Всъщност тренировките горят малко калории

Дебела жена ходи на бягаща пътечка
 • Целта на тренировката е да научи на умения и да развие тялото.
 • Обратно в час по Физика.
 • Енергийни загуби в човешките мускули.
 • Грешното трениране губи 2 седмици от живота всяка година.

Повечето хора ходят на фитнес, тичат, скачат и карат колело с мисълта, че изгарят калории и топят мазнините си. Всъщност, тренировките горят много малко калории, спрямо очакваното и рекламираното. За да бъде примерът красноречив, ще взема движението клек с щанга и тежест 50 кг. Сами знаете, че това е непосилна тежест за поне половината от популацията на Земята.

Целта на тренировката е да научи на умения и да развие тялото

Целта на тренировката е да ви научи на умения за правилно движение. С усилието и тежестите да покаже на тялото в каква посока да се развива – да строи активно тегло – плътни и здрави мускули и вътрешни органи.

Американският термин work-out буквално говори за безсмислено бъхтене извън нас – да прехвърлим една купчина железа или да търчим, за да се изпотим. Всъщност, правилната кондиционна тренировка ни обогатява с умения и с превъзстановяване на тъканите и на енергията в мускулите за активности. Всичко това става с минимално изразходено време и енергия.

Обратно в час по Физика

От Физиката знаем, че работата е равна на произведението от приложената сила и преместването. При клек движението е по 50 см във всяка посока и следователно от спускането и изправянето имаме общо 1 метър. За да седи неподвижна щангата е нужна сила F равна на силата на гравитацията, действаща върху масата й. Условно, при спускане е нужна сила 90% от F и при издигането 110% от силата F. Следователно за цялото движение силата е средноаритметично и е равна на F.

Work = Force * Displacement
W = F * D

D = 1 m
F = Mass * g = 50 * 9.81 = 490.5 N

W = 490.5 * 1 = 490.5 J
1 J = 0.24 cal

W = 117.72 cal

От изчисленията се вижда, че за 1 повторение на клек със 50 kg е необходима енергия 118 cal. Забележете, че това са само 0.118 kcal от тези на етикетите на храните, с които се борите 😉

Една килокалория е равна на 1000 калории.
1 kcal = 1’000 cal

Поради това, че 1 cal е изключително малка величина, то в живота се работи с kcal, на които хората казват по народному “калории”, но те всъщност са килокалории (хиляди калории).

Всичко дотук се случва извън тялото и сега ще видим какво става вътре в него, за да се изкара навън енергия като механична работа.

Енергийни загуби в човешките мускули

Ефективността на човешките мускули, измерена при гребане и колоездене, е от 18% до 26%. Ефективността се дефинира като съотношението на извършената механичната работа към общите метаболитни разходи, както може да се изчисли от консумацията на кислород. Тази ниска ефективност е резултат от около 40% ефективност на генериране на АТФ от хранителна енергия, загуби при преобразуване на енергия от АТФ в механична работа в мускула и механични загуби в тялото.

~ Уикипедия

(18 + 26) / 2 = 22

Човешкото тяло губи средно 78% от енергията при генерирането на сила в мускулите. Следователно имаме КПД 22% или иначе казано, за да извършим работа за 1 kcal, ни трябва храна 4.5 kcal. Тук лакомите се радват, а гладуващите в нищета страдат.

0.118 / 0.22 = 0.54 kcal

Едно повторение на клек с тежест 50 kg изгаря 0.5 kcal.

За да изгорите един шоколад 500 kcal, ще трябва да направите 1000 повторения клек с тежест 50 kg 🙂

Грешното трениране губи 2 седмици от живота всяка година

Регулирайте калорийния си баланс чрез правилно хранене и оставете хамстерите да тичат с часове на пътечката във фитнеса и да губят времето си.

Три безсмислени тренировки на седмица се равняват на 4 загубени часа за ходене до залата и потене в нея и това са 208 часа на година. Ако активният ден е 16 часа, то на година се губи 13 дни в безсмислена дейност.

3 thoughts on “Всъщност тренировките горят малко калории

 1. Милко е прав, че тежкото натоварване е по силите на малцина. Дори 150 W/h с велосипед си е зор и човек трябва да кара сериозно и често колело, за да го постигне. На мен 17 км за 60 минути реално каране в София – с изкачвания, светофари старт/стоп – ми гори около 400 kcal.

 2. Здравейте,
  става дума за моржуването или потапянето в дупка в леда, освен че кефа е ненормален има сведения, че ледената вода рязко подава газ на метаболизма. Дали това е така?

 3. Айсмен,
  така е, студената вана изисква висок разход на енергия за терморегулация.

Leave a Reply