Контрастни душове

Контрастен душ

Хидротерапията с контрастни душове е една от най-старите практики за поддържане и оптимизиране на възможността на тялото да се възстановява. Подобрява кръвообращението, подсилва имунната и нервната система, спомага за терморегулацията и повишават тонуса на цялото тяло.

Практиката на редуване на горещи и студени душове е лесно приложима, отнема кратко време, и има много ползи. В България е известна като “закаляване”.

Ползи за сърдечно-съдовата система

При редуването на горещи и студени душове се изпраща кръв от органите и тъканите до кожата и периферията на тялото и след това обратно. Стимулираната циркулация повишава количеството хранителни вещества и кислород доставени до всички тъкани, спомага за правилното разпределяне на белите кръвни клетки и улеснява изхвърлянето на метаболитни отпадъци и вторичните продукти от възпаления. Този процес е особено важен за хора с ниска физическа активност, при които кръвообращението е забавено.

Ползи за лимфната и имунната система

Редовното взимане на контрастни душове подпомага движението на лимфата и действието на лимфната система, която действа като филтър и предотвратява проникването на патогени в кръвта. Това я прави важна част от имунната система. Научни изследвания показват, че контрастната хидротерапия помага и за борбата срещу гаубични инфекции, като улеснява работата на черния дроб по премахването на вторичните продукти на гъбичките.

Ползи за нервната система

Контрастните душове са лесен и ефективен начин за трениране и на нервната система без голямо физическо или психическо натоварване. Продължителното и често практикуване на контрастни душове може да намали изпотяването при притеснение и да балансира реакциите на нервната система. Хидротерапията се използва и в клинични условия за лечение на сериозни нервни увреждания, като синдрома на Guillain-Barré.

Ползи за възстановяване на мускулите

Контрастните душове помагат за намаляването на мускулната треска след тренировка, като стимулират изчистването на млечната киселина от мускулите. Тази терапия е ефективна и при лекуването на травми, в това число разкъсани или разтегнати сухожилия и връзки. За разлика от ваните с лед, които са по-екстремен вариант за използването на студа като терапия, контрастните душове може да се прилагат ежедневно след тренировка или сутрин за събуждане, без да причиняват голям стрес на тялото. Също така са много по-достъпни.

Приложение на контрастните душове

В края на къпане, плавно започнете да повишавате температурата на водата до колкото може да толерирате за около 45 секунди. След това плавно започнете да правите водата студена отново до колкото може да толерирате за около 15 секунди. Оптималното съотношение време под гореща към студена вода е 3:1. Повторете 3-5 пъти. Направете всяко следващо повторение предизвикателство, като достигате по-гореща и съответно по-студена вода. Може да се въртите под душа, като задържате по 10 секунди на посока, за да мине по-неусетно времето. Завършете с цикъл със студена вода. Веднага след това излезте и избършете тялото си енергично с кърпа, за да се върне кръвта по периферните тъкани.

4 thoughts on “Контрастни душове

  1. Кратко, точно и ясно – супер! 🙂

  2. Вече 2 зими се кефя на айсдипинга и то на най-екстремния вариант (пробиване на дупка в леда и потапяне). Ползите за здравето са на 2-ро място за мен (а те са огромни), на първо е ударната доза адреналин още при влизането, а след това до към 3-4-тата минута започва да се усеща една много яка еуфория. Това си е цяла философия.
    Човек, които е начинаещ е нужно да напредва постепенно!

  3. При положение, че от 10 години използвам само студена вода за къпане, и зиме и лете, би ли ми подействал контрастния душ?

  4. Иван,
    да, ще ти е от полза, защото контрастният душ редува гореща със ледена вода и тази голяма амплитуда в температурата го прави много ефективен в трениране терморегулацията на тялото. Съответно е по-ефективен от само студените бани.

Leave a Reply