Странична преса

Милко Георгиев показва правилната техника на движението Странична Преса с дъмбел

Милко Георгиев - кондиционен треньор създател на SPIDER SPORTСтраничната преса* е бутащо движение, което се изпълнява с една ръка и леко наклонено тяло, като по този начин действа и с усукване на тялото. Ангажира раменния пояс и трицепса, косите поясни мускули и сератусите.

Правилна техника

Двата крака са на ширината на раменете и поемат тежестта по равно; този под дъмбела е отместен една стъпка назад; тазът остава да сочи напред. Свободната ръка е встрани от тялото. Работещата ръка се движи отстрани на тялото; предмишницата остава вертикална; в най-горно положение се протяга максимално от рамото и цялото тяло.

Стандарти

Всеки мъж в добра кондиция е редно да може да направи едно чисто повторение на 30 кг с всяка една от двете си ръце. За жена тежестта е 18 кг.


* този вариант на странична преса е въведен от Милко Георгиев и е смесица от класическите Side press и One arm military press.

2 thoughts on “Странична преса

  1. Здравей, Милко!
    При изпълнението на това упражнение се появява следната трудност при мен – дясната ръка е по-силна от лявата. С дясната мога да направя спокойно 5 повторения с 10кг, но с лявата едвам правя 3 със същата тежест.
    Искам да попитам възможно ли е да изравним силата между двете ръце?

    Благодаря за вниманието!

  2. Инна,

    Винаги прави една серия повече със слабата ръка – започни и приключи с нея. Имай търпение и ръцете ще се доближат една до друга като сила.

Leave a Reply