Трениране с кобилица за брутална сила

Милко Георгиев изпълнява ходещи напади с кобилица над глава. Емилиян Найденов изпълнява военна преса с кобилица.
  • Еволюция във функционалното трениране.
  • Нужда от изключително високо техническо ниво на подготовка.
  • Тренировка с кобилица в реалния свят.

Големите, главни мускули извършват основната работа в едно движение, а по-малките стабилизиращи мускули осигуряват правилната траектория и баланса. Силата и уменията на стабилизиращите мускули и пояса на тялото са в основата на функционалната сила, приложима в реалния живот и спорта. Те са и гарант за липсата на контузии.

Еволюция във функционалното трениране

Координацията и перфектното моторно умение позволяват развиването и прилагането на по-голяма сила. Колкото по-координирани сме – толкова по-силни ще бъдем. За да имаме реална сила е необходимо да тренираме с многоставни движения, които отговарят на действията в живота и спорта. Тези движения изискват междумускулна координация включваща много стави и развиването на това умение е основно за функционалната сила. Комплексът от упражнения използван в SPIDER SPORT е изграден изцяло на тази концепция.

За да минем на следващо, още по-високо ниво на тренировка за координация, във всички студиа на SPIDER SPORT въведох уредът кобилица. Тя изисква постоянен баланс в тежестта и това кара трениращия да влага огромни усилия по стабилизирането ѝ. Работата на крепящите мускули и пояса е огромна и няколко серии с кобилица изморяват като половин тренировка. Всичко това повишава силата и силовата издръжливост.

Нужда от изключително високо техническо ниво на подготовка

За използването на кобилица е необходимо да се познава и владее до съвършенство всяко едно движение, което се извършва с нея. Появата ѝ в SPIDER SPORT е нещо естествено, защото треньорите в клуба са умели атлети и преподаватели. И така, на пръв поглед опасната за контузии кобилица се превръща в полезен и безопасен похват в правилното трениране.

Тренировка с кобилица в реалния свят

През изминалия уикенд, за пореден път бях при моя приятел Тодор Кирков във фабриката му за керамични материали Керамит в град Брацигово. Преди 2 години с тренировки в SPIDER SPORT и ВМ-НВ хранене, Тошко свали сериозно количество мазнини и премахна проблемите си свързани с дискова херния. Оттогава с личен пример е променил значително храненето на доста хора от обкръжението си. Той ме помоли да покажа няколко упражнения на приятеля му Мирко. Избягвайки разкарването до фитнес зала в Пловдив, ние използвахме налични материали и за да тренираме клек направихме кобилица от две торби по 20 кг с керамични материали, дръжка от лопата и 1 метър стоманена тел. Това показва, че за да се тренира правилно е необходимо желание и отличен треньор. В подобен случай, дори кобилицата е подходяща за начинаещ.

Мирко изпълнява първия си правилен клек
Цветомир Копаранов изпълнява първия си правилен клек

Leave a Reply