Милко Георгиев за храненето и децата

Милко Георгиев говори за храненето на децата

В това предаване по национална телевизия ясно се вижда колко безнадеждна е каузата за общественото здраве. Шанс имат само адекватните търсещи, които намират, практикуват и извличат полезните знания и практики. Променят културата си на хранене и физическата си активност.

Говорих малко за храна, защото храната е лесна – месо, яйца, зрели сирена – докато темата за това кой носи отговорност и къде е истината е огромният проблем.

Кой е разумно да е авторитет за здраве?

Кой и защо покани Ради Стамболов – човек с очевидно наднормено тегло – който да обяснява как да се хранят здравословно децата?! Готвач, който препоръчва децата сутрин да се хранят с попара – мляко с пълнозърнест хляб. И двете храни са богати на въглехидрати и бедни на протеини, и убиват здравето на хората – чували ли сте за диабет, например. В същото време Стамболов се жалва, че храните имали алергени, а всеки знае, че е пълно с хора алергични към лактоза в млякото и/или глутен в хляба.

Сред подобни “специалисти” царува некомпетентност, но затова пък подплатена със самочувствие, толерантност и пасивна загриженост. В предаването се вижда очевидната безочливост, която цари в обществото на тема здраве и хранене. Всеки дебел човек с печка може да бъде смятан и да има самочувствие на авторитет в храненето и здравето. След предаването ми се обадиха от някаква асоциация на готвачите да ме питат защо съм се “държал така”. Те били имали know how. Аз им отговорих, че цяла България чу какво е тяхното ноу хау и то се нарича “попара”. Държах се така, защото знам какво говоря и тогава ми пукаше за здравето на масовия човек. Пукаше ми и за това истината да побеждава.

Don’t believe me, just watch

10 години по-късно съм далеч от идеята да променям обществените нагласи. Грижа се за себе си, за близките си и за хората, които ме питат и слушат. Безинтересно ми е как изглежда сега готвачът от предаването, за мен е важно, че през 2021 на 45 аз изглеждам така:

Тялото на Милко Георгиев на 45 години.

9 thoughts on “Милко Георгиев за храненето и децата

 1. Милко, поздравления. Ти ги сваляш в дън земя всички “диетолози” и тем подобни.
  Понеже и аз споделям теориите ти, и практиките разбира се, и аз много споря с хора когато им разправям за този вид хранене.
  За съжаление не съм успял да присъединя други хора да пробват дори за 3-4 месеца само този начин на живот.
  Като цяло сме малко разпространителите 🙂

 2. Този дебелия голяма приказка каза: “човек сам усеща кое е най добре за него да консумира” ха ха ха … те хората, защото много усещат, затова на всяка крачка има аптека.

 3. Този “специалист”, който прилича на хипопотам и сигурно е пълен със стотици заболявания, как е убеден, че разбира от здравословно хранене и дава съвети. Аз съм потресена!

 4. Аргументът “събличане до кръста” винаги печели! ха хах

 5. Еее, Милко, през цялото време си мислех да му дадеш за пример и да сравните телата си, и накрая ти ме чу!
  Уникално, уникално!!!!
  Евала!
  Телата говорят 🙂

 6. Милко е единственият човек, който разбира от хранене в бг, за разлика от всички “специалисти”.

  Също така си личи и по-резултатите му и тези на хората, с които работи. Другият господин никога не бих ползвал за съвет за здравословно хранене, та той е с наднормено тегло. Това е абсурдно! Все едно да питам бедняк как да стана милионер 🙂

 7. И аз ужасно се изкефих, когато Милко предложи да се съблекат до кръста: когато фактите говорят и боговете мълчат!

  Превъзходството на Милко над всички други български диетолози, които виждаме в публичното пространство, личи по всичко: говори по същество, много добре аргументирано, без псевдоавторитетни празни клишета. Очевидно е, че е човек, който знае какво иска и как да го постигне. Браво!

 8. Милко,

  Ще ти кажа една поговорка, за да онагледя спора ти със тоя “титан на мисълта”, а именно – Глупака и силния вятър няма какво да ги спре! Тоя юнак ще продължи да ме съветва да слушам лакомията си и да ям само течен шоколад, защото тва ми се яде 🙂 Лoшото е, че това е насадено като неоспорим факт вече! А причината е проста – за медицината и фармакологията всеки излекуван пациент е загубен клиент!
  Айде със здраве! 🙂

Leave a Reply