Милко ГеоргиевЧовешкото ходило е уникален и най-подходящ апарат за контакт с повърхността при ходене и бягане. За обувката е важно, тя единствено, да подчертава и допълва характеристиките му.

През годините съм се занимавал с разнообразни физически активности и съм открил, че за всички тях е идеален един и същ вид обувка. Да, един и същ вид обувка за ходене, бягане, скачане, ритане, катерене.

Недостатъци на обувките със сериозни системи

Добавянето на системи чрез обувките, обезсмисля и отслабва естествените системи у човешката анатомия и моторика на краката.

  • Омекотяващите системи отнемат усещането у стъпалото за налягането и реакцията на опората. Така намаляват способността на крака, глезена и стъпалото за бърза реакция на опората и водят до тромавост и потенциал за травми.
  • Високите подметки повдигат и отдалечават стъпалото от земята, с което добавят лост на ъглова нестабилност и го застрашават от непредвидимо изкълчване, особено в комбинация с горното.
  • Широките подметки, пазещи от изкълчване, тотално отнемат способността за предусещане на изкълчването и всяко изкълчване е много тежко и травмиращо.

Най-добрата спортна обувка за мен в момента е Asics Biku

Asics Biku SU

Biku носи духа на оригиналните волейболни обувки на Asics. Моделът има обла конструкция, обрана точно по ходилото, вулканизирана подметка със солиден борд. Biku дават лекота и свобода, могат да се определят като втора кожа за ходилата. В същото време са със солидна структура и изработка.

  • Стелката абсорбира с достатъчно комфорт и прецизно удара в тънката подметка, давайки пряко усещане за контакт и стабилност
  • Подметката е с уникални вендузи за гладка повърхност и висок коефициент на триене
  • Глезенът има пълна свобода и изпълнява функцията си да дава стабилна опора на крака
  • Подметката има борд, който позволява контакт с различни повърхности и пази при стъпване в плитки локви

Издръжливост при експлоатация

Аз ги използвам за ежедневна обувка, ритане на чувал, трениране с тежести. След изпиране на стандартна програма 60 минути на 40°, запазват всички свои характеристики – цвят, размер, прилепналост на стелката. Имат чудесно проветряване и са устойчиви на развитие на микроорганизми.

Цена

Biku могат да бъдат закупени в по-сериозните спортни магазини, онлайн или офлайн, предлагащи Asics. Цената им е £50, което към момента се равнява на 120 лв.

Asics Biku SU