръвта и до възпаления.
  ЯЖТЕ МАЗНО И ПИЙТЕ ВОДА!
  2) Пикочната киселина е добре да се контролира, затова ограничавате протеина и увеличавате водата богата на Калций и Магнезий.
  3) Когато животинската храна е в естествен вид, количеството мазнини и протеини е 65/35
  http://lichentrenior.com/vm-nvh-i-estestvenite-jivotinski-hrani/

  Планирам, тази есен да напиша една всеобхватна и компактна книга за здравето.

 21. до Маргарита,
  Започни редовно да консумираш бульони от телешки кости, на които изяждай костния мозък. Яж хрущяла на ребрата, на ставите на бутчетата.
  Суплементацията с колоидни минерали е спорна.

 22. Здрасти скъпи Милко!
  Моля те кажи ми откъде се набавят тези колоидни минерали, защото от прочетената статия на д-р Уолък разбирам, че имам липса на такива или по-точно на мед.
  Мерси!

 23. Джул,
  материалите за минералите на въпросния доктор са лишени от подкрепата на други учени и за момента ги смятам за лишени от смисъл.

 24. Има ли проблем ако човек със синдром на Хашимото премине на вашия хранителен режим и физическо натоварване? Предварително се извинявам,ако въпросът ми не е публикуван в подходящата тема.

 25. Милена,
  всяко разстройство на щитовидната жлеза си има особености, които да се съобразяват при физическо натоварване. Важно е да се прави постепенно и разумно. Относно храненето, ВМ-НВХ отново е най-добрия вариант.

 26. Здравей Милко!
  В началото бях доста скептичен към твоята теория за хранене. Но се замислих за едно противоречие в теорията на традиционните диетолози – Хем казват че “бялата захар е бяла смърт”, а от друга страна съветват да ядем въглехидрати – ориз, картофи… И като ги попитам защо не ги причислявате и тях към захарта – отговора е -Eee ама те са бавни – да де бавни но нали в крайна сметка и те водят до същите ефекти !!!
  Второто голямо, което ми прави силно впечатление е /защото ходя редовно на фитнес и наблюдавам процесите при културистите състезатели/ – Когато са в основен период и трябва да качат маса /при това не само мускулна качват, а и стават и доста мазни/ – яко наблягат на въглехидратите, а когато искат да направят релеф преди състезание – минават на напълно безвъглехидратен режим !!! – ето леко доказателство за твоята теория.
  Третото нещо е, че досега “вегетарианец-дълголетник” не съм срещал, а и тези вегетарианци, които познавам имат доста нисък жизнен тонус!

 27. Георги,
  и трите ти бележки са верни наблюдения и са част от цялата картина на правилното хранене и заблудите около него.

 28. Българинът е извън тази статистика, ама през 2000 г. Хубаво би било да се види към 2012 г. как стоят нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Отговорете на ANTI-SPAM въпроса.

Кои от градовете са на север от Плевен?

 1.    Русе
 2.    Бургас
 3.    Видин
 4.    София