На две пържоли с Милко Георгиев

Милко Георгиев гризе пържола

интервю за MTB-BG.com

 • Какво значи да си кондиционен треньор?
 • Какви са типовете упражнения – за сила, за издръжливост…?
 • Какво е кинетична верига?
 • Какво мислиш за упражненията с машини?
 • Какви тренировки препоръчваш – кардио или тежести?
 • Какво значение играят повторенията в сериите?
 • Има ли значение в коя част от деня се провежда тренировката?
 • За колко време протича една тренировка средно?
 • Кои упражнения според теб са подходящи за колоездачи?
 • Каква роля играе храненето в постигането на спортни резултати?
 • Какво представляват белтъчините, мазнините и въглехидратите?
 • Ти какъв тип на хранене препоръчваш?

От няколко години насам чувам хора от различни среди да говорят за Милко Георгиев, безспорно един от най-добрите треньори в областта на кондиционното трениране и хранене. Наскоро имах възможността лично да се запозная и поговоря с него, както и да му задам няколко въпроса, на които той услужливо отговори. След като си изяде пържолите 😉

Какво значи да си кондиционен треньор?

Кондиционният треньор подготвя хората да извършват дадена работа с телата си, което включва и психическа подготовка. Най-важното в психическата подготовка е увереността от познаване на собствените възможности. Особено когато те са високи.

Какви са типовете упражнения – за сила, за издръжливост…?

Упражненията трябва да се извършват с многоставни движения, да използват голяма част от човешкото тяло – по-дълги кинетични вериги. Тренировъчните протоколи за сила, издръжливост и други атлетически качества, се различават по това как споменатите движения се използват, с каква тежест, с каква скорост, с какви почивки.

Какво е кинетична верига?

Кинетична верига е набор от активни елементи, които извършват дадена работа. В човешкото тяло това са мускулите и ставите ангажирани при дадено движение. Кинетичната верига, която вдига фикуса от земята и го премества, включва цялото човешко тяло. Тя започва в стъпалата и завършва в дланите. Мъртвата тяга и бутането на кола са с максимално дълга кинетична верига. Лежанката, масовото упражнение, е с много къса кинетична верига, която започва в дланите и завършва в плешките и в горната част на гръдния кош. Тя е безполезно и дори вредно движение.

Какво мислиш за упражненията с машини?

Упражненията с машини са безполезни и вредни за хора, които желаят атлетически качества. Машините дават опора и отнемат степени на свобода от тримерни движения и ги превръщат в равнинни или линейни. Докато в реалния свят и спорт движенията са тримерни, свободни.

Единствено използвам машини с кабели, защото те са свободни тежести, при които усилието е във всички посоки. При гирите усилието е по посока на земното притегляне.

Тоест ти тренираш със свободни тежести и собствено тегло?

Да, системата ми за кондиционни тренировки е изградена от движения със свободни тежести и с движения със собствено тегло. Целта ми е да обединя всички полезни средства.

Милко Георгиев и Димитър Гайдов - Сопот 2010
с Димитър Гайдов

Тренираш Митко Гайдов, един от най-добрите ни състезатели по спускане, как го подготвяш извън и по време на състезателния сезон?

С Митето работим от относително скоро и по-голямата част от неговата подготовка все още е общо-кондиционна тренировка, общо-физическа. Тъй като масово в българския спорт цари много ниска физическа подготовка, се налага в началните месеци на работа със спортисти да изграждам основни техни атлетически качества и вече на един следващ етап да се включат по-специфични елементи в тренировката. При Гайдов този начален период ще бъде кратък, защото той напредва удивително бързо.

Има ли други, колоездачи, с които се занимаваш от по-рано и можеш да кажеш нещо по-специфично за тях?

Преди време работих с Дидар Амин и с Мартин Марков, като и за двамата мога да кажа, че са доста атлетични и имаха много добър напредък. В момента в SPIDER SPORT тренира Сашо Илиев. От близо 2 години, при нас тренират и живите легенди на българското колоездене Николай Титев и Симеон Стоилов.

Милко Георгиев и Мартин Марков - Сопот 2010
с Мартин Марков

Какви тренировки препоръчваш – кардио или тежести?

По принцип тренировката с тежести може да предизвика и предизвиква кардио ефект, така че за мен тези две неща са взаимно свързани. Отново казвам, зависи каква е целта на тренировката, но дори да се търси кардио издръжливост, добре е тя да се постига със същите движения като стандартната тренировка със свободни тежести и съответно по-голяма скорост, по-малка почивка, по-дълги серии.

Какво значение играят повторенията в сериите?

Повторенията играят основна роля за това какви ползи носи тренировката. Като говорим за брой повторения, веднага трябва да кажем, че те трябва да се извършват с адекватна за съответния брой повторения тежест. Тоест, ако правим 3 повторения, те да са достатъчно тежки, за да има ефект. Или пък да са максимално бързи, защото когато се тренира за скорост, се използват малко повторения и относително малка тежест. Та, когато повторенията са малко, в общия случай тежестта трябва да е голяма и тогава се работи предимно за сила. Когато нарасне леко броя повторения и броя серии, тогава се работи за силова-издръжливост. И вече за чиста издръжливост се работи с над 20 повторения в серия, но това се налага рядко, защото в 90% от спортовете е необходима предимно силова-издръжливост. Обикновено, чистата издръжливост е следствие от силовата издръжливост.

Има ли значение в коя част от деня се провежда тренировката?

Не, това кога се провежда зависи от общия режим на атлета. Важно е кондиционната тренировка да е преди спортно-техническата, за да може да се работи свежо и максимално високо-интензивно, тежко.

За колко време протича една тренировка средно?

Теоретично след 45-тата минута ползите от тренировката рязко започват да намаляват, така че в рамките на 1 час е напълно достатъчно да се извърши качествена тренировка, която да предизвика адаптация. Под адаптация имаме предвид тялото да се възстанови и превъзстанови и да е готово за по-големите натоварвания, които целим. Прекалено дългите тренировки пречат на тялото да се адаптира, защото го претоварват и възстановяването му е по-тежко или дори невъзможно.

Кои упражнения според теб са подходящи за колоездачи?

Планинското колоездене изисква мигновена реакция на цялото тяло и съзнание, което означава, че отново свободните тежести и максимално дългите кинетични вериги са основаната работа. Като много важни са управление на таза, на коремния пояс и на раменния пояс, защото това са основните звена в тялото, които помагат то да променя посоката си в пространството, което при спускането с велосипед е основно нещо. Да имаш сила, скорост и умение в тялото, за да промениш посоката му в пространството заедно с велосипеда, който тежи около 15 килограма. На успоредка, например, се изпълняват различни видове „кофички“, които са основно бутащо движение, развиващо раменния пояс, гърдите и ръцете. Може да се изпълняват варианти развиващи коремния пояс.

Ти самият някога качвал ли си се на колело за спускане, изпитвал ли си тръпката да караш в планината?

От 4-годишен карам колело, тренирал съм шосейно колоездене, до ден днешен карам колело на шосе. Последните години Ники Титев ме навиваше да ме пусне от планина, но аз се дърпах стабилно. Тази година, в края на февруари, в първите слънчеви дни, Ники ме заведе и пусна на Сопот по 2/3 от състезателното трасе! Този човек е супер луд, но знае какво прави и само доверието ми към него ме накара да го направя. Бях със старото състезателно колело на Гайдов и да ви кажа, тази машина направи всичко, аз само бях върху нея! Изкефих се 100%! Уникално е наистина! Истината е, че това е много рисковано и високата ми физическа подготовка ми помогна да оцелея.

Милко Георгиев и Николай Титев - лифта на Сопот 2010
Милко Георгиев и Николай Титев на лифта в Сопот

Каква роля играе храненето в постигането на спортни резултати?

Храненето е като горивото на автомобила. То играе ролята на резервните части, на горивото за машината „човешко тяло”. И както всеки един състезателен мотор или автомобил има нужда от части, от механик и от гориво (колкото са по-качествени, толкова по-добре ), така и човешкото тяло, което чрез храната получава тези части и това гориво. И ако се търсят високи резултати, то и двете трябва да са на много високо ниво. Тоест храната е ключов фактор в производителността, кондицията.

Какво представляват белтъчините, мазнините и въглехидратите?

Това са трите основни макро елемента, които изграждат всяка една храна и обикновено тяхното съотношение  се използва за конструиране на различни видове хранене. Протеините са резервните части, а въглехидратите и мазнините са енергията, като въглехидратите трябва да са малка част от енергията, а мазнините да са основната. Мазнините имат и структурни функции.

Ти какъв тип на хранене препоръчваш?

Високо-Мазнинно – Ниско-Въглехидратно (ВМ-НВ), като единственото място на въглехидратите е преди по-тежко натоварване и в състезателен ден. Това съветвам и състезателите си, включително и в планинското колоездене – зареждане с мазнини и въглехидрати в рамките на един състезателен ден, защото единствено тогава въглехидратите имат разумно място в по-голямо количество. И то в комбинация с мазнини, което в ежедневния живот, включително ежедневните тренировки, е неправилно, защото въглехидратите са много експлозивна енергия, от която първо трябва да има нужда и второ – механизмите, по които се усвояват, са вредни за здравето при дълготрайна употреба. И ракът, и диабетът, и всякакви други дегенеративни болести на съвремието ни, включително на храносмилателната система, са причинени точно от масовото използване на въглехидратна храна. Те са като нитро – ако си караш колата постоянно на нитро, ще ти се пръсне двигателят след няколко отсечки.

Leave a Reply