Най-удобните спортни обувки за всеки ден

Човешкото ходило е уникален и най-подходящ апарат за контакт с повърхността при ходене и бягане. За обувката е важно единствено да го предпазва и да запазва характеристиките му.

През годините съм се занимавал с разнообразни физически активности и съм открил, че за всички тях е идеален един и същ вид обувка. Да, един и същ вид обувка за ходене, тичане, скачане, ритане и всякакви игри.

Недостатъци на обувките със сериозни системи

Добавянето на системи чрез обувките, обърква и отслабва естествените системи на човешката анатомия, биомеханика и моторика на краката.

 • Омекотяващите системи пречат на рецепцията у стъпалото за налягането при реакция на опората, което води до забавяне или изобщо липса на способността мускулите на крака, глезена и стъпалото за мигновена стабилизираща реакция. В следствие ставите на краката понасят голямо натоварване и се износват и травмират.
 • Високите подметки повдигат и отдалечават стъпалото от земята, с което добавят лост на ъглова нестабилност и го застрашават от непредвидимо и тежко изкълчване, особено в комбинация с горното условие. Допълнителен проблем от лоша подметка е повдигнатата пета, която намалява мобилността на ахилесовото сухожилие и го прави склонно към разтежения и скъсвания.
 • Широките подметки, уж пазещи от изкълчване, тотално отнемат способността за предусещане на изкълчването и всяко изкълчване е много тежко и травмиращо.

Характеристики на идеалната обувка

 • wide toe box.
 • zero drop.
 • thin soles.
 • lightness.
 • flexibility.
 • no support – свод, глезен, ширина срещу изкълчване.

Най-добрата спортна обувка за мен в момента е Asics Biku

Asics Biku SU

Biku носи духа на оригиналните волейболни обувки на Asics. Моделът има обла конструкция, обрана точно по ходилото, вулканизирана подметка със солиден борд. Biku дават лекота и свобода, могат да се определят като втора кожа за ходилата. В същото време са със солидна структура и изработка.

 • Стелката абсорбира с достатъчно комфорт и прецизно удара в тънката подметка, давайки пряко усещане за контакт и стабилност
 • Подметката е с уникални вендузи за гладка повърхност и висок коефициент на триене
 • Глезенът има пълна свобода и изпълнява функцията си да дава стабилна опора на крака
 • Подметката има борд, който позволява контакт с различни повърхности и пази при стъпване в плитки локви

Издръжливост при експлоатация

Аз ги използвам за ежедневна обувка, ритане на чувал, трениране с тежести. След изпиране на стандартна програма 60 минути на 40°, запазват всички свои характеристики – цвят, размер, прилепналост на стелката. Имат чудесно проветряване и са устойчиви на развитие на микроорганизми.

Цена

Biku могат да бъдат закупени в по-сериозните спортни магазини, онлайн или офлайн, предлагащи Asics. Цената им е £50, което към момента се равнява на 120 лв.

Asics Biku SU

16 thoughts on “Най-удобните спортни обувки за всеки ден

 1. Милко, взимам ги!… но само, ако си ги носил ти. Току виж, прихвана цялата ти библиотека познания, по въпросите, които години наред разнищваш 🙂 Нови не ми вършат работа. Съгласен съм да платя и повече!

 2. Нино! Братле! Липсваш ми, човече!
  Давам ти и чепиците си, и библиотеката, и коша за дрехи!
  Само да се виждаме по-често от два пъти годишно! 🙂

 3. Милко, както ти казах, обиколих двата фирмени магазина на Asics в София, три мола (в почти всичките им магазини, при това не само спортните) : е няма ги!
  Онлайн ги има тук, но предпочитам да ги видя на живо първо.

 4. Алекс, обикновено съм обут с тях, за виждането 🙂
  А най-добре е да се поразходиш до Европа-та.

 5. Милко,
  какво е мнението за обувките, подходящи за използване при наличие на висок свод?
  Поздрави!

 6. Краси,
  как е бил диагностициран този висок свод?

 7. Не знам как се казва, но е нещо като снимка. Стъпва се върху една плоскост и на екран се вижда изменението, ако има такова. Това го направих в магазин за обувки преди време, но все още не съм си взимала стелки, а само смених обувките.

 8. Краси,
  какви са оплакванията ти в стъпалото, краката?

 9. При дълготрайно ходене/стоене усещах набиване в петите, носех предимно кецове и равни обувки, по-рядко токчета. Основната причина да обърна внимание на ходилото беше контузията, която получих в коляното. Диагнозата ми беше отлепен менискус, който трябва да оперирам, но аз отказах. Сега тренирам тяга и клек, но с маратонки за бягане, т.е. с лека платформа. Усеща се опъване в коляното понякога, но ако не правя нищо става още по-зле. Идеята ми беше дали да тренирам на равна подметка или да си продължавам с маратонките?

 10. Краси,
  нещо в техниката ти на стъпване и правене на клек се нуждае от корекция.
  Повдигнатата пета праща повече усилие в коляното, което ти вреди.

 11. Аз си купих тези
  http://www.vibramfivefingers.it/product_details.aspx?model=SPEED
  и съм много доволен. Имах някакви съмнения в началото, да не би да всичко да е маркетинг, но след като ги поносих известно време, както ежедневно, така и при спорт, мисля че никой не трябва да мъчи краката с топузите, които стават все по-популярни (особено онези на Роси Кирилова :-))
  Все пак си търся нещо, което да се доближава до идеята на минималистична обувка и да не е така… напредничаво. По описанието ти, Милко, съдя че Asics Biku са точно такива, като имат предимство при стъпване в локва 😀

 12. Благодаря за инфото, Милко!
  Определено сега е по-добре(тренирам на босо), не знам защо ме беше страх да го пробвам преди, може би да не го доотлепя 🙂
  Поздрави!

 13. Милко, преди няколко дена ги получих и ги пробвах на 10 км бързо ходене. Определено си прав. Нито един мазол! Уникални са. Мога да кажа само едно: благодаря за информацията за тези обувки !

 14. И аз съм със speed на vibram five fingers от няколко седмици. Най-удобното нещо, в което е влизало моето ходило досега.

 15. Кои са спортните обувки които носиш сега? Благодаря.

 16. Антон, сега най-често нося Le Coq Sportif Deauville 1111563.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Отговорете на ANTI-SPAM въпроса.

Кои от градовете са на север от Плевен?

 1.    Русе
 2.    Видин
 3.    София
 4.    Бургас