Отлични резултати въпреки пъпна херния

Иво Гаджев е на 43 години и тренира в SPIDER SPORT от Юни 2014 г. Синът му Антоан е на 16 години и е състезател по таекуондо на международно ниво и от 12 годишен тренира с Милко Георгиев, който го подготвя кондиционно и технически в Таекуондо.

Иво е успял човек, притежател на бизнес, който отнема голяма част от енергията и времето му. В един момент натрупва излишни килограми, които започват да му пречат в ежедневната физическа работа в автомобилния сервиз. Появяват се проблеми с кръвното налягане, както и пъпна херния, което го кара да вземе мерки, като увеличи силата и енергичността си с правилни тренировки и хранене.

Иво започна тренировки 2 пъти в седмицата по 1 час, като общото му тегло в началото бе 102 кг, от които 22% са мазнини. Само 5 месеца по-късно Иво е с общо тегло 95 кг, като е свалил 8 кг мазнини и е качил 1 кг активно тегло, процентът му мазнини е 15%.

В началото голяма част от тренировката му съдържаше упражнения за мобилност, които са основна и важна част за правилното изпълнение на всички естествени движения както в залата, така и в работата му. С увеличаване на мобилността Иво започна да прави

Тренировъчната му програма набляга и на вертикални упражнения за засилване на коремната стена, които да предотвратят по-нататъшни проблеми с пъпната херния.

Тренировъчните му тежести стигнаха завидни стойности, дори и за по-младите:

 • Milko Push Pull – 72 кг
 • Клек – 75 кг
 • Напади – 70кг
 • Странична преса – 25 кг
 • Набирания – 10 броя със собствена тежест

Производителността на тренировката му за 1 час достигна 11 тона. Това съпоставено с неговото тегло отговаря на индекс 1.9 bwpm (пъти лично тегло в минута), и десетобална оценка 5. Мъж атлет в отлична форма има индекс над 7, така че с Иво продължаваме да напредваме.

Високото кръвно налягане на Иво е нормализирано, а придобитият тонус в коремните мускули и тяхното засилване не позволяват на пъпната херния да се проявява и да му създава дискомфорт и болка. Тялото му се справя много по-лесно с тежкото физическо натоварване в сервиза благодарение на повишената силова издръжливост.

2 thoughts on “Отлични резултати въпреки пъпна херния

 1. “Производителността на тренировката му за 1 час достигна 11 тона. Това съпоставено с неговото тегло отговаря на 1.9 пъти лично тегло в минута, и десетобална оценка 5.”

  Възможно ли е да дадете информация как точно се смята този коефициент и евентуална таблица с оценка на резултатите.

 2. @Валентин,
  релативната производителност е обемът на тренировката в килограми разделена на продължителността в минути и разделена на личното тегло на атлета. Аз приемам тренировка 60 минути за златен стандарт за силова издръжливост. Оценъчната система на SPIDER SPORT приема резултат под 0.6 bwpm за “инвалидност” (оценка 1), а за елитен атлет над 2.5 bwpm (оценка 7). Максималната оценка 10 съответства на производителност 3.5 bwpm (body weight per minute). Теоретично е възможно да има производителност над 3.5 bwpm, но това ще са атлети посветени единствено на силовото трениране, нещо което е извън интересите ни в кондиционирането.

Leave a Reply